Chlebíkamasútra alebo rozkoš po turecky

Ja viem, že som sa tu rozkrikovala, že nikdy nevarím, ale pravda je, že som opäť začala. Motiváciou mi bola nielen smrteľná gastronuda v bratislavských podnikoch, ale najmä fakt, že Milovaný je hrozne fajnový, takže ctižiadostivo hľadám niečo, čím mu ulahodiť. A ešte aj šetrím, lebo som žgrloš.
Experimentujem najmä s kombináciami pomerne výrazných chutí a skúšam všade, kde sa dá, šľahnúť nejaké ovocie. Výživológovia sa môžu strčiť – mne to vôbec nijako nerobí zle. A opäť som šokovaná svojím výrazným talentom pri intuitívnom kombinovaní surovín! Takže sa chcem s vami podeliť o môj dnešný polsendvič s názvom ‚ÄûTurecká rozkoš“. Alebo ‚ÄûChlebíkamasútra“.
Ako len chcete.

Na sendvič budeme potrebovať:
Chlieb
Vegetariánsku nátierku v črievku – ja som použila pažítkovú, rovnako dobrá (i keď menej výrazná) by bola cícerová
Broskyňu
Kapary
Slnečnicové semiačka
Sezam
Garam masala
Mletú rascu
Soľ

Čerstvý celozrnný chlieb upečený mojím otcom (obsahuje aj kúsky sušených marhúľ a je bez akýchkoľvek pochybností najlepší na svete) natrieme zeleninovou nátierkou (úplne stačí pol balenia), posypeme trochou mletej rasce (také tri štipky) a hojným množstvom korenia garam masala (naozaj nemusíte škudliť!), potom ešte prisypeme trochu sezamu. Zmes priamo na sendviči premiešame nožom a rovnomerne rozprestrieme. Pokryjeme plátkami broskyne, posypeme slnečnicovými semiačkami a zopár kaparami. A teraz príde zásadný trik, ktorým sa z obyčajného ujetého obloženého chleba stáva exotická, sexy blízkovýchodná pikantéria: broskyňu treba navrchu osoliť. Nie veľmi veľa, ale dosť: citeľne aj viditeľne. Necháme chvíľu vsiaknuť a vrhneme sa na to.

A teraz príde zásadný trik, ktorým sa z obyčajného ujetého obloženého chleba stáva exotická, sexy blízkovýchodná pikantéria: broskyňu treba navrchu osoliť.

Doplňujúci šalát bol tiež dosť vymakaný, takže toť recepis:
Čerstvé špenátové listy, balsamico, sezamový olej, lyžička medu, sušený cesnak v prášku a sezam, navrch veľké, sladké biele hrozno a biele obrovské fazule. Keďže fazule z plechovky zvyčajne postrádajú akúkoľvek chuť, vždy ich vymiešam minimálne s citrónovou šťavou (voliteľné je čierne či iné korenie). Ako malý protiúder kyslosti a ostrým koreninám poslúži nielen sladké hrozno a med, ale aj zaujímavý detail: napučané hrozienka, vopred namočené vo vode. Vy ožrani si ich môžete nacucať aj v rume.
Tak. Toť vsjo.

Poznámočka pod čiarou: myslím, že kapary je možné nahradiť olivami alebo vlašskými orechmi. Namiesto broskyne nabudúce skúsim hrušku alebo zrelú slivku. Čo tí Židia na tom šolete vidia?!

Foto: Lenka Jíleková

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (4)

  1. Pekne napiisane,

    a teraz prijde to ‘ale’

    1. Dotukni si prezentaciu ak chces fotit – obrazok je totiz hoden viac ako stovka slov (normalne tisicka, ale kedze ty tak pekne pises tak som ten pomer upravil)

    2. Inac mnam … chute sice budu dost zavisiet na kvalite surovin

    3. Sol sposobi ‘stavnatenie’ broskyne … inac povedane pusti stavicku

    Ehm co som to chcel … myslienky mi lietaju kdekolvek

    Ale co M’Lenka naznacit je jasne! Nebojte sa experimentov!

    A.

  2. Lenka, takéto kombinácie priam milujem :) A čo tak dať recpet na otcov fajnový chlebík?!

  3. Katarína Tallová

    Lenka vyskusaj do salatiku olej z tekvicovych jadierok skutocna delikatesa sice ho maju povacsinou v BIO obchode a j dost drahy, ale skutocne da salatu uplne inu chut je fantasticky :-)

  4. lenka j.

    germa: otec povedal ze je to vzdy originalny, improvizovany recept.. niekedy su v nom olivy, niekedy trebars provensalske korenie… ale vraj klucove su kvasnice!! neviem, viac som z neho nedostala.. geniovia si musia strazit patent..:-)
    katka: ten som este neskusala ale mam to v plane!! dokonca rozmyslam nad vyrobou vlastnych ochutenych olejov… dik za tip!
    ales: pocuj, ty si si ma asi s niekym pomylil, nie? ostatni podriadeni neposluchaju? :-/ (= falosny sklab cez urazeno odute pery)
    :-)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *