Prerobený apple pie

Hotový koláč

Recept na cesto som odkukal z matkiných „zápiskov“, ostatné je z vlastnej hlavy. Koláč pripomína americký apple pie, ale je určite chuťovo lepší…

Suroviny

– 500g polohrubej múky
(špaldová a klasická v pomere 3:2)
– 250g masla
– 100g hnedého cukru
– 2 žĺtka
Plnka
– tri väčšie jablká – pokiaľ možno červené
– dva banány
– 2ČL hnedého cukru
– štipka kardamómu, badiánu, čierneho korenia,
škorice, muškátového orieška, dva klinčeky
(všetko rozdrvené)
– 1ČL citronóvej šťavy

Všetky suroviny na cesto vymiešajte a rozdeľte na dve časti nerovné časti. Tú väčšiu budete potrebovať na „vystlanie“ jenskej misy alebo inej nádoby. Jenská misa sa mi osvedčila najmä tvarom a priehľadnosťou. Cesto nedávajte v príliš hrubej vrstve, inak budete rúbať kusy pečeného cesta ako ja.

Cesto rozvaľkajte na dva kruhy. Aj keď špaldová múka nie je zrovna fanda vaľkania a neskoršej manipulácie. Väčší kruh vtlačte do pomastenej a múkou posypanej misky (s priemerom aspon 20cm). Menší kruh počká…

Ovocná plnka

Ovocná plnka

Čo s plnkou? Ošúpané banány pokrájajte na krúžky. Jablká treba klasicky ošúpať a vybrať jadrovníky. Potom ich pokrájajte na kúsky veľkosťou podobné banánom. Celé premiešajte, posypte hnedým cukrom a korením. Hoďte na panvicu a poduste, kým banány nezačnú mäknúť a celá masa nezačne vonať karamelom.

Príprava do formy

Do cestom vystlanej nádoby vylejte ovocie z panvice a vrch zaplátajte zvyšným menším kruhom cesta. Potrite bielkom. Do rúry na 220°C a nevyťahujte, kým nie je vrch zlatohnedý. To zvyčajte trvá 15 – 20 minút. A tešte sa!

Osobne by som to nazval „božský koláč“, ale uvidím, ako sa to podarí vám :) Ešte dôležité varovanie nakoniec – s korením to neprežeňte.

Kto je Martin Gramblička?

Nás dobrý priateľ a mimochodom aj šikovný človek a fotograf, ktorý stojí za tunajším tržnicovým stánkom Keramikus.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (5)

  1. Da sa to ja vybrat z tej zapekacej misy?? ;)

    1. vraj, ak sa to moc nevtlaci a forma poriadne vymasti a poprasi, tak v pohode da

  2. A co sa vam nepaci na dobrom domacom americkom apple pie? preco je tento ‘urcite lepsi’?

  3. Martin Gramblicka

    @ Katka: vyskusajte, neprezente skoricu a doprajte mu kardamon, a bude urcite lepsi ;)

  4. Vcera som skusila americky apple pie, trochu pozmeneny – s mangom, jablkami a pekanovymi orechmi. Nabuduce vyskusam tento a porovnam ;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *