Gigantická pasta

Lumaconi Giganti

Dobrý priateľ Marek mi zo svojej cesty po Toskánsku priniesol balík gigantických cestovín lumaconi. Lumaca znamená v taliančine slimák a skutočne, táto obrovská cestovina má podobný tvar, ako slimačia ulita. Obyčajne sa najprv uvarí a následne plní, aby sa nechala vo finále zapiecť. Presne to som s ňou aj urobil.

Príprava cestovín a plnky

Práve nato je dobrá cuketa, dá objem pri relatívne jemnej a neutrálnej chuti, o intenzívne zážitky na jazyku sa zasa postarali slané kapari a vlastné sušené rajčiny.

Suroviny

– lumaconi giganti (alebo iná veľká pasta)
– 8 sušených rajčín
– 1 celú veľkú cuketu
– cca 20g nakladaných kapari
– 2 strúčiky cesnaku
– olivový olej
– na podliatie trochu vývaru
alebo sekané a lúpané rajčiny

Na prvý pohľad si všimneš, že lumaconi sú o niečo hrubšie, ako iné cestoviny. Je to preto, aby sa pri varení kvôli svojej veľkosti nepotrhali. Práve nato treba dávať pozor, keď ich budete vyberať z vody. Nechal som ich uvariť akurát na skus, lebo sa mali dopekať v rúre. Zatiaľčo sa varili, pripravil som si plnku. Na olivovom oleji som krátko osmahol pokrájanú cuketu. Do mixéra som pridal vlastné sušené rajčiny, nakladané kapari a pár strúčikov cesnaku. Plus cuketa a všetko poriadne rozmixoval. Cestoviny sú veľké, a preto som potreboval veľa „vaty“. Práve nato je dobrá cuketa, dá objem pri relatívne jemnej a neutrálnej chuti, o intenzívne zážitky na jazyku sa zasa postarali slané kapari a vlastné sušené rajčiny.

Plnenie cestovín

Uvarené cestoviny som opatrne naplnil plnkou, poukladal do jenskej misy a podlial trochou olivového oleja. V rúre sa zapekali pri teplote 180ºC, asi 7 minút. Keďže plnka bola relatívne šťavnatá a pečenie krátke, nestili oschnúť. Nabudúce by som ich pre istotu asi varil v troche vývaru alebo sekaných a ošúpaných rajčinách.

Lumaconi giganti

Pri servírovaní sa medze nekladú, kto chce, môže si pridať parmezánové hoblinky, prípadne do každej „ulitky“ vložiť zopár čerstvých listov byliniek. Viem si predstaviť aj veľké kapari so stopkami, ktoré imitujú slimačie oči. Trochu prplavejšia pasta, ale výsledok je fajnový. Pre ústa aj oči.

Lumaconi
Tieto lumaconi giganti zoženiete v Taliansku za 3.50 €, u nás som občas zahliadol veľké mušle od De Cecco za 2 €.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (11)

  1. Demeter

    mega! pekne vyzerá určite aj dobre chutí, opäť vďaka za tip!

  2. Tie od De Cecco su vyborne, mam ich odskusane ;)

  3. to varenie vo vývare vyskúšaj. Ja tak varím špagety,keď robím cesnakové špagety. Výsledok je určite lepší.

  4. hej, vzdy tak varim tortellini.
    Ostatne cestoviny klasicky vo vode, tesne pred dokoncenim odstavim a pridam do velkej panvice, kde som robil omacku a premiesam minutu-dve, aby to na seba nachytalo

  5. V Lidli maju od tohto stvrtka taliansku kuchynu a myslim ze som v letaku videl aj tieto cestoviny.

  6. tie de Cecco som videl v Bratislave v Tete na Dunajskej. Mavaju ich tam viac-menej pravidelne, len neviem, ci sa uz nezmenila cena…

  7. V Lidli ich naozaj maju, len sa mi zda, ze su podstatne mensie ako tie na fotkach.

  8. V Bille mahu permanentne tie velke musle od Agnesi.

  9. Marek Lorincz

    Ľudia…tie cestoviny boli úúúúžasnééé. Aj touto cestou Ďakujem Viktorovi za to čo vykúzlil ;) Rešpekt pán kuchár!!

  10. Ja som taky hej-kcuhar, takze technicka otazocka. Vlastne susene rajciny samozrejme nemam, takze ake su vhodnejsie? Nalozene v olivovom naleve, alebo len take – suche, bez akehokolvek nalevu (predavaju ich v miestnom zelovoci na vahu). Dakujem. :-)

  11. Podla mna tie v olivovom oleji su lepsie, oproti cerstvym maju vyraznejsiu chut (ak uz nemas tie susene). A ak nemas nakladane v oleji, tak tie mega-cestoviny budu dobre aj s cerstvymi. Bru chut!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *