Priznajte sa, kedy ste naposledy jedli bôb?

Táto strukovina sa pomaly ale isto vytratila z našich jedálničkov. Občas ju nájdete na trhoviskách, ale v obchodoch ho nájdete len občas. Aj to len v bio-oddeleniach.

Sušený bôb

Bôb záhradný (Faba vulgaris var. major) sa pestuje už tisíce rokov. Pochádza zrejme zo severnej Afriky, kde sa objavila asi 6.500 pred Kristom. Je to jednoročná rastlina, ktorá vyrastá do výšky asi 60 cm. Jej dozrievajúce struky černajú. Semená sa zbierajú okolo júna a sú mimoriadne bohaté na bielkoviny. Používajú sa čerstvé aj sušené.

Bôb obyčajný

Nečudujte sa, ak po čistení budete mať mierne ulepené prsty, presne ako po gaštanoch.

Dlhé varenieIdeálne je zohnať si čerstvé, ešte zelené bôby. Ak nie sú, dobre poslúžia aj sušené. Ako každú strukovinu, aj ich treba cez noc namočiť. Vodu potom treba vyliať, inak by boli horké. Namočené ich už len stačí povariť v slanej vode. Môže to trvať aj 45 minút. Či sú hotové zistíte jednoducho – ochutnáte.

Uvarené bôby treba olúpať.  Ak nie sú bôby príliš staré, tak vystrelia zo šupy, keď ich zatlačíte medzi prstami. Inak je šupa takmer ako z plastu a ide dole aj nechtami. Nečudujte sa, ak po čistení budete mať mierne ulepené prsty, presne ako po gaštanoch. Bôb pripomína gaštany aj svojou chuťou. Keď ho po uvarení opražíte, dostanete podobne chutnú lahôdku.

Olúpaný bôb

Asi najväčšia bôbová klasika je hnedá polievka s fazuľou. Rovnako dobre sa však bôb hodí ako príloha k iným jedlám, prípadne ako pomazánka alebo dip. Napríklad egyptská ful medames sa nápadne ponáša na cícerový hummous. Veľmi podobné suroviny, akurát miesto cíceru je v nej bôb. Nedávno som si chystal jedlo na druhý deň do práce a vybral som sa inou cestou. Po recept som zašiel do Chorvátska. Spomenul som si na recept, ktorý som čítal v ich gastro-magazíne Delicije.

Bôbová nátierka

Suroviny

– 250g sušeného bôbu
– menšiu cibuľu
– 2 strúčiky cesnaku
– olivový olej
– petržlenovú vňať
– kôpor
– soľ

Uvarte a olúpte bôb ako som napísal vyššie. Ošúpte menšiu cibuľu, nakrájajte ju nadrobno a opražte na olivovom oleji. Ku koncu pridajte rozdrvený cesnak a varený bôb. Krátko poduste, odstavte a nechajte vychladnúť.

Celú masu rozmixujte alebo podrvte vidličkou, nemusí byť úplne dohladka. Ak by sa masa drolila, pridajte trochu viac olivového oleja. Na konci nezabudnite ešte na bylinky, petržlenovú vňať a kôpor. Práve ten posledne menovaný posunie možno trochu ťažšie chute sviežejším smerom. Kto chce, môže pri servírovaní dosoliť, prípadne navrch namlieť štipku čierneho korenia.

Nátierka sa dá pripraviť z čerstvých aj sušených bôbov.

Bôbová nátierka s cesnakom, olivovým olejom a kôprom

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (21)

  1. podla obrazku to vyzera ako ful, egyptska a sudanska strukovina. neviem ako to rychlo zistit, pozriem potom wikipediu. sup s tym do natierky alebo falafelu.

    1. ano je to ful….len u nich je dostať ten olúpaný, ktorý je jednoduchší na prípravu…marokínci z neho robia super kašovitú polievku, egypťania ho jedia ako my praženicu…uspáááva dosť :)

  2. Naposledy som ho jedla suseny asi pred rokom, robila som cicerovo-bobove falafely. Cerstvy (teda mrazeny, ale zeleny) som jedla cez leto, da sa tu bezne kupit, a dala som ho do salatu a do zeleninovej polievky.
    Moja starka volala bobom hocijaku fazulu.

  3. Dakujem za tento prispevok, je nacase opat vzkriesit strukoviny. Cerstvy bob milujem nadovsetko! Na suseny zabudam. Nech zije BOB! :)

  4. Ja na bôb narážam na trhovisku už veľmi dlho, ale stále som sa zdráhala. Raz tento rok som ho zobrala, uvarila polievku a nedopadla. Ani chuť mi príliš nevyhovovala a celé dielo mi trochu znechutilo intuitívne šúpanie bôbu, lebo sa mi hneď pri ochutnávaní nezdal veľmi stráviteľný. Až po prečítaní tvojho príspevku som sa dozvedela, že ho treba lúpať! Na nete o tom nikde pri receptoch zmienky ani nechyrovali. Myslím, že bôbu už šancu nedám, nechytil ma ani chuťovo. Ale teším sa, že nás vzdelávaš.

    1. Katka: daj bobu sancu a skus tu natierku. Urcite zmenis nazor ;-)

  5. sofffos

    My doma jedavame bob pravidelne, ale vzdy len na jeden sposob, a to taky ze uvareny neolupany bob sa zmiesa s mukovov suchou zasmazkou. je to velmi dobre jedlo, ale nesmie sa robit s moc zelenymi bobmi, pretoze su potom trochu tvrde a horke, mozno staci dlhsie namacat ako tu citam.

  6. Mnam Viktor, pripomenul si mi ako som u babky jedavala len tak vareny bob. Idealna a navyse zdrava pochutka pre navstevu! Raz som si ho kupila, ze si tieto casy pripomeniem, ale uz mi tak nechutil…
    Prekvapilo ma, ze pises, ze sa ma varit v slanej vode. Mne mama vzdy prizvukuje, ze strukoviny sa soli az po uvareni, inak nezmaknu alebo sa varia prilis dlho… hm, tak neviem :-/

  7. maribel

    Moj otec si pamatal bob este z detskych cias a rozhodol sa ho toto leto zasadit. A ja musim povedat, ze som sa do tejto chuti cerstveho bobu zamilovala. Vlastne som ho jedla len ja, lebo ostatna rodina taketo specialitky naozaj nemusi. Bobu zdar :-)

  8. hombreee

    hmmm patam si ako babka robievala bob, velmi mi to chutilo a vzdy ked som bol na navsteve musel byt bob :) len taky vareny ako druha priloha (napriklad rezen, zemiakova kasa a bob). Samozrejme vzdy cerstvy priamo zo zahrady.

  9. dobry den, kolko sa daju take natierky cca. skladovat?

    1. Tazko povedat, ale asi by som ich neskladoval viac ako 3 dni. Aj to by mali byt zaliate olivovym olejom alebo pokapane citronovou stavou

  10. Ja kupuju bob v plechovce-Ful Medames (arabsky bob) v TESCO za 30CZK. Odpada tim namaceni, vareni a loupani. Zcezeny bob osmahnu s cibulkou na olivovem oleji, necham vyprait vsechnu vodu a trochu pripeču, sul pepr, pripadne chili. Potom balim se strouhanym syrem do tortill. Serviruju se salsa verde i roja, kysanou smetanou a ledovym salatem. Je to vyborne a chutna mi to vice, nez z fazoli.
    V egypte bob jedi jako kasi politou olivovym olejem s osmazenym vajickem, a nebo rozhnahnany s rajcetem a petrzeli. Ostatni laskominy z bobu jsem nebyla schopna analyzovat.
    Pokud ovsem nekdy zabloudite do Alexandrie, urcite navstivte restauraci Mohammed Ahmed https://ssl.panoramio.com/photo/24235503, Jsou to opravdovi mistri a vyhlaseni kuchari specializujici se vyhradne na bob. Prestoze je to prosta jidelna, tak tam jedlo dost znamych osobnosti (např. Spanelska kralovna).

  11. Bob som naposledy jedla dnes ;))) Aj na tuto stranku som narazila dnes, takze ma tento clanok zaujal. U nas v rodine bob varime kazde leto (ked je sezona, kazdy rok pestujeme v zahrade) a tiez si davame nazeleno do mraznicky, aby sme mali vareny aj v zime. Priznam sa, ze okrem vareneho bobu som z neho nejedla ziadne ine jedla, natierka znie velmi lakavo a urcite vyskusam, dakujem za inspiraciu ;)

  12. ja robievam duseny bôb na cibulke ,udusim cibulku pridam bôb podlejem trošku vodou osolim trošku okorenim a dusim do mäkka , k tomu robievam varene zemiaky s pertžlenovou vnatou ,je to vynikajuce a ked je sezona tak ho robievam velmi často, dokonca si kupujem bôb a davam do mrazničky aj na zimu

  13. Chcem sa spytat ako bob mrazite, ci surovy alebo vareny.

  14. Bob si sadím už druhý rok, část zeleného do mražáku a zbytek nechám dozrát a pak používám sušený. Dělám hlavně polévku stejně jak fazolovou jiný recept nemám, zkusím tu pomazánku.

  15. Práve včera som si doniesla zo záhrady bôb, ktorý som len omylom na jar vysiala. Škoda, že som nevedela, že je možné konzumovať aj semená v mliečnej zrelosti, bola by som úrodu zbierala priebežne.
    Práve hľadám nejaké recepty, ako ho využiť. Tie dozreté asi vysuším a tie nedozreté aj zamrazím – asi by som ich pred zamrazením blanšírovala, na 1-2minúty hodím do vriacej vody a potom nechám ochladiť, osušiť a zamraziť. Ak mi niečo zvýši. Skúsim uvariť polievku, a časť bôbu po uvarení vyberiem a spravím si nejaký zeleninový šalát s bôbom. potom napíšem, ako to chutilo. Zatiaľ som sa stretla v obchode len so sušeným, na čerstvý som ešte nenatrafila, možno by bol na trhu, ale v lete mám zeleninu a ovocie zo záhrady, tak na trh chodím len zriedka.

  16. miroslava herakova

    jedla som ho dneska ale mne osobne to nechutilo….vymenila by som ho rašej za gastany…

  17. mi jeme bôb vždy na vianoce , mama ho uvarila v slanej vode a potom sme si vytlačáli zo šupky do pusi , bolo to úžastné a ja ho varím na vianoce do dnes veľmi nám chutí

  18. Bôb pestujem pravidelne a nepretržite už 35 rokov. Je to pre našu rodinu obľúbená plodina, z ktorej si robievame len jeden druh jedla, a to dusený mladý bôb s vajcom. Príprava je taká, že na oleji sa najskôr udusí z časti 1 až 2 nakrájané cibule, pridá sa mladý zelený vylúskaný bôb, mleté čierne korenie, soľ a voda na dusenie. Po 10 až 20 minútach, keď je bôb mäkký, pridajú sa 1-2 vajcia a tie sa krátko tepelne upravia ich vmiešaním do tejto masy. …a jedlo je hotové. Navrchu jedla možno dať 2-3 lyžice jogurtu, alebo kyslej smotany. Dobrú chuť. Je to jedlo, ktoré môžete mať aj viac krát v roku za predpokladu, že bôb po zbere si krátko oblanšírujete a dáte si ho zamraziť a tepelne pripraviť práve v čase, keď dostanete na neho chuť. Verte, je málo ľudí, čo majú možnosť vychutnať si takúto kulinársku dobrotu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *