Naša starká minule miesila cesto na rezance. Nič zvláštne, ale všimol som si, že ich miesi príborovým nožíkom. Jav, ktorý som si všimol aj v nedávnom rozhovore so Záhoráčkou, kerá robiua skalické trdelníky. Starká totiž robí v kuchyni veľa vecí naraz. Nechcela si zapaprať ruky od cesta a stále si ich umývať, tak siahla po nožíku. A ešte aj ten sa ľahšie umyje od cesta, ako drevená varecha. Ale späť k rezancom.

Suroviny

300g hladkej múky
1 vajíčko
1 dcl vody

Príprava je rýchla. Zo surovín vypracujte vláčne cesto. Vláčnosť je samozrejme regulovateľná množstvom vody. Hotové cesto vyvaľkajte na doske a rozložte na čistú handru. Tam preschne. Nie zas celkom, aby bolo ešte trochu vláčne na krájanie.

Krájanie sa odvíja od ďalšieho použitia. Z cesta môžete urobiť napríklad široké rezance, tie uvariť v osolenej vode, omastiť maslom a zjesť hneď zčerstva s tvarohom alebo makom. Takisto ho môžete pokrájať na niekoľko častí. Tie poukladajte na seba a pokrájajte na rezance do polievky. Tenšie niťovky alebo širšie, ako na fotke.

Keď som spomínal rezance s tvarohom. Osolená voda, v ktorej sa varili, sa zvykla používať ako základ na cesnačku. Šikovné, tieto starké. A jeden by sa im smial, že miesia cesto nožom… ;-)

, ,
Viktor Klimo

19 komentárov na
Domáce rezance na čokoľvek
Napíš komentár

  1. Daniel hovorí:

    Jedna z najlepších fotiek aká tu kedy bola. Myslím tú úvodnú.

  2. Viktor Klimo hovorí:

    tak za to mozu len starkine ruky, ja som sa o to nijako nepricinil… ;-)

  3. Eva Sivá hovorí:

    mňam. toto cesto som vždy kradla mame surové ako pretŕčalo z okraja dosky po vaľkaní :)

  4. Lucia hovorí:

    hmmmm zboznujem recepty nasich mam a starych mam. DAKUJEM za super tip!

  5. petra hovorí:

    moja babka robi aj “tarhanky” s lyzicou odstipuje z cesta hrubsie rezance, ktore maju potom nepravidelny tvar…
    ad jedenie cesta: aj teraz ako stara koza som schopna kradnut mame a babke z akehokolvek cesta, na ktorom prave pracuju :) o vylizovani misiek od kremov nehovoriac :)

  6. Viktor Klimo hovorí:

    Tak rozmyslam, ze by som mal asi prestat pouzivat silikonove spachtle na vytieranie cesta a kremu. Lebo tak dokonale vytieraju vsetok material z nadob, ze neostava nic na vylizovanie pre decka, ak sa nejake urodia… ;-)

  7. Marek Lorincz hovorí:

    Som vďačný svojej mamine a babke, že ma odchovali práve na takýchto rezancoch. Je škoda, že v dnešnej uponáhľanej dobe si už na ne nenajdeme toľko času, no chcel by som to raz vrátiť aj mojim deťom, ak sa nejake urodia … ;))))))

  8. Spätné upozornenie: delikatesy » Dobrú polievku? Začnite u mäsiara

  9. Otuša hovorí:

    Udivuje ma, že v recepte sa neudáva druh múky (hladká, hrubá, polohrubá),
    čo je určite pre dobrý výsledok dôležité.

  10. Palo K. hovorí:

    No, ja som rovnako odchovaný na domácich nepravidelne ručne nakrájaných rezancoch a určite mi chutia lepšie ako pravidelne… a ovela lepsie ako kupované :-). Ja som si práve včera v Metre zohnal krasnu dosku na valkanie. Mal som taku staru a tú mi manželka vymenila za teflonovu. Ale na tej sa veru nevalká dobre :-) A poriadnu dosku je problem dostat. Maju len take škarede :-). Ale ja už mam peknú a dnes veru zopár krásnych nepravidelnych sližov narobim :-)

  11. andrea hovorí:

    Tak práve som vyvarila posledné rezance – takže dnešné menu: fazuľová polievka so širokými rezancami a potom rezance s tvarohom…. aspoň na chvíľu sa vrátime do detských čias…

  12. Ľubomíra hovorí:

    Dovolím si polemizovať o tej múke. U nás polohrubá s hrubou, pol na pol, alebo polohrubá. Hladká nie. Tak isto do bryndzových halušiek. Maminka – liptáčka tvrdila, že keď použijem hladkú, je jedlo ťažšie. Či?

  13. Lenik hovorí:

    aj ja si pamätám ako moja babka robila domáce rezanky do hovädzej polievky a som sa jej nevedela dojesť :-D oveľa lepšie ako tie z obchodu…:-)

  14. Katarína hovorí:

    REZANCE – tak to je detstvo u mojej starenky a kradnutie potajme, keď pretŕčalo :-))))
    Ale som sa ho najedla a nepomohli ani vyhrážky, že sa mi polepia črevá :-)))

  15. Marek hovorí:

    Kvalitné strojčeky na cestoviny ponúkajú na http://www.kuchynskeroboty.sk

  16. Barbora hovorí:

    Presne takéto a takto ich robím aj ja :)

  17. anna hovorí:

    Dobrý…aj ja miešam rezance príborovým nožom, naučila ma to mama..tiež som zo Záhoria..robievam domáce rezance dodnes..a sú výborné…občas použijem namieso hladkej múky…aj polohrubú…

  18. Zuzana hovorí:

    Super fotky! Ja som tiež za hrubú alebo aspoň polohrubú múku, sú také vzdušnejšie. Ja miesim obyčajne vidličkou vždy na začiatku :-)
    A keď sa mi nechce do slížov a chcem len šikovnú zavárku do polievky, tak len v tanieri zmiešam vajíčko s múkou tak na redšie a cez obrátené veľké strúhadlo pretlačím stierkou do vriacej polievky. Má to jednu výhodu, že keď polievku zohrievam, nerozvárajú sa mi v nej cestoviny a nemusím ich mať v miske zvlášť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subscribe without commenting