Ani ryžový, ani sladký, teda nákyp

Tento typ jedla nemá možno najlepšiu povesť. Všetko sa môže zmeniť, keď ponecháte len technologický postup a zároveň vymeníte takmer všetky suroviny.

V prvom rade sa zoznámte so pšenom. Sýta a dobrá potravina, pri ktorej veľa ľudí odradí jej horkosť. Dá sa jej ľahko zbaviť. Pšeno treba preliať dostatočným množstvom vriacej vody. Nie pol litra, ale liter a viac. Pšeno do sitka a pomaly preliať celou konvicou vriacej vody. Potom dajte pšeno do hrnca a zalejte novou vodou. Nech je vody asi o 2cm viac ako pšena. Pridajte trochu soli a nechajte na miernom ohni pomaly variť. Môžete priebežne ochutnávať. Ak by sa odparila všetka voda a začalo vám pripekať, prilejte ešte trochu vody. Celé to potrvá asi 15 minút. Po dovarení presypte pšeno do veľkej misy a občas premiešajte aby vychladlo.

Suroviny

– 250g pšena
– 250g tvahoru
– 1 cibuľu
– kúsok póru
– ¼ menšej bielej kapusty
– trochu masla
– 3 celé vajíčka
– olivový olej
– kôpor
– vlašské orechy

Zakiaľ sa bude variť, nakrájakte nadrobno cibuľu, pór a bielu kapustu. Všetko spolu orestujte na olivovom oleji, potom osoľte a nechajte asi 10 minút dusiť. Čakajú vás ešte dva kroky. Rozbite 3 vajíčka a zamiešajte do nich tvaroh, trochu jogurtu, nasekaný kôpor a vlašské orechy. Vidličkou poriadne premiešajte, nech sa masa spojí. Posledný krok je maslom vymastiť jensku misu. Celú výrobnú linku vidíte na fotke nižšie.

"Výrobná linka" na nákyp

Teraz to celé pospájajte. Najprv dajte do pšena kapustovú masu a premiešajte. Nakoniec dajte tvarohovú masu. Pšeno musí byť naozaj vychladnuté, inak budete mať z vajec praženicu.

Tvarohová masa do pšenovej

Celú masu potom už len vyklopte do misy na pečenie a môžete uhladiť vrch. Poukladajte pár plátkov masla a možete dať piecť. Odokryté, pri 180°C a cca 25 minút, alebo kým neuvidíte tmavšie okraje.

Nákyp pripravený na pečenie

Hotový nákyp sa podvihne len trochu, ale potom zasa spadne. Keď ho necháte trochu vychladnúť, dá sa krájať ako torta. Ale lepšie chutí horúci. Aj za cenu, že sa bude rozpadávať. Nákyp by mal byť určite vlhký a vláčny, nikdy nie presušený.

Jedlo je pomerne náročné na prípravu, ale s dobrou prípravou ho zvládnete pripraviť do pol hodiny. Keď sa to podarilo mne pod paľbou loptičiek od nášho krpca, mamám sa to podarí určite.

Hotový pšenový nákyp s tvarohom a kapustou

Výsledok je výborné a sýte jedlo. Nasladko to môžete skúsiť tiež. Postup s varením pšena je rovnaký, len do tvarohu s vajíčkami pridáte trstinový cukor, dve strúhané jablká a mletú škoricu. Neskôr som ale prišiel nato, že robiť nákyp nasladko je zbytočná robota. Normálne len uvarte pšeno a kým je teplé pridajte doňho tvaroh, cukor, jablká a škoricu.

Mimochodom tvaroh. Nech to nie je ani ultrahladký ani ultralight. Klasický tučný, balený v kocke je najlepší, jedlo má po ňom nabrať vlhkosť. Alternatívne môžete použiť aj cottage cheese alebo ricottu. Na sušený kôpor rovno zabudnite, použite len čerstvý alebo mrazený. Orechy vynechať môžete, ale pripravíte sa o pôžitok navyše.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (3)

  1. Pšeno, tvaroh, kapusta, orechy, kôpor… Aj ste to zjedli, či len nafotili?

    1. Zjedli, aj s navijakom! ;-)

  2. Skusila som pseno prvykrat, sladka verzia a bola to riadna mnamka, zbohom ryzovy nakyp. Na slano skusim tiez uvidime. Vdaka za tip

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *