Nenápadná, ale zato ukážková kuchárska kniha z Liptova (+recept)

Kuchyňa starých materí z Liptova

Počas poslednej návštevy sme natrafili v Starom hostinci vo Svätom Antone na knihu Kuchyňa starých materí z Liptova. Personál tvrdil, že už nie je k dostaniu. Vraj ju bezvýsledne hľadali už mnohí pred nami. V sieti informátorov delikatesy sa ale čoskoro objavila informácia, kde ju hľadať (vďaka Robo). O týždeň bola u mňa v kuchyni.

Úvod knihy

Názov kapitoly. A nie, kabáče nie sú preklepKniha pripomína samizdat. Hrebeňová väzba, nebielený papier a niektoré grafiky akoby dorobené tušom a ručne. Po otvorení je všetko jasné. Knihu napísala etnologička PhDr. Iveta Zuskinová, ilustrácie pridali žiaci umeleckej školy a o vydanie sa postaralo združenie Spoločnosť priateľov Múzea liptovskej dediny.

Nie sú tu len recepty, ale píše sa aj o zvykoch v stravovaní. Začiatok napríklad rozpráva o tom, že chlieb sa na Liptove voľakedy jedol len na Vianoce a žne. Alebo že hovädzie sa nekonzumovalo takmer vôbec, lebo krava bola v prvom rade na mlieko. Kopec zaujímavých informácii, nad ktorými som občas dvíhal obočie.

Čaro tejto knihy objavíte, až keď podľa nej skúsite navariť.

Detská ilutrácia

Reklama a úvod kapitoly

Nemôže vás prekvapiť, že kniha je bez fotiek. Keď sa pozriete na štvorriadkové recepty, v ktorých sa viac-menej točia tie isté suroviny, mali by ste na fotkách dookola kaše, kapustu a strukoviny. Obrázky ale nechýbajú a zvyšok prekne dokreslili decká z umeleckej školy. Čaro tejto knihy objavíte, až keď podľa nej skúste variť. Jedlá sú jednoduché, priamočiare a takmer návykové.

Mimochodom, typografia je tiež tak trochu šokujúca. Tučné písmo tu nie je, nadpisy jedál sú len odsadené. A takmer všetok text je rovnakou veľkosťou. Ani absolútny minimalizmus nebráni v dobrom čítaní a rovnako dobrej prehľadnosti. Prekvapila aj reklama. Je rovnako jednoduchá a textová ako zvyšok stránky, ale plne funkčná. Štylizovaním ladí s knihou a napriek tomu jemne privedie človeka k tomu, aby ju prečítal. Bravo!

Vyskúšaný recept

Kniha krásne odzrkadluje svoj obsah. Jednoduchá, nenápadná, ale napriek tomu rafinovaná. Za všetko nechám prehovoriť jedno jedlo, ktoré sme doma vyskúšali. Volá sa Kapusta s hrachom – recept z Bobrovca. Nech mi autorka prepáči, ale hrach sme nahradili šošovicou a vypustili sme zápražky.

Šošovica s hovädzím jazykom a kapustou

Kaša zo šošovice, údený hovädzí jazyk a kyslá kapusta

Suroviny

– šošovicu
– hovädzí jazyk
– cibuľu
– 2 strúčiky cesnaku
– bobkový list a nové korenie
– kyslú kapustu
– soľ

Šošovicu namočte cez noc do vody. Na druhý deň ju uvarte s kúsom hovädzieho jazyka, bobkovým listom a novým korením. Nedajte veľa vody, v podstate by mala varením vzniknúť kaša. Ku koncu pridajte soľ a opraženú cibuľku s cesnakom. Naberte na tanier, do stredu poukladajte očistené kúsky hovädzieho jazyka a nabok za žufanku kyslej kapusty. Poviem vám, keby som toto dostal v niektorej rádoby slovenskej kolibe, tak sa z toho najprv zjaším, a potom si vypýtam dupľu. Celkom vážne. Veľmi chutné a vôbec nie ťažko-stráviteľné jedlo.

Zvyšky z varenia

Kuchyňa starých materí z Liptova
Zoženiete u Leštácha, aktuálne za 11,39€, alebo v ÚĽUV-e v Bratislave.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (19)

  1. michaela

    krasna! mozem sa teda spytat kde sa da zohnat??? prosim :)

    1. je to na konci clanku, nechcem to tu s nim spamovat

    2. michaela

      dakujem, nevsimla som si to na prvy krat…

    3. liliana

      maju to aj v ULUVe na obchodnej abo na nam.SNP. tam stoji 10.40. prave som zakupila. este raz diki za tip

    4. Ja som ju objednávala zo stránky valachshop.sk !!!

  2. Uz roky mam v hlave koncept, regionalne suroviny, zaklad receptu z ludovej kuchyne moderne dotvoreny, proste aby tam bolo citit modernost a inovativnost a moju individualitu. Taketo knizky su super veci. :-)

  3. Dušan Selecký

    keby sa to dalo po 20:00 nejako zablokovat, aby ma o pol noci pri pohlade na foto neprepadol hlad :)))))

    1. Dusan: je na to niekde tlacitko v hlave, ale teraz ti neviem presne povedat kde ;-)

  4. Krasa a dokonalost v jednoduchosti!
    Vdaka za recept aj za zdroj ziskania knizky.
    Dufam ze dalsie recepty coskoro pribudnu.

  5. Viktor: a ja ho furt hladam v chladnicke :)

  6. Dúfam, že ju ešte pred Vianocami zoženiem, manžel je z Liptova, tak mu podľa nej občas navarím, nech aj tu v hlavnom meste má pocit domova ;)

    1. Na internete vraj uz vypredana, ale predvcerom som ju videl v ULUVe v centre Bratislavy.

    2. Vďaka, zbehnem tam hneď v pondelok, pre istotu :)

    3. Vďaka za tip, už ju mám doma :)

  7. michalenka

    Mne ju tento rok prinesie Ježiško :) Takže sa zatiaľ tvárim, že o nej neviem. Aj ja ďakujem za tip na originálny darček.

  8. dkadence

    taketo skromne knizky milujem, akurat varim tu sosovicu tak tesim :)

    inak napadla ma jedna knizka co mam doma je zamerana na jednotlive regiony , a obdobia v roku. Uvedene kapitoly poukazuju co sa jedlo a popijalo pocas jednotlivych obdobi roka (fasiangy atd.) Autorka je Rastislava Stolicna- Jedla a napoje nasich predkov. Odporucam.

  9. […] nasladko, alebo naslano s cottage cheese a restovanou cibuľkou. Niekedy stačí strukoviny jednoducho rozvariť a podávať s kyslou kapustou a údeným […]

  10. […] tejto nenápadnej knihe sme písali už pri jej prvom vydaní. Medzičasom vyšlo druhé a pred mesiacom už aj tretie doplnené […]

  11. […] teraz robiť recenziu na túto knihu. Myslím, že práve Viktor túto knihu veľmi dobre rozobral aj u seba na delikatesách. Ja môžem len súhlasiť a verím, že v mojej knižnici bude […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *