Domáce rezance na čokoľvek

Naša starká minule miesila cesto na rezance. Nič zvláštne, ale všimol som si, že ich miesi príborovým nožíkom. Jav, ktorý som si všimol aj v nedávnom rozhovore so Záhoráčkou, kerá robiua skalické trdelníky. Starká totiž robí v kuchyni veľa vecí naraz. Nechcela si zapaprať ruky od cesta a stále si ich umývať, tak siahla po nožíku. A ešte aj ten sa ľahšie umyje od cesta, ako drevená varecha. Ale späť k rezancom.

Suroviny

300g hladkej múky
1 vajíčko
1 dcl vody

Príprava je rýchla. Zo surovín vypracujte vláčne cesto. Vláčnosť je samozrejme regulovateľná množstvom vody. Hotové cesto vyvaľkajte na doske a rozložte na čistú handru. Tam preschne. Nie zas celkom, aby bolo ešte trochu vláčne na krájanie.

Krájanie sa odvíja od ďalšieho použitia. Z cesta môžete urobiť napríklad široké rezance, tie uvariť v osolenej vode, omastiť maslom a zjesť hneď zčerstva s tvarohom alebo makom. Takisto ho môžete pokrájať na niekoľko častí. Tie poukladajte na seba a pokrájajte na rezance do polievky. Tenšie niťovky alebo širšie, ako na fotke.

Keď som spomínal rezance s tvarohom. Osolená voda, v ktorej sa varili, sa zvykla používať ako základ na cesnačku. Šikovné, tieto starké. A jeden by sa im smial, že miesia cesto nožom… ;-)

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (21)

  1. Jedna z najlepších fotiek aká tu kedy bola. Myslím tú úvodnú.

  2. tak za to mozu len starkine ruky, ja som sa o to nijako nepricinil… ;-)

  3. Eva Sivá

    mňam. toto cesto som vždy kradla mame surové ako pretŕčalo z okraja dosky po vaľkaní :)

  4. hmmmm zboznujem recepty nasich mam a starych mam. DAKUJEM za super tip!

  5. moja babka robi aj “tarhanky” s lyzicou odstipuje z cesta hrubsie rezance, ktore maju potom nepravidelny tvar…
    ad jedenie cesta: aj teraz ako stara koza som schopna kradnut mame a babke z akehokolvek cesta, na ktorom prave pracuju :) o vylizovani misiek od kremov nehovoriac :)

  6. Tak rozmyslam, ze by som mal asi prestat pouzivat silikonove spachtle na vytieranie cesta a kremu. Lebo tak dokonale vytieraju vsetok material z nadob, ze neostava nic na vylizovanie pre decka, ak sa nejake urodia… ;-)

  7. Marek Lorincz

    Som vďačný svojej mamine a babke, že ma odchovali práve na takýchto rezancoch. Je škoda, že v dnešnej uponáhľanej dobe si už na ne nenajdeme toľko času, no chcel by som to raz vrátiť aj mojim deťom, ak sa nejake urodia … ;))))))

  8. […] Na záver čistej polievke k sýtosti dopomôžete už len ďalšími prísadami. Napríklad domácimi rezancami. […]

  9. Udivuje ma, že v recepte sa neudáva druh múky (hladká, hrubá, polohrubá),
    čo je určite pre dobrý výsledok dôležité.

    1. Dakujem za upozornenie… samozrejme hladkej, z hrubej krupice by to asi chrumalo pod zubami… ;-)
      Doplnil som to do clanku.

  10. Palo K.

    No, ja som rovnako odchovaný na domácich nepravidelne ručne nakrájaných rezancoch a určite mi chutia lepšie ako pravidelne… a ovela lepsie ako kupované :-). Ja som si práve včera v Metre zohnal krasnu dosku na valkanie. Mal som taku staru a tú mi manželka vymenila za teflonovu. Ale na tej sa veru nevalká dobre :-) A poriadnu dosku je problem dostat. Maju len take škarede :-). Ale ja už mam peknú a dnes veru zopár krásnych nepravidelnych sližov narobim :-)

  11. Tak práve som vyvarila posledné rezance – takže dnešné menu: fazuľová polievka so širokými rezancami a potom rezance s tvarohom…. aspoň na chvíľu sa vrátime do detských čias…

  12. Ľubomíra

    Dovolím si polemizovať o tej múke. U nás polohrubá s hrubou, pol na pol, alebo polohrubá. Hladká nie. Tak isto do bryndzových halušiek. Maminka – liptáčka tvrdila, že keď použijem hladkú, je jedlo ťažšie. Či?

    1. mama hovorila, čo sa varí- hrubá múka, čo sa pečie – hladká múka, polohrubá napr. na palacinky

      1. Poznam to, ale sranda ze presne naopak. Co sa vari hladka, co sa pecie hruba. Presne tak to aj aplikujem, kolace vzdy len z polohrubej alebo hrubej muky. Myslim, ze rovnako to triedi napriklad aj Zidek.

  13. aj ja si pamätám ako moja babka robila domáce rezanky do hovädzej polievky a som sa jej nevedela dojesť :-D oveľa lepšie ako tie z obchodu…:-)

  14. Katarína

    REZANCE – tak to je detstvo u mojej starenky a kradnutie potajme, keď pretŕčalo :-))))
    Ale som sa ho najedla a nepomohli ani vyhrážky, že sa mi polepia črevá :-)))

  15. Kvalitné strojčeky na cestoviny ponúkajú na http://www.kuchynskeroboty.sk

  16. Barbora

    Presne takéto a takto ich robím aj ja :)

  17. Dobrý…aj ja miešam rezance príborovým nožom, naučila ma to mama..tiež som zo Záhoria..robievam domáce rezance dodnes..a sú výborné…občas použijem namieso hladkej múky…aj polohrubú…

  18. Super fotky! Ja som tiež za hrubú alebo aspoň polohrubú múku, sú také vzdušnejšie. Ja miesim obyčajne vidličkou vždy na začiatku :-)
    A keď sa mi nechce do slížov a chcem len šikovnú zavárku do polievky, tak len v tanieri zmiešam vajíčko s múkou tak na redšie a cez obrátené veľké strúhadlo pretlačím stierkou do vriacej polievky. Má to jednu výhodu, že keď polievku zohrievam, nerozvárajú sa mi v nej cestoviny a nemusím ich mať v miske zvlášť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *