Keď nás kuchári opúšťajú, ale tradícia musí pokračovať…

Hotové košíčky

Určite máte taký recept, ktorý ste síce získali, ale nikdy nerobili. Nie kvôli lenivosti alebo komplikovanosti. Kvôli tomu, že ich máte od človeka, ktorý dané jedlo robí bez preháňania jednoducho geniálne. Akýkoľvek vlastný pokus by bola len fraška, ale hlavne zneuctenie originálu. Je to skrátka ten typ receptu, na ktorý je človek ochotný čakať aj rok, aby ho chutnal od pôvodného kuchára. Presne z tejto kategórie je môj najobľúbenejší dezert, plnené čokoládové košíčky. Piekla ich naša Júlia babi, ako sme zvykli babku volať. Vždy na Vianoce, tatove a moje narodeniny. Tento rok nás však opustila. Pred sviatkami sa smútok znovu pripomenul, práve cez košíčky. Recept som chvalabohu schraňoval ako poklad a tieto sviatky si ho prečítal s jasným odhodlaním. Tradícia musí pokračovať!

Košíčky sú pre mňa akási miniaturizovaná forma torty. Spájajú v sebe to najlepšie z každej oblasti. Košíček z krehkého maslového keksíka, doň vsiaknutý pikantný ríbezľový rôsol, na ňom bohatý varený čokoládový krém preliaty čokoládovou polevou a ako vrchol lieskovec. To celé v drobnej forme, len tak ku káve. Ako pralinka, fajnový bonbónik na záver dobrého jedla.

Suroviny

Košíčky
210g hl. múky
30g pr. cukru
100g masla
2 žĺtky
vanilkový cukor
citrónová kôra
štipka soli

Plnka
100g cukru
4 žĺtka
½dcl mlieka
½ vanil. cukru
100g čokolády
250g masla
250ml smotany na šľahanie
rum alebo griotka

Predpokladám, že kúzlo tradície sa na vás nebude vzťahovať tak ako na mňa, tak sa s receptom podelím. Pripravte sa však na prplavú robotu. Predtým, než vysvetlím celý postup, musím ešte spomenúť zopár detailov. Budete potrebovať formičky. Pokiaľ ste ich nezdedili, ešte stále sa predávajú, napríklad tu. Moja babka ich robila väčšie, tak na 3 zahryznutia. Ja som podedil z opačnej strany rodiny menšie, s priemerom asi 5cm. Výsledok je možno až príliš malý, vyslovené jednohubky. Ak teda budete kupovať formičky a budú mať rozne veľkosti, vezmite tie väčšie. A berte ako bonus, že sa tiež menej narobíte…

Začnite samotnými košíčkami. Zo surovín vypracujte kompaktné cesto a odložte ho na hodinku do chladničky. Krátko pred vybratím si dajte vyhriať rúru na 180°C. Formičky na košíčky vymastite maslom a do každej uložte guličku cesta. To postupne palcami povtláčajte do celej formičky a zarovnajte kraje. Cesto by malo byť v úplne tenkej vrstve. Takto pripravené formičky naukladajte na plech a nechajte piecť doružova, to je asi 10-15 minút. Na kontrolu môžete jednu formičku vyklopiť a skontrolovať farbu spodku košíčka. Hotové košíčky nechajte trochu vychladnúť a opatrne povyklápajte. Robím to tak, že formičky len prevrátim hore dnom, a potom formičku podoberiem a odstránim.

Na záver pár kvapiek rumovej esencie alebo griotky doladí celú muziku. Ja som použil dve čajové lyžice brandy, tiež to dobre zahralo…

Teraz sa pustíme do komplikovanejšej veci, vareného krému. Budete potrebovať vodný kúpeľ. Do nádoby pridajte cukor, žĺtka a trochu viac ako pol deci mlieka. Rozmiešajte metličkou dopenista. Presuňte nad paru a za stáleho miešania ohrievajte. Hovorím stáleho, inak budete mať sladkú praženicu. Miešanie trvá kľudne aj 20 až 30 minút, kým vám žĺtková masa nezačne hustnúť podobne ako keď varíte puding. Hotový krém odstavte a nasypte doň polámanú tabličku horkej čokolády. Použil som horkú s podielom kakaa 60% a bol to dobrý nápad. Čokoládu poriadne rozmiešajte v kréme, aby sa celá rozpustila. Možno bude lepšie ak vymeníte metličku na varešku, lebo v tomto štádiu bude masa skutočne hustá a pevná. Do masy potom zapracujte prevarenú a vychladnutú smotanu. Čokoládový krém nechajte vychladnúť a na záver doňho vmiešajte zmäknuté maslo a našľahajte. Na záver pár kvapiek rumovej esencie alebo griotky doladí celú muziku. Ja som použil dve čajové lyžice brandy, tiež to dobre zahralo…

Napĺňanie džemom a krémom

Nastáva skoro finále, ideme plniť jednotlivé košíčky. Na dno každého dajte za maličkú lyžičku ríbezľového rôsolu alebo džemu. A nie, nemôžete použiť iný džem ako ríbezľový. S iným to kúzlo skrátka nefunguje. Ďalej naberte príborovým nožom krém a rovnomerne ho rozotrite po celom objeme košíčka. Takto naplnené už chcú len jedno. Byť obliate čokoládovou polevou a ozdobené lieskovcom.

Čokoládová poleva a lieskovec

Polevu si pripravte rovnakú ako na torty. Ak nemáte konkrétny recept, skúste tento. Vo vodnom kúpeli roztopte tabličku horkej čokolády, pridajte do nej trocha mlieka a trocha masla. Na záver aj malú lyžičku oleja, aby sa poleva leskla. Výsledná poleva by mala byť polotuhá/polotekutá. Postupne ňou potrite všetky naplnené košíčky a do stredu vtlačte lieskovec. Hotové košíčky skladujte v chladničke a podávajte ich vychladené. Nemajú radi teplo.

Košíček v priereze

Podarilo sa mi nepripáliť košíčky, nespraviť z krému sladkú praženicu a zohnal som aj ríbezľový rôsol. Ale polevu, tú som si mal u babky lepšie naštudovať. Ona ju mala vždy takú rovnú a vyhladenú, moja bola zvrásnená. Mala by jemne prečnievať cez okraje košíkov. Napriek estetickému fópá bol výsledok čarovný.

Poznámka: Ak použijete malé formičky (s priemerom 5cm), z uvedených dávok vám výjde asi 80 košíčkov. Množstvo krému je presne vypočítané na objem upečených keksíkových košíčkov. Mimochodom, čokoládový krém môžete úspešne použiť aj do torty alebo na parížske rožky.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (7)

  1. Jarmila

    Prplacka, ale krasna.
    Uzasny recept, Viktor, ked budem potrebovat manualny relax, nepochybne ho vyskusam.
    Babicka bola urcite ten typ neodolatelnej kucharky, na ake sa dlho spomina.

  2. och. u nás sa robí jednoduchšia verzia šuhajdy. toto musí byť nebíčko v papuľke.

  3. U nas sa robia s kavovym kremom, a mame ich radi take uplne malicke, aj ked je to prplacka. Aj cokoladovy moze byt dobry (dokonca lepsi), ale uz to nebude ‘tradicia’.

  4. U nás doma říkám košíčkům luxusní zbytkové cukroví – z většího zbytku lineckého se upečou košíčky a plní se až nakonec, zbytek máslového krému se smíchá se zbytkem rybízové marmelády, se zbytkem mletých oříšků a zastříkne zbytkem rumu z pečení, naplnit a polít zbyrkem čokoládové polevy, dozdobit oříškem či mandličkou…
    Ty vaše vypadají výborně! Také máme některé recepty po výborných rodinných kuchařkách a kuchařích – po tchánovi výbornou rybí polévku a po babičce jsem dokonce podědila její staré rodinné recepty! Jsem pro v těchto případech v tradicích pokračovat!

  5. moja sestra robieva na Vianoce úplne geniálne košíčky s krémom, ale nechce dať recept, tak sa vždy dostavíme – veď to pečie aj hlavne kvôli nám ;) – a časť vyjeme!

    1. Tak teraz jej mozete zakontrovat s tymito ;-)

  6. Krasne opisany recept, ma to dusu:) Vyskusam urcite dakujem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *