Balím gril a grilované zaváram

Predtým, než prehodím cez gril plachtu, som ho naštartoval ešte posledný krát. Hodil som doňho baklažán a papriky, chystal som sa na ljutenicu.

Toto grilovanie je naozaj jednoduché, pretože chcete, aby papriky doslova zčernali. Samozrejme nie úplne na uhoľ, kontrolovať grilovanie musíte aj tu.

Suroviny

– 4 červené papriky
– 1 baklažán
– 4 rajčiny
– 1dl oleja
– 1 strúčik cesnaku
– soľ
– rímska rasca

Keď je zelenina hotová, vyberte ju a dajte do uzavretej nádoby asi na 10 minút. Po tejto operácii sa bude všetko lepšie šúpať. S baklažánom problém nie je, ale paprike treba venovať extra pozornosť. Keď ju opatrne ošúpete od zhorenej vrchnej šupky, opatrne vyberte jaderník. Pár zrniečok vám tam určite ešte zostane, ale musíte odolať pokušeniu aj lenivosti umyť papriku dočista. Urobiť to síce môžete, ale stratíte tým všetku chuť, o ktorú ste sa grilovaním snažili. Takže postup je opačný, neumývať papriku, ale vlastné ruky. Obrať zrniečka a oplachovať si ruky pod tečúcou vodou.

Keď máte všetku zeleninu očistenú, pokrájajte ju na kocky a môžete prejsť na rajčiny. Treba ich nakrojiť a hodiť na 15 sekúnd do vriacej vody. Potom prehodiť do ľadovej a už len ošúpať. Pokrájajte ich na osminky a hoďte na čistú rozohriatu panvicu. Nie, žiadna soľ ani olej. Treba veľa miešať, rýchlo pustia šťavu a začnú sa rozvárať. Keď ste ich vymiešali takmer do hustoty pretlaku, môžete pridať olej, soľ a všetku grilovanú zeleninu.

S miešaním neprestávajte, je to ako so slivkovým lekvárom. Celú hmotu musíte variť a miešať dokým sa zbaví vody a opäť zhustne. Na množstvo oleja sa nespoliehajte, masa môže veľmi ľahko prihorieť. S dochutením to nechávam na vás. Často urobím odbočku marockým smerom, keď pridám pražený a drvený koriander s rímskou rascou. Samozrejme, nesmie chýbať ani čili. Cesnak nedrvím, ale dávam ho nakrájaný na kolieska. Dôvod mám skôr vizuálny, chuťovo je to rovnaké.

Keď je všetko dovarené, zmes dajte do čistých zaváraninových pohárov a máte dve možnosti. Buď zabaliť do deky a použiť „suchý dunst“, alebo vysterilizovať 15 minút vo vriacej vode.

Domáca ljutenica

Uvedené množstvo naplní 5 maličkých pohárikov ako sú na fotke vyššie. Áno, je to veľmi málo, takže sa viac oplatí pridať, nech sa s tým nebabrete kvôli takému malému množstvu. Aj keď budú na začiatku papriky a baklažán vyzerať veľké, úbytok objemu je ohromný. A úmerný tomu, ako krásne sa skoncentruje chuť.

Čo s ljutenicou? Natrieť na chlieb alebo jednohubky, navrch pomrviť fetu a do pohárov naliať dobré červené víno.

Čím budete uzatvárať grilovaciu sezónu? Alebo plánujete pokračovať aj v kožuchu? Napíšte do komentárov.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (2)

  1. Maťo Kliešť horúci

    Da sa to praktizovat aj na elektrickom grile alebo to neni ono?
    vdaka

    1. To zalezi na jeho vykone. Ak to chcete skusis v rure, tak to nie je dobry napad. Zelenina len zmakne a skor uschne. To uz radsej opiect na liatinovej platni na sporaku, alebo lepsie chytit do grilovacich kliesti a opiect priamo nad plamenom. Taka domaca opekacka ;-) Len bacha, treba predtym zeleninu trochu popichat, inak moze „buchnut“. Tym, ze sa v pri peceni v nej zohreje vzduch, nafukne sa a bum.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *