Paštéta z husích pečienok a hubového vývaru

S posledným kúskom pečienky u nás doma pomaly doznela sezóna kačaciny. Som si aspoň myslel. Späť ma však vtiahla domáca paštéta, akú som doteraz neokúsil ani nerobil. Z husích pečienok a hubového vývaru. Dostal som ju dnes o mamy, našla kdesi židovský recept a vyskúšala ho. Jedna z najlepších paštét, aké som za posledné roky jedol.

Suroviny

– cca 300g husích pečienok (aj mrazených)
– 2 PL kačacej masti
– ½ dcl hubového vývaru
– ½ ČL strúhaného muškátového orieška
– ½ ČL strúhaného ďumbiera

Recept je pomerne jednoduchý, rafinované sú v ňom jednotlivé suroviny. Ak vám zostala kačacia masť, upečte v nej husie pečienky. Odporúčam ich pred pečením popichať, ľúbia strieľať. Upečené a vychladnuté ich do mixéra, spolu s dvoma polievkovými lyžicami masti. Ďalej pridajte hubový vývar. Sušené lesné huby krátko samé povarte, z hotového vývaru použite asi pol deci. Kto medzičasom huby rozomlel na prach, nech ho použije ako bujón a pripraví si rovnaký vývar. Na záver pridajte muškátový oriešok a ďumbier. Soľ patrí až k servírovaniu. Všetky suroviny rozmixujte na hladkú pastu.

Ďumbier spolu s muškátovým orieškom dodajú paštéte potrebnú pikantnosť.

Možno niekto z vás bude mať chuť pridať čierne korenie alebo cibuľu. Nie. Ďumbier spolu s muškátovým orieškom dodajú paštéte potrebnú pikantnosť, tak ju najprv radšej ochutnajte, ako by mal byť výsledok príliš pikantný. Nakoniec, pri servírovaní môžete ešte vždy namleť čerstvo korenie. S cibuľou je to podobné, akurát že ona má skôr tendenciu skvasiť a pokaziť tak jedlo. Preto je najlepšie nakrájať si ju tiež pred servírovaním. Samozrejme, nesmie chýbať dobrý domáci chlieb.

Pri skladovaní (ak k nemu vôbec dôjde :-) ), máte dve možnosti. Naliať navrch masť alebo roztopené maslo alebo ju dať do mrazničky. V prvom prípade ju takto môžete skladovať v chladničke, ale ja preferujem druhý spôsob. Vďaka veľkému množstvu tuku paštéta nezmrzne úplne, takže potom stačí odkrojiť si z nej kúsok a nechať na tanieri. O pár minút zmäkne a bude sa dať krásne rozotierať na chlieb.

Spokojne najedený teraz špekulujem, či by som tento recept mohol aplikovať napríklad aj na bažantie mäso…

Doplnené 26.januára 2010

Recept som vyskúšal s bažantím mäsom. Uvaril som dvoch bažantov, spolu s koreňovou zeleninou, borievkami, tymiánom a bobkovým listom.Použil som aj rozdrvené strúčiky cesnaku a pór. Uvarené mäso som vybral, nechal vychladnúť, potom obral od kostí a použil namiesto pečienky. Namiesto kačacej masti som použil roztopené maslo. Dôvod je jednoduchý. Chuť bažanta by prerazila tá kačacina, takže rozhodne je lepšie použiť maslo, ktoré celú paštétu zjemní. Navrch som pridal do rozmixovanej pasty aj trochu drveného rozmarínu. Akurát sa teraz neviem rozhodnúť, či mi viac chutila husacia alebo bažantia paštéta… ;-)

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (17)

  1. Jana U.

    To mi nerobtre toto! Sedím v práci a chystám sa domov, rozmýšľam čo na večeru a toto by sa naozaj šiklo. Robím paštétu z kačacích pečienok, ale toto ma nadchlo. Ten vývar a ďumbier. Je ďumbier zázvor? Žijem v Čechách a som trochu už spletená. Inak tá moja paštéta sú pečienky opečené na masle, cibuľa opečená na masle, trochu ďalšieho česrtsvého masla a smotana na šľahanie. A korenie – štipka tymiánu, muškátového orecha i kvetu, bazalka, ďumbier a pomletý bobkový list. Všetko prehnať mixérom a mňamka preveliká je na stole.

  2. ano, dumbier je zazvor. Ja som predtym robil pastetu prave z bazanta. Rozmarin, borievky ( jalovec)…

  3. Tak na toto sa da povedat len jedno: mnam, mnam, mnam!

  4. myslim ze zazvor je znamejsie pomenovanie aj medzi slovakmi, nemal som ani sajnu co to moze byt, u zazvoru uz aspon trocha

    este viac takychto clankov a zareklamovany cuketka sa moze strcit

    btw. davat viac fotiek by neuskodilo a mam ten dojem ze vam kazi kvalitu fotiek resizeovanie a nie resamplovanie (napr. Lanczos), potom su zubkovane

  5. mno, prave tu ma zotreli, ze slovensky sa povie dumbier, aj ked my to doma volame zazvor a nijak inak ako zazvor…

    fotos: vypluva mi ich tak aperture, tak hadam neni taky sprosty, aby mi to resamploval… to by som sa velmi hneval ;-)
    (Specialne pri tomto clanku nebolo ako nafotit postup, kedze som pastetu dostal)

  6. ja robim pastetku taku, ze davam do nej aj smotanu sladku a trochu masla. na ochutenie zelene korenie. a pripadne na vrch pri servirovani est mandle lebi piniaky. vdaka tej smotane ma jemnu chut a a kremovu konzistenciu. a neda sa porovnat s kupovanymi. :)

  7. podla mna su len resizenute, staci sa pozriet na epel noza, kraje misky ci cibule, vsetko je to neprijemne zubkovane, vsak daj link na original photo a schvalne si to zmensim doma a porovnam, aj ked je to zbytocne lebo toto trha oci ostrostou a zubkovanim, uz som si to vsimol pri vela obrazkoch, divim sa ze to nevidis, rovne/plynule linie su vsade zubkovane kvoli absencii resamplovania a pouzitiu primitivneho resize

  8. a mozno si zabudol zohladnit priamo zdroj – kompakt za slabych 4000 sk ;-)
    original som prave kontroloval, zubaty az az…

  9. nie, to sa mi nezda, vsak postni link na neupravovanu nezmensenu fotku

  10. „na tanieri“ podla vzoru stroj s makkym i… to len tak naokraj, recept vyzera byt fajn, s akym drinkom sa to da najlepsie kombinovat?

  11. Pán Klimo, aký je rozdiel medzi borievkami a jalovcom ? Je to v tom druhom príspevku, ja si myslím, že je to jedno – borievky sú po Slovensky a jalovec po Česky. Možno sa mýlim.
    Recept je to zaujímavý.
    Židia boli asi milovníci špecialít z husacích pečienok. Moja stará mama niekedy dávno slúžila v Bratislave u Židov a podľa jej rozprávania, aj podľa konkrétnych špecialít, ktoré varila, husacia pečienka hrala prím. Ale musela byť „biela“ teda z vyk≈ïmených husí.

  12. 10. hopla, tanier… vdaka. Pitie? Pred dvoma rokmi sme to tusim jedli ako predjedlo a kombinovali s portstkym. Mne by sa k tomu hodilo cervene vino

    11. borievky/jalovec – ano, to iste, len uz to uvadzam spolu, aby sme nedopadli ako s dumbierom/zazvorom.

  13. hm, tak neviem ci si robil nejake zmeny, ale doma v Opere to mam zubkovane a v praci v Opere to je normalne, takze ak si nerobil zmeny bude to browserom/OS ci je obrazok zubkovany alebo nie

  14. nie, zmeny som nerobil ziadne

  15. ja by som do toho šiel
    zázvor čerstvý alebo sušený?
    tú pečeň piecť na panvici alebo v rúre, stačí 20min?

    1. Zazvor jednoznacne cerstvy a pecienku podla chuti. Ja som ju piekol zaroven s husou.

  16. Ja robím paštiku z kuracích pečienok na červenej cibuli a podliatych (keď sa podarí tak aj oflambovaných) portským vínom, vychladiť, rozmixovať, zmiešať s kvalitným maslom. Ale tieto recepty tiež vyzerajpú veľmi dobre, práve som rozmýšľal, čo urobiť na Silvestra, tak mám inšpiráciu:-)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *