Nejedzte čipsy, vypražte si radšej šalviové listy

Šalvia slobodne rastúca v záhradke

Šalvia je magická bylinka. V čaji, v zábaloch, v jedle. Napadlo by vám, že sa môže úspešne vyprážať? Veď vravím, že je magická…

U nás doma vysmážame málo. Teda, skoro vôbec. Keď som sa chystal na šalviu, padali otázky, či to nebude smrdieť, či to bude v trojobale a podobne. Nič z toho. Vyprážanie prebieha doslova sekundy a dom krásne prevonia.

Suroviny

– listy šalvie
– 20g masla
– zemiaky
– olivový olej
– soľ

Možno vám šalvia rastie v bylinkovej záhradke. Ak áno, natrhajte z nej tie najväčšie a najtučnejšie lístky. Šalvia má mnoho druhov, skúšal som viaceré a vždy s úspechom. Ak ju nemáte doma, zoženiete ju v niektorých supermarketoch.

Listy sú často poskrúcané a stočené. Ideálne je povystierať ich na doske, prekryť rozloženou servítkou a na chvíľu zaťažiť inou doskou na krájanie. Vďaka tomuto opatreniu sa vypražia rovnomerne.

Šalviové listy, pózor!

Na menšej panvici nechajte pomaly roztopiť maslo a pripravte si dva príborové nože. Keď je dostatočne zohriate, rýchlo doň vložte šalviové listy. Nechajte ich vysmážať maximálne 15 sekúnd z každej strany. Smažením sa stanú krehkými, preto zabudnite na veľké obracačky. Použite radšej dva príborové nože, ktorými opatrne podoberte jednotlivé lístky a opražte ich aj z druhej strany. Nesmú zmeniť farbu ani zhnednúť. Hotové ich opatrne povyberajte, položte krátko na servítku, a potom odložte bokom. Panvicu okamžite odstavte a maslo nevyhadzujte, budete ho ešte potrebovať. Niekde píšu, že na vysmážanie sa hodí aj olivový olej. Skúšal som, ale viac mi chutilo maslo. Aj kvôli ďalšiemu receptu, ktorý je popísaný nižšie.

Vyprážané šalviové listy sú tá pomyselná čerešnička na torte. Teda fajnovosť, ktorou kuchár nasadí jedlu korunu.

Krátke praženie na masle

Čo s nimi

Vyprážané šalviové listy sú tá pomyselná čerešnička na torte. Teda fajnovosť, ktorou kuchár nasadí jedlu korunu. Používa sa často pri divine (to aj šalvia vo všeobecnosti), ale napríklad aj na dochutenie a dozdobenie polievok a krémov. Dobre dochutia aj vegetariánske jedlá. Ak zoženiete šalviu s obrovskými listami, môžete ju podávať jemne posolenú aj len tak. Ako kulinársku hádanku (len ak čítate delikatesy ako jediná/ý z danej spoločnosti…), špecialitu k vínu a podobne. Keď zavriem oči, viem si ju predstaviť hoci aj ku zmrzline. Môžete ich vysmažiť aj vopred, znesú skladovanie v uzavretej nádobe pri izbovej teplote.

Pečené zemiaky ako stvorené na zimu

V nadpise spomínam zemiakové čipsy. Namiesto nich robievam pečené zemiaky. Samozrejme, s vyprážanými listami šalvie. Primitívnejšie to jedlo ani nemože byť. Poriadne umyte stredne veľké zemiaky a neošúpané ich prekrojte na osminky. Poukladajte ich na plech, poprášte soľou, zopár posekanými listami šalvie a prelejte olivovým olejom. Dajte do rúry a nechajte piecť asi 45 minút pri 200°C. Aspoň raz nezabudnite počas pečenia poprevracať.

Zemiaky pripravené na pečenie

Poliať hnedým maslom

Hotové zemiaky naservírujte na taniere a prelejte hnedým maslom. To je to maslo, ktoré vám zostalo z vyprážania šalvie. Na záver korunovácia. Vyprážané šalviové listy!

Hotové zemiaky s praženou šalviou

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (4)

  1. Veronika

    Mňaaam, to si musím urobiť :) Nabudúce si musím zapamätať, že hladná na intráku nemôžem čítať delikatesy, lebo teraz mi tak tečú slinky :) Už nech je piatok, nech si také môžem spraviť doma :)

  2. Viktor, mám asi telepatické spojenie s delikatesami. Včera som si robila cestoviny so šalviou – pražila som ju na masle so struhánkou a posypala pekorinom. Moja milovaná chuť. Odporúčam vyskúšať aj ako výborný šláftrunk, trochu povariť šalviu v mlieku s medom. Nenormálne dobrá alternatíva k večernému / rannému kakavku, pre deti aj dospelých.

  3. Joj, šalviové lístky na masle…pochúťka! Robievam pyré zo sladkých zemiakov s pomarančovou šťavou, a poliate šalviovým maslom…a tie lístky sú na tom najlepšie!

  4. Andrej Bruna

    som rad že si Viktor zaradil aj vyprážanané šalviové listy, velmi sa hodia (dokonca si to uplne žiada) ako dekoracia spojena s chuťou na cestovinach z tekvicovej omáčky. Úplna delikatesa. Mám aj par foto z cestovín so šalviou…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *