Muškátový oriešok

V rubrike Delikatesy, hlavnej v našom menu, predstavíme každý týždeň jednu delikatesu, základné informácie o nej a zároveň spôsoby použitia aj recepty. Ako jednu z prvých mi dovoľte predstaviť vám muškátový oriešok.

Toto korenie pochádza z oblasti Indického oceána a vďaka arabským, portugalským, holandským a britským obchodníkom sa postupne rozšírilo do celého sveta. Mimo kulinárskeho použitia sa používa aj v parfumérstve, lekárstve. Zaujímavosťou je, že obsahuje látku myristicín, ktorý pri nadmernej konzumácii (25g a viac) spôsobuje otravu, zvracanie, akútne psychické problémy a navodzuje pocity zániku. Naopak v malých množstvách, v akých si ho napríklad nastrúhaš do jedla, má presne opačné účinky – pôsobí totiž ako ľahké antidepresívum. Neodporúča sa však tehotným ženám.

V kulinárstve sa najčastejšie používa pri pečených výrobkoch, nápojoch, sirupoch a sladkostiach. V mojej kuchyni ním dochucujem najčastejšie vývary a polievky, taktiež jedlá zo zemiakov a koláče. Pokiaľ nie je vyslovene dané receptúrou, že sa má zamiešať do jedla počas prípravy, vždy sa používa čerstvo nastrúhaný až na hotové jedlo.

Toto korenie vydrží pomerne dlho a väčšinou sa predáva zabalené po pár kusoch. Odporúčam skladovať vo vzduchotesnom obale, aby nevyprchala jeho aróma. Nedávno som som natrafil na voňavé oriešky zo Srí Lanky v obchode Bio-Idea pri bratislavských potravinách Teta, na Grösslingovej 9. Balíček s troma kusmi stojí 40 korún a na rozdiel od ostatných výrobcov, samotný oriešok je uchovaný ešte v škrupine, ktorú treba najprv rozbiť. Tým si zachová viac vône a je kvalitnejší ako bežne predávané, už ošúpané oriešky.

Zemiakové pampúchy

Pripomínajú trochu lokše, len sú menšie, nadýchanejšie a dajú sa jesť nasladko aj naslano. Mne najviac chutia s kyslou smotanou alebo zákvasom.

Suroviny
– 1/2 kila sypkých zemiakov
– 60g masla
– 60g polohrubej múky
– 1ČL prášku do pečiva
– cca 1/2 ČL čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
– soľ a čerstvo pomleté čierne korenie podľa chuti

Ošúpané zemiaky nechaj variť v slanej vode, možu sa aj trochu rozvariť. Keď sú hotové, zlej všetku vodu a nechaj ich v horúcom hrnci. Takto sa vyparí všetka voda, ktorá v zemiakoch zostala.
Do vychladnutých zemiakov pridaj zmäknuté maslo a pučidlom poriadne premiešaj. Ďalej pridaj múku, muškátový oriešok, čerstvo pomleté čierne korenie a prášok do pečiva. Nechaj chvíľu stáť a vypracuj na hladké cesto.
Na sporáku zatiaľ rozohrej liatinovú platňu, pred samotným pečením ju môžeš trochu pomúčiť, aby sa ti pampúchy nelepili.
Z cesta dlaňami vyformuj malé pampúšiky a nechaj ich z oboch strán upiecť na rozhorúčenej a suchej platni, rovnako ako lokše. Ak sa ti bude cesto lepiť, pomúč si ruky.

foto: Viktor Klimo

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (12)

  1. mysacinka

    no teda…prave som dojedla karfiolovu polievku s muskatovym orieskom. Po dlhej dobe som ho na nieco pouzila. btw: davas muskatovy oriesok aj do zemiakovej kase:-)?
    jo, preco je nevhodny pre tehotne?

  2. do kase nie, robim ju s lahko osmahnutym cesnakom a olivovym olejom namiesto mlieka, ale zato ho davam do skladanych zemiakov, spolu s horcicou.

    nevhodny pre tehotne pretoze mozu vo vacsom mnozstve sposobit predcasny porod alebo potrat. Rovnako ako jalovec, safran alebo rozmarin.

  3. …ale ten co je teraz v akcii v Tescu je podla mna dobry aj pre tehotne a dojciace zeny a deti do 3 rokov ;))

  4. ak myslis ten vypachnuty a baleny v papiery, tak mas mozno pravdu ;-)

  5. ulicnik24

    Muskatovy oriesok zboznujem, mame cele oriesky a trosku si ich pristruham do masovej polievky ale u nas doma to nikto iny nechce, vsetxci nariekaju ze to je moc aromaticke

  6. muškátový zbožňujem, pridávam do rôznych zapekačiek so syrom a vlastne si ani nespomeniem do čoho všetkého, často experimentujem. Ale nepôsobil na mňa v čase depresíí nikdy antidepresívne:(

  7. tak potom si asi rezistentna ;-)

  8. Viktor, keby som to vtedy bola vedela, tak sa buď otrávim, alebo si nahovorím, že som free and happy:)

  9. Neviem prečo, ale mne muškátový oriešok strašne pasuje do sladkých jedál. Napr. do zapekaných rezancov s tvarohom a lekvárom. Ale podobne ako u ulicnika, nie kazdemu, kto sa vyskytne u nas v kuchyni, vonia. Asi maju nieco s nosom :-)

  10. […] v zozname obchodov je bio idea na Grosslingovej v Bratislave. Spomínal som ho nedávno v článku o muškátovom oriešku, teraz predstavím aj ďalšie delikatesy, ktoré si tam zvyknem čas od času […]

  11. A kde to zoženiem:D

  12. je to v texte:
    obchode Bio-Idea pri bratislavských potravinách Teta, na Grösslingovej 9.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *