Krásna kvetina, každá jej časť je delikatesa

Kapucínka väčšia je krásna plazivá kvetina. Mimo jej krásy sa dá takmer celá zjesť a ešte k tomu aj lieči.

Kapucínka väčšia

Kvetinu mi toto leto predstavila mama. Pestuje ju v črepníku, čo je jediný spôsob, ako ju udržať pri živote viac ako rok. Neznáša mráz, takže ak ju vysadíte von, bude z nej jednoročka. Napriek tomu sa oplatí sadiť ju von, hlavne ak bude pri zelenine. Odháňa chrobač, čo požiera karfiol, uhorky alebo tekvice. Plus láka hmyzích predátorov.

Podľa herbárov má antibakteriálne účinky a pomáha ľadvinám, močovým cestám a proti zápalom. Obsahuje zhruba rovnako veľa vitamínu C ako petržlenová vňať a tiež najviac luteínu spomedzi všetkých jedlých rastlín. Podstatné pre nás je, že sa dá celá zjesť. Mladé listy môžu ísť do šalátov, chutia podobne ako potočnica. V šalátoch vyniknú ale najviac jej kvety, sú celé jedlé.

Ak kvety nezjete, môžete počkať na nezrelé plody. Vyzerajú ako malé guľky, niekedy sú spojené dokopy dve alebo tri. Chutia ako žerucha skombinovaná s uhorkou alebo bielou reďkovkou, ale nie príliš výrazne. V šaláte sa stratia, teda pokiaľ ich nepoužijete väčšie množstvo. Keby ste to väčšie množstvo mali, šalát nie je najlepšia voľba. Radšej ich dajte do kyslého nálevu podobne ako kapary. To isté inak môžete urobiť aj s púčikmi.

Nezrelé plody kapucínky

Dajú sa použiť do šalátov alebo z nich urobiť kapary

S jedinou rastlinkou budete mať teda dilemu, čo z nej použiť a ako. Na dilemu pomôže asi len vysadiť celý záhon. Tento rok už zrejme nestíhate, ale môžete naplánovať na budúci.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *