Gaštanová polievka s hubami

Nášmu gaštanu sa darí dobre, tak každý rok skúšam z jeho úrody nové jedlo. Tento rok som hľadal niečo slané a nakoniec som vybral polievku.

Suroviny

250g varených gaštanov
250g šapmiňónov
1-2 šalotky
2 mrkvy
2 petržleny
rozmarín
smotanu
soľ
olej

Čokoľvek budete chcieť robiť z gaštanov, najprv ich budete musieť nejakým spôsobom upraviť. Už mám celkom zabehnutý systém 20+20, čiže 20 minút variť a ďalších 20 piecť. Dobré narezanie ušetrí polovicu roboty pri šúpaní, preto používam menší nôž so zúbkovou čepeľou. Narezávam jediným, čo najdlhjším rezom, tak povediac od ucha k uchu.

Okrem uvarených gaštanov budete potrebovať šalotku, šampiňóny, rozmarín a trochu koreňovej zeleniny.

Všetky hlavné suroviny na polievku

Najprv si nakrájajte šalotku na malé kocky a orestujte ju na oleji. Potom pridajte gaštany a neskôr očistené a pokrájané huby. V tejto fáze zvyknem pridať aj nadrobno nasekaný rozmarín.

Doplňte očistenou a pokrájanou zeleninou, zalejte vodou a nechajte variť, kým suroviny nezmäknú. Podľa množstva vody, ktorou ste polievku zaliali sa rozhodnite, či z nej pred mixovaním uberiete alebo nie. Radím skôr robiť ju hustejšiu, pretože sa bude ešte dorieďovať smotanou.

Uvarenú polievku dobre rozmixujte na hladkú masu a vráťte späť do hrnca. Pridajte smotanu a nechajte prevrieť.

Na servírovanie som orestoval pár plátkov šampiňónov na červenej cibuľke a dozdobil ešte vetvičkou rozmarínu.  Kto chce, môže to celé ešte prevoňať strúhaným muškátovým orieškom.

Gaštanová polievka

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *