Recepty a suroviny

Duqqa s lieskovcami, sezamom, koriandrom a kuminom

Duqqa – korenie na rybu aj ku chlebu

Základ sú lieskovce, potom sezam, rímska rasca a koriander. Opražené nasucho a podrvené mažiarom dajú chrumkavú a voňavú zmes na rybu aj chlieb.

Čokoládové košíčky, v nich gaštany a brusnice

Aj keď to tu v poslednom čase skôr kvasilo a chlebovalo, neznamená to, že si čas od času nespravíme niečo sladké na zub. Začalo sa to všetko pri gaštanoch a skončilo po festivale čokolády.

Kvasená mrkva

Mrkva kvasená smotanou

Cviklu, ktorú som kvasil predtým, sme už medzičasom zjedli v polievkach, tak som sa pustil do ďalšej zeleniny. Len tentoraz som nepoužil chlebový kvas, ale kyslú smotanu. Recept ako predtým, len som pridal jednu polievkovú lyžicu smotany. Dva dni to bublalo na linke, potom som pohár presunul na dva týždne do chladnejšej pivnice. Aj v […]

Sušený kvas

Obnova kvasu zo zálohy

Tento týždeň som mal väčšie pečenie, robil som viac chlebov naraz. Pár dní potom som šiel znovu nakŕmiť kvas na nové pečenie a on nikde. Niekoľkokrát som prehľadal chladničku a naozaj nikde. Takže po 4 rokoch sa stalo to, pred čím na každom kurze varujem ostatných – vždy si pred miesením odoberte kvas.

Víkendová raňajková torta

Víkendová raňajková torta

Začalo to pomerne nevinne, keď malý doniesol zo škôlkarskeho dvora plné vrecká lieskovcov. Boli trochu menšie, ale predsa sme ich nalúskali za 200 gramov.

Zelenina veľkosti mikro

Mizerná úroda, ale dobrý obed

Tento rok sa na úrodu nemôžem sťažovať. Sucho však spravilo svoje, no napriek tomu som žiadnu zeleninu nezarýľoval späť do zeme.