Orechy, kardamóm a hlavne dule

Ešte v lete som v nejakej knihe narazil na poznámku o dulovom syre. Potom mi chvíľu trvalo, kým som zohnal dule (ďakujem Dáška) až sa mi nakoniec podarilo spraviť tento zimný pamlsok.

Čo je dula?

Tento ovocný krík je jednou z najstarších pestovaných rastlín. Jej voňavé plody pripomínajú buď jablká alebo hrušky. Preto sa aj volajú dula jablkovitá a dula hruškovitá. V surovom stave sú tvrdé a trpké, preto ich treba buď usušiť alebo uvariť. Pri čistení semienka nevyhadzujte, aj keď su pokryté čudným slizom. Môžete ich cmúľať proti kašlu alebo ak váš škriabe v krku. Vyskúšal som a fungujú. Po chvíli vám síce budú trochu tŕpnuť ústa, ale inak fajn. Len ich neprehltnite ani nehryzte, obsahujú jedovatý amygdalin. Známejšie je použitie dulí v šatníku, kde odoženú mole a prevoňajú prádlo.

Čo z nich?

Sušenie som už spomínal. Nakrájajte ich na plátky a usušte pri nízkej teplote. Môžete z nich urobiť kompót, marmeládu alebo huspeninu, čiže spomínaný dulový syr. Nič ťažké, pripomína to známu tureckú cukrovinku lokum.

Prekrojené dule

Suroviny

– 1kg dulí
– 1 vrecko kys. citrónovej
– 600g cukru
– vlašské orechy alebo pistácie
– kardamóm

Najprv som dule opláchol v studenej vode, aby sa zbavili „vlny“, ktorú majú na šupke. Potom som ich poprekrajoval, vybral jadrovníky a pokrájal na kocky. Nešúpal. Dule ľúbia byť tvrdé, tak bacha, aby ste sa nedorezali.

Takto načistených dulí som mal presne kilo. Dal som ich do hrnca, zalial studenou vodou. Len toľko, aby boli akurát ponorené. Pridal som tiež kyselinu citrónovú. Aby nebol výsledný syr taký presladený, aj preto, aby dule nezačernali. Nechal som ich variť, kým úplne nezmäkli.

Pokrájané dule vo vode

Uvarené dule na pasírovanie

Potom som zobral hrubšie sitko a kúsky dulí prepasíroval. Druhý krát som ich prepasíroval cez jemnejšie sitko až som ich nakoniec ešte rozmixoval tyčovým mixérom na úplne hladkú masu. Dosypal som cukor, dal do hlbšej panvice a dal na mierny plameň.

Že vám dule hustnú zistíte varechou aj pohľadom.

Rozvarené dule

Skúška hustoty

Teraz treba pravidelne miešať, aby masa neprihorela. V receptoch, ktoré som videl, sa písalo o 15-tich minútach, ale mne to trvalo dobrú pol hodinu. Keď nie viac. Že vám dule hustnú zistíte varechou aj pohľadom. Na povrchu sa začne robiť kožka. Môžete spraviť skúšku studeným tanierom. Ak sa bude masa lepiť a ledva stekať dolu, máte hotovo. Tesne pred koncom som pridával kardamóm. Kto chce, môže pridať napríklad citrónovú kôru alebo iné aromatické korenie.

Malé plechené rakvičky som si namočil do studenej vody a postupne lyžicou všetky naplnil dulovým rôsolom. Musíte pracovať rýchlo, inak vám na panvici ostane doslova huspenina. Dule majú hojne pektínu, takže ho nemusíte pridávať. Ako bonus som do rôsolu pridal vlašské orechy. Len ich treba povtláčať špáradlom, pretože sami sa neponoria. Namiesto orechov môžete dať mandle alebo pistácie.

Vlašské orechy a kardamóm

Nechajte vychladnúť a tenkým nožom namáčaným vo vode oddeľte dulový syr od stien rakvičiek. Takto sa vám celkom ľahko podarí vyklopiť ich na papier na pečenie. Teraz musí dulový syr odležať a schnúť. Odložte ho na chladné a suché miesto, na druhý deň ho preložte na druhý papier a poukladajte opačnou stranou. Potom stačí počkať pár týždňov, kým uschne. Nepočkal som a ochutnal, vyslovene príjemný cukrík.

Dulový syr vyklopený z rakvičiek

Pred servírovaním ho môžete poprášiť cukrom alebo obaliť v drvených mandliach, pistáciách, kokose alebo orechoch. Zopár receptov spomína, že časť cukru môžete nahradiť medom. Z jedného kila pokrájaných dulí mi vyšlo 16 rakvičiek a malá 0,2l flaštička marmelády.

Dulový syr

Dulový syr obalený v cukre

Prekrojený dulový syr s orechami

Máte dule? Robíte z nich syr? Ako?

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (19)

  1. Odpoveď na posledné tri otázky: 1. už viacmenej nemám, sú spracované, ale zopár kusov som si nechala, chystám ich pošírovať so zázvorom; 2. môj prvý dulový syr mám čerstvo za sebou; 3. inak ako ty ;) viac po víkende u mňa :-)
    Btw. tvoje dulové rakvičky vyzerajú super, ja som vyrobila želé cukríky, také malé jednohubky :-)

    1. Inak znamena ako, prezrad. Tie rakvicky su len polotovar, po uschnuti ich bude krajat na rovnomerne kocky a obalovat v orechoch alebo kokose. Ako vravis, jednohubky.

  2. Pre mna rozhodne zaujimave.

  3. Parada, az sa zbiehaju slinky.
    Trochu by som upravil tie orechy (bez uprav by som to ani nebol ja ;-) )
    Nasekane/pomlete by som ich pridal do horucej masy.
    Ale hoci aj kokos, mandle, nasekane hrozienka…
    Potom uz len hustu masu liat do fomiciek a po vychladnuti nakrajat na jednohubky a obalovat v kokose.
    Tusim som to aj niekde jedol, ale az teraz viem co som to vlastne jedol.
    Dule urcite nezozeniem, ale aj tak vdaka za tip.
    Mozno sa niekedy postasti a potom si spomeniem na tento receptik.
    Este raz dik.

    1. Ak nemas dule, dobre posluzia aj jablka alebo ine ovocie, ktore obsahuje vela pektinu. Co sa tyka pridania orechov do masy, kludne, fantazii sa specialne tu medze nekladu.

      1. Ahaa, to ma nenapadlo.
        Skusim jablka s ciernymi ribezlami.
        Videl som v clanku, ze maju postat niekolko tyzdnov.
        Takze ked ich urobime teraz, na vianoce budu akurat.
        Nemam sice take formicky, ale vyleje sa na plech a potom rozkraja.
        Mozno sa povykrajuju dakymi formickami, nakrajaju dake divne tvary….
        Ale urcite urobime aspon dvojfarebne.
        Jedna vrstva bude jablkova a ked trochu stuhne, nalejeme na nu tu ribezlovu.
        Aspon bude zabava a priprava na vianoce.

      2. Len postreh, cely plech sa bude asi horsie susit, ako mensie kusky ;-) Potom daj vediet, ako si dopadol s dvojfarebnymi

      3. Jasne ze to nebudem susit na plechu ;-)
        Na nom to necham len vychladnut a stuhnut.
        Potom to vyberiem a rozkrajam.
        Spekuloval som, ako to dat dole z plechu bez poskodenia.
        Asi vymazem plech kokosovym olejom, tusim este daky mame.
        Moja lepsia a krajsia polovicka sa rozhodla ze do jablkovej casti pojdu orechy a skorica a do ribezlovej nic.
        Nakrajane kusky sa obalia v kokosovej mucke.
        Dam vediet ako to dopadlo.
        Ale uz teraz sa tesim na vysledok.
        V kuchyni je vzdy zabava.

      4. super, tesim sa na fotky ;-)

    2. skús ísť v tomto období na trh, ja som ich tam videla, možno budeš mať štastie a nájdeš ich

  4. Peter K.

    milan: iba poznamka k tomu ako dat dulovy syr dole bez poskodenia z plechu. Ja som pouzil papier na pecenie, ktorym som vylozil plech a po stuhnuti s nim vyberies syr pomerne lahko a nakoniec papier opatrne stiahnes z duloveho syra dole.

  5. […] sa konečne s vami podelím o niečo, čo som sám urobil. To trvalo, čo?Ak ste nikdy nechutnali dulový syr, máte možnosť […]

  6. z duli robievame aj syr, aj džem aj kúsky dulí, ktoré sa naložia do cukru. Dulový syr všetci milujú, ale tá piplačka čo s tým je – asi máme extra tvrdú odrodu dulí, lebo je to vždy tvrdý zápas rozkrojiť ich

  7. Viktor, ten dulovy syr je genialny, dakujem ;) riadne si ma prekvapil

    1. To bol zamer (so syrom aj prekvapenim) ;-)

  8. no takze ja som sa volne nechala inspirovat recepisom a syr moc nedopadol. pouzila som namiesto dul jablka, ale asi som to kratko varila. lenze tak to je, ked sa zobudi decko, syr som vyliala na plech, lenze konzistancia ostala prilis riedka. tak som sa rozhodla pre recyklaciu, lebo toto zele bolo na nas prilis sladke. urobila som piskot (recept tiez od vas, super vybehol aj bez prasku do peciva) obohateny o skorica, kedze sa kamarati s jablkami, do tortovej formy. piskot som potrela nepodarkom aj s orechami a nakoniec potrela kyslou smotanou, na zjemnenie sladkosti. no na to, ze to bol kolac z nudze cnost, to dopadlo dobre. americanom sa zdal sladky akurat, slovakom trochu moc :) aj tak som rada za isnpiracie z tohto blogu :)

    1. Tesim sa, ze sa to dalo zachranit. A ano, treba to varit dozblbnutia… mne sa to podarilo len v noci, kedy krpec spi.

  9. Práve robím ten duľový syr, tak ako každý rok – ale odkedy som bola v Španielsku, jedáva sa u nás nakrájaný na tenké plátky s tvrdým syrom a je to lahôdka (najlepší je španielsky manchego, ale poslúži aj eidam, volovec alebo iný syr) – takéto podávanie vyrieši problém príliš sladkých dulí – ale tie orechy sú dobrý nápad, určite by pasovali aj pri podávaní naslano.
    Pred niekoľkými rokmi som na internete našla španielsky recept, podľa ktorého treba najprv povariť celé dule, potom ich olúpať ako zemiaky, vybrať jaderníky a až potom variť z dužiny „dulce de membrillo“ – odvážiť uvarenú dužinu a pridať rovnaké množstvo cukru, myslím, že tak znie základný recept – rozmixovať a miešať na panvici na strednom ohni, až kým nie je vyvarený tak, že ostáva cestička, potom nechať v plytkej forme vychladnúť a stuhnúť. Uvariť ich so šupkou je jednoduchšie ako trápiť sa s ich lúpaním. Momentálne hľadám recept na duľové želé…

  10. vďaka za skvelý recept!
    prvý krát mi to vyšlo dokonale, no bolo to neskutočne presladené na môj vkus, tak som skúsil dať oveľa menej cukru – chuťovo to za riedkeho stavu bolo tak akurát, ibaže keď som to na druhý deň prišiel skontrolovať – vôbec to neztuhlo.
    môže to byť tým množstvom cukru? je to presladenie na to aby z toho bolo želé tak podstatné? alebo som to len nedostatočne dlho varil?
    ďakujem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *