Pečená maslová tekvica

Tekvicovú sezónu mám rád. Voľakedy pre vyrezávanie najrôznejších príšer, teraz kvôli bohapustému pôžitku. Reč bude o maslovej tekvici, ktorá sa dá fantasticky upiecť, ugrilovať alebo pripraviť ako chipsy.

Tento druh tekvice má pomerne hrubú šupu, ktorá sa však dá pomerne ľahko odstrániť napríklad šúpadlom na zemiaky. Bude sa ti lepšie šúpať, ak ju predtým prekrojíš na štvrťky a odrežeš stonku, prípadne aj tvrdý spodok. Polievkovou lyžicou vyber semienka a fúzy, ktoré ich obkolesujú. Keď si tekvicu ošúpal a pokrájal na stredne veľké kocky, poukladaj ich na plech, polej olivovým olejom a môžeš nechať piecť. Nie, ani soľ, ani cukor. Namiesto toho dávajú napríklad v arabských krajinách mletý cumin, čiže rímsku rascu. Ten som použil aj ja. Kto vyslovene chce, môže si osoliť až hotovú tekvicu.

Potom už len stačí hodiť plech do rúry a nechať piecť. Ja to robievam tak, že polovicu času tekvicu pečiem, a keď je už trochu mäkká, prepnem rúru na gril a nechám, aby chytila zvrchu trochu farbu. Samozrejme priebežne plech vyberiem a kocky poriadne poprehrabujem. Čím je však tekvica mäkšia, tým opatrnejšie to treba robiť.

Hotová tekvica má naozaj maslovú chuť, niekomu dokonca chutí ako mäso. Z tekvice sa dajú robiť aj chutné a krásne ozdoby k jedlám. Stačí, ak si strúhadlom z tekvice nakrájaš tenučké a dlhé pláty, ktoré potom necháš opiecť. Pečením sa skrútia a vytvoria zaujímavý tekvicový čips, ktorým možeš ozdobiť iné jedlo.

Ak ti náhodou zostane pečená tekvica, môžeš ju trebárs aj rozmixovať, pridať trochu rozotretého cesnaku a pripraviť tak nátierku. Maslová tekvica sa mimo toho používa aj ako plnka do koláčov.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (8)

  1. mysacinka

    dakujem za tip:-)minuly tyzden som ju kupila, stale caka v debnicke na svoju velku prilezitost. Maslovu tekvicu som este nepripravovala, zvycajne kupujeme druh Hokaido, ta sa velmi lahko supe, za par minut je pripravena a este sme neboli z vysledku sklamani.

  2. tiez mam jednu v chladnicke. nasu prvu. planoval som z nej spravit klasicku kremovu polievku ako z hokkaida, ale po precitani tohoto clanku mam chut na pecene kusky :-) dik za tip.
    mysacinka – tip: hokkaido vobec netreba supat, korka je jedla a po upeceni uplne makka.

  3. aj tato tekvica sa niekedy pecie aj so supkou. V juznych krajoch ju pripravuju tak, ze z tekvice narezu mesiaciky, ako z cerveneho melona a nechaju ich upiect aj so supkou.

  4. mysacinka

    ad Stefan. z hokkaida robim najcastejsie polievku, alebo ju krajam do rizota a tam by mi supka vadila:-)ked ju peciem , supku necham,len pokial je hokkaido”bio”

  5. U nás sa pečie aj so šupkou, pkrájaná na mesiačiky. Práve teraz som ju dojedla. Bola krásne upečená, výborne sladká a chutila mi fakt vynikajúco. Ale skúsim to i naslano postrúhanú.

  6. milan barto

    Upečená malsová tekvica je výborná pochúťka, lepšia ako jablká a aj gaštany sa môžu schovať. Ja ju pečiem nakrájanú na stredné kúsky spolu so šupou a občas tú šupku aj zjem

  7. Zuzana Ulmanová

    Pestujem túto tekvicu v záhrade. Nevedela som, že má názov maslová tekvica. Ja ju pečiem aj so šupkou, ktorú ale nejem, nakrájanú na kolieska alebo mesiačiky, potreté medom a posypané čerstvým rozmarínom nakrájaným nadrobno. Je to delikatesa.

  8. ja som maslovu tekvicu piekla neosupanu.mamjej dost
    na zimu ju nemam kde skladovat.tak ju upeciem a az vtedy dam dolu supku.do 3dcl pohara dam 3 polievkove lyzice vody a naukladam tam tekvicu.zatvorila som asterilizovla pol hodinu.tak budem mat pochutku hotovu na zimu.je vyborna

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *