Bažantia paštéta

Babka ešte pred Vianocami doniesla zopár bažantov, ktorých jej v dedine priniesol známy. Boli pekne očistení, nenatrafil som dokonca ani na jeden brok. Druhý sviatok vianočný sme čakali hostí, tak som sa rozhodol pripraviť divinové menu, dva z chodov pritom boli z bažanta.

Ak chceš pripraviť bažantiu paštétu, musíš začať polievkou. Nie, nemyslím tým posilniť ňou seba pred náročnou prípravou. Skrátka, polievka je príjemný vedľajší produkt paštéty. Do veľkého hrnca s vodou pridaj naporcovaných bažantov bez kože, koreňovú zeleninu a korenie. Na divinu sa veľmi dobre hodí zeler, ktorý stiahne trochu z jej moc divokej chute, tak s ním nešetri. Ostatné je mrkva, petržlen, cibuľa, celé čierne korenie, nové korenie, bobkový list a nezabudni ani na borievky. Ak sa nechceš mordovať kvôli maličkej miske paštéty, odporúčam použiť minimálne dvoch bažantov. Zostane ti síce veľa vývaru, ale ten zasa môžeš ponalievať do mištičiek a odložiť do mrazničky. Môžu sa hodiť na iné varenie, vždy mám nejaké pripravené u seba v mrazáku, napríklad na podlievanie jedla pri dlhšom varení.

Polievku nechaj variť, kým mäsko nie je mäkké a nezačne sa oddeľovať od kosti. Vyber ho, ober a malú časť vráť späť do polievky, aby v nej nezostala len zelenina. Očistené mäso daj do kutra alebo iného kuchynského robota, ktorý z neho dokáže urobiť hladkú masu. Bažantie mäso, ako aj iná divina, má však veľmi málo tuku. Je to aj vďaka tomu, že zviera žije voľne v prírode a väčšinu času trávi pohybom na čerstvom vzduchu a hľadaním potravy. Bude teda potrebné nejaký tuk pridať. Na tento účel som použil osminku vyčírené masla. Bežné maslo obsahuje nejaké percento vody, a to by mohlo pri skladovaní spôsobiť skazu fajnovej paštéty, takže musí ísť von. Najlepšie v omáčkovej panvici opatrne zohrej maslo, kým sa navrh nedostane žltá masa, ktorú jemne lyžičkou posťahuj preč. Na konci celého snaženia by malo byť čistučké maslo, teda 100% tuk. Toto maslo pridaj do kutra k mäsu, tiež lístky šalvie a rozmarínu. Ak nemáš, rovnako dobre sa bude hodiť aj provensálske korenie. Celú zmes poriadne rozmixuj na hladkú masu a prelož do peknej nádobky, ktorá sa dá uzavrieť. Ja som použil malú formu na puding a prebalil potravinovou fóliou. Paštéta vyklopená z takejto formy vyzerá pekne na tanieri. Dekoráciu môžeš doplniť borievkami a bobkovým listom. Môžeš podávať ako predjedlo s chutným pečivom.

Poznámka: ak bude paštéta príliž suchá a bude sa droliť, môžeš podľa potreby pridať viac masla.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (7)

  1. Ako ja teraz slintám ….. :-{)))

  2. ulicnik24

    uz len poprosti znamych aby doniesli bazanta ;-)
    daku divinu by si mohol odporucit, nieco z lane alebo srnca

  3. našťastie som práve doraňajkovala, takže neslintám. A hľadám si frajera poľovníka, lebo v metre sú tie bažanty svinsky drahé!

  4. par ludi asi naserem, ale na dedine pocas sezony jeden bazant 50 korun ;-) no nekup to!

  5. ups tak to mas pravdu a na ktorejze to je dedine asi sa prestahujeeeem. Naposledy som robil divinu pred siestimi rokmi. Zavitky z jelenieho stehna s hruskovou omackou.

  6. nizne zeme, medzi Levicami a Zeliezovcami, ale keby som pekne poprosim tuna suseda v Nitre, tak by mi tiez isiel zopar picnut ;-)

  7. Tak to je sranda, pred dvoma hodinami som robila podobnu pomazanku (pastetou sa to neodvazim nazvat ;)) z tohto maska a teraz natrafim na tento clanok uplnou nahodou :D
    Ja frajera polovnika mam, dokonca vasniveho polovnika, preto odkedy sme spolu, „normalne“ maso vlastne nevidim :)
    No a v pondelok doletel aj s bazantom, spravili sme uzasny vyvar, len mne to suche maso volajako neslo dolu krkom. Dnes odisiel na vikendovu polovacku a nechal mi tu trochu toho nedojedeneho masa. Ta pomazanka je uzasna!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *