Ako sa mi vrátil pstruh

Už dávnejšie som písal, že nedeľný obed u nás doma ovládli ryby. Až keď som sa prelúskal celou ponukou tých morských, bol som donútený vrátiť sa k našej klasike, pstruhom.

Ryby mám rád kvôli jednej praktickej veci – dajú sa pripraviť pomerne rýchlo a bez väčších príprav. Využívam k tomu hlavne rúru a papier na pečenie. Ubalím ich každú do veľkej „salónky“ a nechám upiecť so zeleninou. Rýchlosť prípravy občas vyvažuje čas strávený samotnou konzumáciou, ale aj to je väčšinou len otázkou správneho vykostenia.

Čerstvé ryby kupujem väčšinou v Metre. Po všetkých tých tilapiách, pražmách a krevetách som obrátil zrak na pstruhov. Čistenie je jednoduché a netreba sa zľaknúť slizu, ktorý ich obaľuje. Spolu so šupinami je to ich ochranný obal. Akurát pri čistení treba dávať pozor, aby sa ryba nevyšmykla a nedorezali ste sa. Šupinky sú však jemné, tak sa nenarobíte.

Klasika menom maslo

Čo so pstruhom? Spomenul som si na dávnu klasiku, pstruha na mandliach. Alebo na pstruha na víne. Nakoniec vyhralo obyčajné maslo. Jednoduchšie to už ani nejde. Očistené, osolené a vysušené ryby položíte do rozpáleného masla a opekáte z každej strany asi 3 minúty. Pridal som aj trochu rozmarínu, bolo to ideálne. Aj moja milovaná bola prekvapená, že ako dobre vie chutiť pstruh. Smelo u nej predbehol jej obľúbené morské ryby.

Pstruh na masle s rozmarínom a stopkatým zelerom

Napariť

S ďalším špekulovaním prišla na rad para. Už dlho sa chystám variť rôzne mäsá týmto spôsobom. Ryby sú na to ideálne, pretože im nechýba veľa, aby boli hotové. Nakopol ma aj tento recept od Jura Benedika na jeho blogu.

Kôpor, hrubá soľ, cesnak a olivový olej

Narezať pozdĺž chrbtaPostup je viac než jednoduchý. Dokonca som nemal ani parák, tak som použil cedník na cestoviny. Pstruhov som očistil a zbavil hláv. Narezal som ich pozdĺž chvosta aj na jednej strane na trupe. Dovnútra som napchal bobkový list a zmes kôpru, cesnaku, hrubej morskej soli s trochou olivového oleja.

Narezaný pstruh

Do hrnca som dal naspodok vodu, vložil kovový cedník, prikryl pokrievkou a nechal zovrieť. Keď voda zovrela, do cedníka som poukladal troch menších pstruhov, zavrel naspäť pokrievku a odstopoval 20 minút. Po tomto čase kuchyňa už pekne voňala, pstruhov som vybral a vykostil. Niekomu môžu vadiť kosti, ale para to vyriešila celkom dobre. Jemné kosti v podstate zmäkli, takže sa dali bez problémov pochrúmať. Ostatné som vybral jedným šmahom aj s chrbtovou kosťou. Naozaj sa toho netreba báť, pstruh nemá ani povestné ypsilónky.

Varenie na cedníku

Hotový pstruh na pare so zeleninou na masle

A ak vám náhodou zostane, zvyšky oberte a spravte si z nich domáci rybí šalát.

Pstruh na pare je samozrejme tak trochu diétka. Ale vďaka bobkáču a cesnaku nie tak celkom. Mäso bolo jemné, prevoňané a rovnomerne pripravené. Navyše, k rybe som spravil zeleninu na masle – mrkvu krájanú na slíže a zelené fazuľové lusky. Dopĺňalo sa to výborne.

Pstruh má viacero výhod. Má ideálnu veľkosť, takže väčšieho zjeme dvaja, menšieho si dá u nás každý celého. Pri správnej príprave sa dá pomerne ľahko vykostiť. A ak vám náhodou zostane, zvyšky oberte a spravte si z nich domáci rybí šalát. Napríklad s nakladanou uhorkou a kôprom. Kto chce, pridá si aj biely jogurt. Samostatná kapitola sú údené pstruhy.

Kedy ste naposledy jedli pstruha? A ako ste ho pripravili? Napíšte do komentárov pod článkom.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (15)

  1. Poraďte prosím kde v Bratislave kupujete čerstvé ryby a ako rozoznáte, že sú naozaj čerstvé. Z tých v Tescu mám pocit, že sú na tom ľade hodne dlho.

    1. Cerstve nariklad tu http://www.ceno.sk/fish_info.htm, mozno Ryba na Kosickej. Ak ma niekto lepsie info, napiste Lenke, vdaka

    2. V Stupave sú dve rybárstva v parku vedľa seba, jedno z nich je toto:
      http://www.stupavskerybarstvo.sk/
      Majú klasiku kapry, pstruhov, šťuky, sumcov, výborný je amur, mávajú aj jesetera, zubáča, liene, sivoňa amerického či úhora – všetko rovno z vody, možno si priamo vybrať :-) Za menší poplatok rybu kompletne vyčistia, myslím, že by aj nafiletovali. Otvorené majú denne do večera a aj v sobotu.

      1. Ano, pocul som o nich a chystam sa tam uz davnejsie. Myslim, ze robia aj udenych pstruhov.

    3. Vďaka za tipy – nakoľko nemáme auto, najjednoduchšia je tá Ryba. Inak už nie je na Košickej ale na Žilinskej v objekte Nový Dax.

    4. Lenka, mne sa zdá, že v tej novej Rybe už čerstvé ryby nemajú, iba mrazené.
      A do tej Stupavy sa oplatí aj bez auta. Ako tip ešte môžem odporučiť podnikovú samoobsluhu Hamé v podstate s kompletným sortimentom za naozaj dobré ceny a tiež hubársky obchodík, kde predávajú denne čerstvé šampiňóny a hlivu zo Stupavy a tiež sušené hríby od Jána Jánoša (http://www.hriby.eu), opäť za fajn ceny. Oplatí sa pozrieť, oba obchody sú oproti domu dôchodcov.

      1. čerstvé ryby ako pstruhy (v tú chvíľu vypitvané), alebo napr. zubáč je na objednávku dostaneš kúpiť na Miletičke – od Záhradníckej od parčíka „kamenné“ predajne – vedľa je pekáreň. (cena pstruha cca 7 Eur za kg. A v pondelky majú zatvorené.

    5. Napr. v Tesco Extra (Lamac alebo Petrzalka), tam pstruhy (alebo aj kapre) este plavaju…

    6. Tomino, mal si pravdu. V tej Rybe nemajú fakt nič. Okrem oschnutých majonézových šalátov iba konzervy a pár kúskov v mrazáku. A otváracie hodiny denne do 16 hod. – fakt neviem pre koho.

    7. Lenka, dobre cerstve ryby mava teraz aj tesco na kamennom/ namesti… po/str/pia vozia cerstve, dostanes tam pstruhy/lososovite pstruhy/ lososa/ sem tam prazma ci morsky vlk, tresky svetlu aj tmavu/ fakt kvalitne mlade kapre/ tolstolobika/ ale obcas aj take vychytavky ako zubaca, ci exotickejsie morske ryby,
      co sa tyka cerstvosti… prve ti prezradia oci ryby… ak su zahmlene, ryba je uz stara aj 4 dni, ak mas moznost, pozri ziabre… mali by byt fialove az ruzove, vekom zacinaju sednut…
      pri filetovanych rybach je to vona a farba masa… v tescu mi nechavaju k rybe privonat…v zasade by nemali byt citit povestnou !rybinou“… ta je indikatorom starnutia ryby, ale je to rozne… modre ryby (napr, makrela, sardinky a ine) maju intenzivnejsiu vonu, zubac (biela ryba) zasa by nemal rybinou byt vobec citit, ak nie je stary, ked budes chodit ryby kupovat castejsie, vela ti prezradi aj pohlad na maso… kazde ma svoju farbu a vekom ta farba akoby zamdlie… ale to chce trochu cvik :)

  2. Cerstve ryby jeme 1-2 do tyzdna.priznam sa,ze pstruha sme na stole nemali uz niekolko mesiacov. Dovod je jednoduchy: losos ,platesa alebo treska sa predavaju uz vycistene, nafiletovane, su bez kosti a priprava zaberie ca.10 -15min .
    S pstruhom je roboty viac, ked uz , tak kupujem vacsieho jedinca, naplnim bylinkami a poslem do truby.

    Tvoj recept vyzera inspirujuco, parena ryba so zeleninou je vyborna. Mimochodom, ak sa chces viac vrhnut do parenia potravin, nezvazoval si parnu trubu? Sestra ju ma a je s nou velmi spokojna.

    1. Ale vsetky ryby sa predavaju aj necistene. Asi som uz zvyknuty, lebo kupujem prakticky len cele ryby, tak mozno preto mi pstruh nepripada extra robota ;-)

      Parnu ruru som nezvazoval, pretoze mam doma velky sporak (sirka 90cm), ktory by som nemenil a viac miesta uz v kuchyni nemame

  3. My pstruha jedavame pravidelne, predava sa uz vycisteny. Moj drahy ho naplni posekanym petrzlenom a cesnakom, obali trochu v muke a upecie na panvici.
    Parnu ruru zvazujem, v maji/juni sa chystam na novu kuchynu (skrinky, chladnicka, rura, sporak…), ak mate tipy, rada sa poucim.

  4. stupavske rybarstvo waicenbacher je super, kvalitne krmiva, ciste sadky so stale prudiacou potocnou vodou… akurat, uz nam niekedy nestiha dodavat ryby :( skoda, ze si viktor nestihol jeho udene uhory… ryby udi vacsinou na piatok… pstruh na masle je klasika, ale osobne ho radsej grilujem na sucho, ako filet a maslom (matovym, salviovym, etc ho dochutim neskor) maslo mam na rybe radsej neprepalene…

    1. Ahoj Marek, o Stupave viem, aj som sa tam chystal, ale nevydalo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *