Tmavá čokoláda s morskou soľou

Do tmavej čokolády zvyknú jej výrobcovia primiešavať najrôznejšie prísady. Výrobcovia na to išli pomaly, najprv pridávali pomarančovú kôru, prípadne sušené hrušky. Keď sa ľuďom postupne otvorili nové chuťové zážitky a prišli na to, že kvalitná čokoláda je naozaj len tá tmavá s vysokým podielom kakaovej hmoty, prišla odvážna kombinácia čokoláda-chilli. Objavovanie sa ale neskončilo, moja drahá polovička ma na Mikuláša prekvapila čokoládou s morskou soľou.

Neprekvapilo ma, že aj takáto kombinácia v ústach funguje. Soľ, v podstate ako zvýrazňovač chuti, spoľahlivo podporí to dobré, čo v čokoláde je, navyše akoby jemne šteklila na jazyku. U Lindta jej použili tak akurát, aby si si ju všimol a vyhrnul nad ňou obrvu. Zároveň dosť málo nato, by ti začala postupnými dozvukmi chutí vadiť. Za to ich chválim. Ako nový chuťový vnem to bolo vcelku príjemné, ale zrejme dám nabudúce prednosť pred inými prísadami, možno čiernemu koreniu, už spomínanému chilli alebo kardamómu.

P.S. Ak budeš mať chuť, skús urobiť malý test. Ponúkni ju niekomu bez toho, aby vedel, čo obsahuje. A nezabudni napísať následné reakcie, budem sa tešiť.

Info
Čokoláda Lindt s podielom kakaovej masy min. 49% s pridaním morskej soli
Cena: cca 89 Sk / 100g
Predávajú: potraviny a supermarkety

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (18)

  1. preco nie, proti gustu ziaden disputat. Staci ci len pozriet cokolady od Zottera, ktore sme uz spominali v sekcii Delikatesy, tam su tiez sialene kombinacie, hoci aj cokolada s hluzovkami ;-)

  2. ahoj
    tieto prichutene cokolady su dobre ako obcasna rekreacia medzi dvoma ozajstnymi cokoladami.
    nehovorim, ze su zle, napr. mne chuti tato kavova:
    http://www.rapunzel.com/products/rapunzel/rapunzel_chocolate_semiespresso.html

    ale ozajstna cokolada ma predsalen 5 prisad. zvysok je len folklor.

  3. ved som to aj napisal, ako nova chut v ustach fajn, ale tiez radsej ostanem pri klasickejsich kombinaciach, pripadne rovno cistej horkej s min. 70% kakaovej hmoty…

    od Rapunzela si zvyknem cestou z obeda kupit taku malu tycinku, 20g cokolada, akurat ku kavicke, podiel kakaovej hmoty 80%

  4. Tahle čokoláda je bezvadná! Jsem k těmto ochuceným většinou nedůvěřivá, ale na druhou stranu: značce LINDT nelze nedůvěřovat. Chilli čokoláda mne moc nezaujala, ale to bude asi tím, že chilli jako koření prostě moc nemusím. A jejich plátečky „Orange Intense“ – to je bomba! Ještě jsem viděla s příchutí malin, ale zatím neochutnala… :-)

    PS: Viktore, včera jsem nestačila okomentovat boršč, protože jsem zase zapomněla heslo :-))) Je bezvadný, špičkový a takový, jak má být. Moje babička ho takto vařila, také všechno zvlášť a také nechávala zkysnout na stole smetanu na šlehání… Jsem si zavzpomínala :-)))
    Díky
    P.

  5. ahoj
    heslo ani registraciu uz nepotrebujes, staci ked mas schvaleny prvy prispevok, ostatne sa uz uverejnia automaticky bez moderacie. Takze by si mala mat moznost komentovat aj starsie clanky. Keby nahodou nie, tak sa kludne ozvi, vyriesime.

  6. V USA som zazil vyprazane cokoladove prsty, podavane s hranolkami. Challenge that :)

  7. ha haaa, cokoladu na vas! jak ste sa rozkecali na tuto temu ;-)

  8. Lindtky milujem, hlavne tú s chilli, takže vyskúšam aj „slanú“ :) Mne chutila aj čokoláda s korením, ale chilli vedie. Som už na nej pomaly závislá!

  9. tradicnym kalabrijskym jedlom je cervena cibula, robia z nej aj cokoladu. cibulovu. je fakt super.

  10. cokoladu mozem vo vsetkych jej formach, pred 3 rokmi som si priniesla lindt s kuskami pomarancovej kory, bola to mnamka a navyse na SR velka novinka, takze okrem dobrej chuti som bola aj za hviezdu :-)

  11. vcera sme testovali tuto cokoladu, a je vyborna. mozno by slanych zrniecok mohlo byt aj o cosi viac, ale urcite sme ju doma nemali naposledy.:)

  12. d.kadence

    mmm Lindt je super!
    inak aj Haagen dazs zmrzlinky robia taketo specialne vecicky tzv „limited edition“ tiez maju cokoladovu zmrzlinu s karamelom a nejakou vraj specialnou francuzskou hrubozrnnou solou. ked sa to zmiesa s karamelom je to super chut nieco na sposob arasidoveho masla- sladko slana chut ktora sa tak da jest donekonecna =)

    no ja som zatial z mojich najbizardnejsich ale pritom najlepsich cokokolad mala levandulovu. mmmm skoda ze take neviem zohnat tu ((

  13. levandulova cokolada? kto to vyraba? aku to ma chut?

  14. d.kadence

    firma sa vola New Tree cokoladka ma podtitul Tranquility ,made in belgium.
    chut ma mmm cokoladovu jasne no velmi jemnu a po levandule skor vonia nez chuti.ta levandula tam bola nejak vo forme extraktu kedze to malo formu klasickej tablicky cokolady. no ked sa ti spoji tato vona so sladkou cokoladovou chutou je to super zazitok jedli sme ju s priatelom asi tak 3 tyzdne pomaalickyy.

  15. mmmm, tak to si viem predstavit to pomale vychutnavanie :-))))))

  16. AlexFizz

    Mala som moznost ochutnat tuto surovu cokoladku, vynikajuca!

    http://www.therawchocolateshop.com/detail.asp?prodID=59

    Cokoladka preto, lebo je to mala cokoladka na to, aka je dobra ;)

    Skoda len, ze je na Slovensku nedostupna, a nie lahko na Slovensko dostupna. Takze ak vyslete dobrodruhov napr. do Anglicka, odkial som ju dostala ja, nech vam na ochutnavku donesu! Yumm!

    PS: Existuje viac prichuti, napr. bananova, kokosova a ine.

    PS2: Rapunzel cokolada s ruzovym korenim bola pre mna nie velmi prijemne prekvapenie, ale je to typ chute, co bud sadne alebo nie. Takuto prichut vyraba aj firma Dolphin, ktovie, ci by sa nasiel rozdiel (tu som nechutnala).

  17. kdo ma rad spanelske jidlo, kouknete se na delikatesy-online.cz. sezene tam spoustu druhu spanelskeho jamonu, syry, vina, bio a fairtrade delikatesy. :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *