Kam zmizol kuglóf?

Kde sú tie časy, keď sa v prešporských aj iných kaviarňach na raňajky podávala káva s kuglófom, teda bábovkou. Najlepšie ovocnou, kakaovou alebo orechovou. Pozriem sa dnes do jedálnych lístkov, nájdem tam buď český koláč arménskeho pôvodu alebo taliansku špecialitu z mascarpone, alebo oboje. Nič proti spomínaným dezertom, ale z tohoto mi čučia len dve veci. Ludia v záchvate objavovania nových kultúr zmietli zo stola dobré lokálne špeciality a majitelia reštaurácii sú zasa leniví priniesť na trh niečo iné, čo im nevzdrží holt 30 dní, alebo sa narýchlo nedá spraviť hoci aj z piškót, tvarohu, bambina, skrátka čo dom dá…

Suroviny

5 vajec
6 PL cukru
1 dcl kyslej smotany
osminu kila (125g) polohrubej múky
ovocie (najlepšie višne alebo marhule)
badián, škoricu
maslo a múku na formu

Bábovka bola prvým koláčom, ktorý ma mama naučila piecť. Mali sme doma ešte staré hlinené formy, jednu veľkú, druhú nižšiu, v starej plynovej rúre sa v nich pieklo výborne. Robievali sme ju dvojfarebnú, svetlo-kakaovú. Nedávno som v krátkom čase objavil naraz niekoľko odlišných receptov na tento zákusok. Niekto dáva olej, iný maslo, počul som už aj o pudingu. Medzi novoobjavenými receptami je aj táto bábovka so smotanou, ktorú som našiel v knihe Z kuchyne starého Prešporka.

Začať treba s ovocím. Ak použiješ zavárané alebo mrazené, treba ho nechať poriadne stiecť na sitku, inak ti premočí koláč. V mažiari podrv kúsok badiánu a škoricu, zmesou posyp ovocie a nechaj stáť.

V mise zamiešaj žĺtka s cukrom, kým zmes nezačne púšťať bubliny, potom vmiešaj smotanu. Pri smotane musím spomenúť, že ide síce o kyslú, ale určite nie 16%, aká sa dnes predáva v obchodoch. V čase, kedy podľa tohoto receptu gazdiné piekli, mala kyslá smotana taký podiel tuku, aký má dnes šľahačka. Samozrejme nič sa nestane, ak použiješ bežnú kyslú smotanu, bábovka bude ľahučká. Raz som núdzovo použil biely smotanový jogurt, tiež to spolu fungovalo. Ak však chceš dodržať pôvodný recept do bodky, potom ti stačí nechať skysnúť smotanu na šľahanie.

Dobre, smotanu máš v ceste. Postupne začni primiešavať múku. Z bielkov ušlahaj sneh a daj si záležať, aby bol naozaj pevný. V recepte sa nepoužíva žiaden prášok do pečiva ani sóda, takže musí vďaka niečomu vybehnúť. Tvrdý sneh získaš tak, že pred šľahaním do bielkov pridáš štipku soli.
Sneh zľahka vmiešaj do cesta a na záver pridaj polovicu múkou zaprášeného ovocia. Cesto vylej do formy, ktorú si predtým vytrel maslom a posypal múkou. Druhú polovicu ovocia nasyp rovnomerne navrch cesta. Takýmto spôsobom budeš mať višne rozložené všade a neklesnú všetky na spodok formy.
Daj do vyhriatej rúry a peč pri 180 stupňoch cca 35-45 minút (záleží od rúry aj formy). Hotovú bábovku nechaj odstáť, vyklop z formy a zľahka posyp cukrom. Ku kávičke úplne fajnové…

Osobne sa mi tento recept veľmi pozdáva hneď z niekoľkých dôvodov. Je v ňom relatívne málo cukru, veľa ovocia, minimum tuku, chutné korenie a žiadne umelé naháňadlá. Samozrejme, dezerty jeme práve kvôli sladkému, ale to by automaticky nemalo znamenať, že sa predávkujem cukrom napríklad v spomínanej marlenke (med a sladké kondenzované mlieko, veľa cukru konzervuje a sme pri abnormálnej výdrži tohoto koláča). Ak už teda mlsať, tak potom radšej na koláčoch, pri ktorých poznám ich obsah, a ktoré ma neodrovnajú na pol dňa tonou cukru.

Som zvedavý, podľa akého receptu robievate bábovku u vás doma alebo u tvojich starých rodičov. Napíš nám svoj recept dolu do komentárov, budeme sa tešiť.

deli divider

foto: Viktor Klimo

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (25)

  1. recept bude neskôr, ale priznávam, že bábovku som nerobila už takých 10 rokov, ako mi ešte v paneláku v hnusnej nemožnej plynovej rúre po obvode zhorela a stred sme vyjedali lyžičkou:)
    Ha, a gastroskopiu mám aj za sebou, nie je to až také strašné, ako som si pôvodne myslela, ale ani nič príjemné. To radšej zjem o kúsok bábovky viac:)

  2. no teda germa, som myslel ze aspon ty budes strazkynou poctivej babovky… a ju takto zanedbavas…

    k onemu vysetreniu sa radsej uz nevracajme, lebo tu prejde kazdeho chut… ;-)

  3. keďže už mám takmer padla, môžem si dovoliť konečne napísať môj recept na bábovku (a všimla som si, že máme rovnaké mažiare):
    5 žĺtkov vymiešať s 30 Dg pr. cukru, pridať 3/4 horčicového pohára oleja, 30 Dg polohr. múky, 1/2 pr- do pečiva, 3/4 pohára vody a z 5 bielkov sneh. Kto chce, môže ešte nasekať orechy a čokoládu….

  4. to je zaujimave, z receptu aky si popisala, robim u nas doma ovocnu bublaninu. Sranda…

  5. Recept dodam neskor – pozriem v archive. Na uvod iba tolko – Viktor spomina casy ked este v Bratislave zili prespuraci (ten nazov totiz ma svoje korene v tomto obdobi). K spravnemu bontonu patrilo pri nedelenej navsteve byt ponuknuty aktualnym dielom domacej pani v spojeni so salkou bielej kavy alebo cigorie.
    Dnes v nasich restauraciach nedostaneme nic take po com z mladosti prahneme. Proste gastronomiu u nas prave robia ludia co tam nemaju co hladat. Na lepsie casy a obnovu starych zvykov si budeme musiet este pockat….

  6. Viktor, na bublaninu mám iný rcept, skvelý.

  7. no sak sa nestorcuj a posli, sem alebo mailom, dik ;-)

  8. ulicnik24

    Samozrejme sem na web, Viktor nebusd sukromnik, aj my sa chcem poucit :-)

  9. ulicnik24

    ja mam radsej do bublaniny maslo, viac mi to chuti ako s olejom

  10. Ja som neni sukromnik, ale bavime sa o babovke. Nechal som na germu, kam to da, kedze toto je o babovke a nie bublanine… ;-)
    Samozrejme maslo. Maslo urcite aj na vytretie formy. Olej je sice pohodlnejsi, ale pripeka, ked vytrem formu maslom, kuglof mi vypadne takmer hned a krasne.
    Nie vzdy su skratky lepsie riesenie, hlavne v jedlach to clovek hned citi…

  11. Ovocná bublanina
    200 g masla, 350 g pr. cukru, 4 žĺtka vymiešať do penista. Pridať 400 g polohrubej múky, 1 pr.dopečiva, štipku soli, citr. kôru, 2 dl mlieka a nakoniec sneh zo 4 bielkov. Na cesto poukladať ovocie a samozrejme upiecť.

  12. Svoju prvu babovku som vyrobil asi v 11 rokoch a pamätám si presne, že bola podľa receptu na zadnej strane balíčka pudingového prášku Zlatý klas. Ten recet mám aj niekde odložený. Bola vynikajúca a rýchla a robili sme ju potom ešte mnohokrát.

  13. No teda, aj mojím prvým výrobkom bola bábovka, keď som mala asi 10 rokov:) Piecť sladké dobroty som totiž bola „donútená“ vtedajšími okolnosťami: Mama začala štrajkovať a odmietla ďalej pokračovať vo funkcii domáceho cukrára s tým, že celá rodina okrem nej je tučná a ona nás v neduhoch nebude podporovať:-) Takže keď som chcela maškrtiť, musela nastúpiť svojpomoc:-)

    Babka mala spísaných niekoľko dosť odlišných receptov: Bábovka trená, olejová, šľahačková… Vadilo mi však, že všade sa museli oddeľovať bielky od žĺtkov. Preto som si veľmi obľúbila, po miernych úpravách, tento recept:

    1. Zmäknutú Heru (300g) a 250 g cukru s 1 vanilkovým cukrom vymiešame.
    2. Po jednom pridávame vajíčka, každé zašľahávame asi pol minúty (celkove 5 vajec)
    3. Pridáme kôru z jedného citróna alebo rum (komu čo viac chutí)
    4. Zmiešame 375g polohrubej alebo hladkej múky s 1 prášom do pečiva, postupne do bábovky pridávame na striedačku s 150 ml vlažného mlieka.
    5. Kto chce, môže do 1/3 pridať kakao…
    6. Piecť asi hodinu pri 180 stupňoch.

    p.s.
    Ako správna milovníčka foriem firmy Silikomart som vyskúšala aj ich recept – a je jednoducho excelentný!
    https://www.silikomart.net/_portal/naviga/index_silikomart_net_en.php?f_codlingua=IT&f_codpag=ricette_dettaglio&ctrl_num_news=111

    p.s.2
    V poslednej dobe, bez ohľadu na to, či pečiem bábovku, biskupský chlieb, muffiny alebo iné pečivo, mi cesto po tom, ako vybehne, praskne, a ako láva sa vyvalí zvnútra ešte tekutá hmota. Dopečie sa dobre a štruktúru má peknú, ale potom taká bábovka alebo biskupský chlieb nestojí rovno a prehýbajú sa… Viete poradiť, čím to môže byť?

  14. Tak, dnes som tú bábovku robila a je skvelá :) Nakoľko som nemala nič iné, dala som do nej namiesto kyslej smotany Acidko :) Len sa po nej zaprášilo :) Vďaka!

  15. pukanie: aku mas ruru? Mne sa toto stavalo v starej elektrickej rure, ktora nemala ventilator. Uplne erupcie. Teraz, v hrubsej kovovej forme, aj silikonovej pri pouziti teplovzdusnej rury sa mi to uz nestava. Trochu na vrchu este pukne, ale ziadne potoky lavy sa uz nekonaju.
    som rad, ze to funguje aj s acidkom… zrejme funguje akakolvek forma mlieka, ktora je kysla.

  16. V elektrickej to boli, ako vravíš, erupcie lávy (pokiaľ sa ale dobre pamätám, pred 10-15 rokmi sa mi to nestávalo). Teraz mám teplovzdušnú (od jesene 2007), koláče a spol. pečiem v silikónových formách väčšinou pri 160 stupňoch a je to o trocha lepšie ako predtým…
    Pre ilustráciu: kysnutá bábovka mi vôbec nepraskla, ani táto Tvoja… Vždy však praskajú tie bábovky/koláče, do ktorých ide maslo, resp. margarín a šľahá sa s vajíčkami. Nevadilo by mi to, len častokrát ten výtvor nechce poriadne stáť a tvári sa ako šikmá veža v Pise.

    Ak budeš mať čas a chuť, pozývam ≈§a na virtuálnu návštevu:
    http://osobne.deepgirl.sk/kulinarstvo_oetker.php
    http://osobne.deepgirl.sk/kulinarstvo_silikon.php
    http://osobne.deepgirl.sk/kulinarstvo_receptar.php

    p.s.
    Tento „kuglóf“ som robila celkovo už štyri razy, vždy mal úspech – a dokonca fungoval aj so smotanovým marhuľovým jogurtom :)

  17. vdaka za linky, vidim, ze s kolacmi ti to ide paradne

    ten tvoj postreh s pukanim masloveho cesta a ostatnych, s nim mas asi recht. Tesi ma, ze tento recept fungoval aj so smotanovym jogurtom, no neni to fasa recept? ;-)

  18. Ďakujem za uznanie, obzvlášť od profíka dobre padne :-)

    Za tento recept som nesmierne vďačná, je úžasný. Funguje s kompótovým ovocím (marhule, slivky), čerstvým (jabĺčka) i sušeným (hrozienka, marhule, slivky). Krásne vyjde z jednej veľkej bábovkovej formy, ale aj z malých „bábovičiek“ (presne takých, ako máš aj ty :) )

  19. Ahoj Viktor a ostatní kulinári,

    pridávam nový recept na skvelú bábovku, ktorú zaraďujem do repertoára (:

    1. Zmiešame 350 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva a kôru z jedného citróna.
    2. Do 250 ml mlieka pridáme 2 lyžice rumu (ak nemáme rum, môžeme použiť rumovú esenciu, ktorú pridáme kedykoľvek – tak som to robila ja dneska, resp.včera)
    3. 140 g Hery mierne prihrejeme v mikrovlnke, aby bola mäkká. Pridáme 220 g práškového cukru a jeden vanilkový cukor a dobre vymiešame.
    4. Po jednom, v intervale asi 30 sekúnd, pridávame 4 žĺtky. Keď sú všetky žĺtky vmiešané, ešte chvíľu miešame (pôvodný recept hovorí 10 minút, ja som si to odšvindlovala na 3 a všetci sú živí :)
    5. Potom na striedačku pridávame 250 ml mlieka a múčnu zmes (bod 1).
    6. Nakoniec ušľaháme zo 4 bielkov sneh a jemne zmiešame so žltou hmotou.

    Táto dávka je na väčšiu, vysokú formu, pečie sa cca. hodinu pri 170 stupňoch teplovzdušne.

    Kto chce, môže urobiť aj mramorovú verziu :)

  20. […] kôrou? Je zima a včera večer som si povedal, že dnes ráno chcem mať fajnové raňajky – ovocnú bábovku s kávou. Višňový kompót zo zásoby som chcel ešte ušanovať, na hrozienka v rume som chuť […]

  21. a mohli by ste v tých receptoch písať, aký druh cukru dávate?

  22. krystalovy alebo praskovy, kludne aj hnedy. Je to viac-menej jedno

  23. Peter Ondrejka

    chcete recept na tvarohovu babovku? :)

  24. Pre milovníkov bábovkových špecialít, pripájam jeden recept, ktorý zaručene funguje, ak dodržíte zásadné nuansy, bez ktorých recept 100% fungovať nebude. Bábovka nie je suchá, je vláčna a vlhká zároveň, jemná a dobrá aj druhý či tretí deň – ak vám dovtedy nejaký kúsok ostane. Je vysoko jedlá a rýchlo sa míňa. Recept nie je môj, upozornil ma naň môj kolega, vychválil a ja som skúsila. Nie som fanúšikom masoviek o varení, jednoducho im neverím. Tento recept je z webu časopisu Apetit. Muselo trochu vody pretiecť, kým som recept skúsila. Recept a postup k skvelej bábovke nájdete tu: http://www.apetitonline.cz/recepty/1127-tvarohova-babovka.html
    Tu sú vychytávky a kľúčové momenty pre vydarený výsledok:
    1) Tvaroh – nepodceňte výber, je to najdôležitejšia prísada, na ktorej recept stojí a padá. Ak varíte, pečiete, určite ste si na trhu našli svojho tvarohového favorita a dodávateľa. Ja kupujem tvarohy na dvoch miestach, od dvoch dodávateľov. Na túto bábovku sa podľa receptu a rád kolegu hodí jednoznačne vaničkový mäkký nehrudkovitý tvaroh. V recepte určite urobí svoje. Suchý hrudkovitý tvaroh by výslednú vláčnosť tejto bábovky určite nezaručil. Ja však neobľubujem vaničkové tvarohy, tie nehrudkové, takmer všetky sú odtučnené, a takým potravinám ja neverím. Odtučnené nie je prírodné a prirodzené. Preto som nedala dopustiť na svoje 2 tvarohy, ktoré používam a mám odskúšané, nie sú ani vaničkové, ani nehrudkovité, sú takým kompromisom medzi hrudkovitým a nehrudkovitým. Jeden je od Agro bio Hubice. Druhý kupujem vždy na váhu, v nesamoobslužnom stánku na trhu na Miletičovej (dodávateľa nepoznám) – tvaroh je ultravhodný na tvarohové guľky.
    2) Ďalšou dobrou radou, ktorá neplatí iba pre tento recept, ale všetky, ktoré si vyžadujú prášok na pečenie. Už dlhší čas nepoužívam iný, ako bezfosfátový prášok do pečiva, ktorý nájdete v DM drogerie. Treba vyskúšať, a ak máte citlivé chuťové bunky, rozdiel zistíte hneď pri prvom pokuse a výtvore, do ktorého nový prášok na pečenie pridáte.
    3) ak vás ohromí množstvo cukru, ktoré do recept patrí, neľakajte sa. Pokojne sa riaďte svojimi skúsenosťami a vnútornou potrebou cukru. Recept spoľahlivo funguje aj s nižším obsahom cukru. S prehľadom uberiem -100g a bábovka je stále skvelá.
    4) šťavu a kôru z citrónu (bio) určite pridajte, aj keď recept hovorí o možnosti pridania/nepridania. Citrón v spojení s tvarohom funguje overene. Dodá mu správnu arómu aj chuť.

    Pre bábovkových maniakov pripájam odkaz na spriatelený foodblog Šárky Škachovej, odkaz je na stať venovanú iba bábovkám. Nájdete tam 102 bábovkových výtvorov, verím, že si vyberiete. Ja už svojho favorita mám.
    http://www.gurmanka.cz/rubrika/recepty/z-vasi-domaci-kuchyne/babovkovy-special

    Pekný bábovkový víkend.

  25. Bábovka:
    4 celé vajcia (bielka), 25 dkg práškový cukor, 1 vanilka a 10 dkg olej,
    to sa všetko mieša v šľahači až do spenenia, počas miešania sa pridá 1 dcl studenej vody, žĺtka, 25 dkg hladkej múky (výberová) a ½ balíčka prášok do pečiva a 10 dkg mletých orechov .
    Piecť asi 1 hodinu na 180 stupňoch C.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *