Kapustníky – slané koláče so sladkou chuťou

Pomaly sa blíži kapustová sezóna, a tak som nedávno poprosil ženinu babku, aby ma naučila niečo tradičné z kapusty. Hocičo okrem vianočnej kapustnice… Navrhla kapustníky – slané koláče, ale s nádychom sladkej chuti.

Suroviny

cesto:
– ½kg polohrubej múky
– 2dcl mlieka
– 20g kvasníc
– 1 Heru
– 1 ČL soli
– 1 žĺtko
– 1 celé vajíčko na potretie

plnka:
– 2PL oleja
– 2PL cukru
– polovicu pokrájanej kapusty
– trochu mletého kmínu
– mleté čierne korenie

Môžeš začať plnkou alebo cestom, oboje si vyžaduje svoj čas na prípravu. Možno bude ale rozumnejšie začať kapustnou plnkou. Pokrájaj polovicu kapusty na tenučké prúžky. Rozohrej si vo veľkom hrnci olej a pridaj do neho cukor. Miešaj ho, pokým neskaramelizuje. Potom pridaj pokrájanú kapustu, kmín a čierne korenie. Nechaj celé dusiť, až kým kapusta nie je hnedkavá a mäkkučká. Keď bude hotová, nechaj ju vychladnúť.

Teraz cesto – klasické kysnuté. Možno máš svoj vlastný odskúšaný recept, potom možeš tento odstavec preskočiť. Ak nie, použi tento od našej babky. Na kvások si prihrej mlieko, pridaj do neho ČL cukru a rozdrob kvasnice. Premiešaj a nechaj v teple vykysnúť. Zatiaľ rozmrv múku s Herou, soľou a žĺtkom. Do cesta pridaj hotový kvások a poriadne vymies, až kým sa ti cesto neodlepuje od misky aj rúk. Cesto nechaj zakryté asi 35 minút kysnúť.

Hotové cesto rozvaľkaj na pomúčenej doske, asi na jeden centimeter a pokrájaj ho na štvorce. Potri rozhabarkovaným vajíčkom dve zo strán každého štvorca. Do prostriedkov štvorcov poukladaj kapustnú plnku a prelož cesto. Rohy zmakčni, aby spolu držali. Na plech si rozlož papier na pečenie, poukladaj naň kapustníky a potri ich vajíčkom. Predohrej si rúru asi na 150°C, potom v nej upeč koláče pri teplote 180°C dozlatista (obvykle sú hotové asi za 30 minút).

Keď boli kapustníky upečené, nádherne vonali a samozrejme chutili najlepšie ešte teplé. Pre istotu, aby sme sa úplne nezčemerili, sme ich zajedali s čistým bielym jogurtom. Zostalo nám aj trocha kapustnej plnky, babka k nim spravila cestovinu, a tak sme mali na ďalší deň kapustné fliačky. No čo ti budem vyprávať, obžrali sme sa presne tak, ako sa na miestnu gastronomickú tradíciu patrí.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (14)

  1. lenka j.

    to je strasne cool!!!!!!!! aj s tymi fotkami!! hahaha!:-)

  2. ze kuulove kolace od babky budes mat ;-) abych parafrazoval jednu staru reklamu hehe

  3. Vypadá to krásně, jen mám malý dotaz – kapusta je česky zelí? Nebo je to kapusta? Díky:)

  4. nasa kapusta je vase zelí. A nas kel je vasa kapusta. ;-)

  5. pomoooooc mnaaaaaaaam. vdaka bohu za tento recept.

  6. wiktor spytaj sa zeny nech sa spyta babky ci sa da HERA nahradit maslom! diiik

  7. ale samozrejme ze da, bez debaty alebo pytania sa ;-)

  8. Kapustniky su po cesky Zelnaky. V Cechach su najma specialitou kraja : Juzne Cechy, ale poznaju ich aj na Morave. Jedia sa najviac vo forme gulate placky (mast,muka,kysla kapusta) alebo tenkeho chrumkaveho obdlznika (napr. Sumavske zelnaky). Su menej sladke ako tie slovenske ale rovnako vynikajuce. Mnam !!

  9. Shira313

    V chladničke sa na mňa už zopár dní mračí kapustná hlava, žeby dnes bol jej deň?

  10. aj na mna sa a nakoniec bol z toho borcs, z dalsej casti zasa kapustno-cibulovo-mrknovo-pomarancovy salat ;-)

  11. Frederika

    no diki za tento recept…sa tesim ked ich mamina bude mat hotowe o chvilku mnáám…….sa nwm dockat…..ehhe a jinaq pekne prispevky:D

  12. Viktor, pozdravujem babku, kapustníky milujem a fotografie sú perfektnéééééé :-)

  13. […] povianočné pečenie štedráku aj malú ochutnávku vín. K zajedaniu som chcel najprv urobiť kapustníky, ale nakoniec sa všetko zvrtlo […]

  14. Robil som ich minule boli fajn. Ale mozno mojou chybou cesto bolo dost suche, tak nabuduce ho dam o nieco tensie.
    Navyse sa podarila aj cibulova variacia, ten isty princip cibula na troche oleja a cukor a korenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *