Penzión Elefant, Dolné Lefantovce

Aj keď je v názve podniku slovo penzión, podľa exteriéru by ho ľudia zaradili skôr pod meno salaš. Penzión Elefant je v dedinke Dolné Lefantovce, kúsok od Nitry. Naša návšteva bola o to zaujímavejšia, že som o tomto penzióne písal zhruba pred rokom na inej stránke, recenzia nedopadla pre podnik najlepšie. Zmenilo sa niečo?

Po prvotnej skepse, keď manželka navrhla tento podnik, sme sa tam predsa vybrali. Bolo kľudné sobotné popoludnie, kľukatou cestou od Drážoviec sa išlo príjemne. Pred penziónom zopár zaparkovaných áut, vošli sme dnu. Trochu nemilo ma prekvapila veľká televízia, ktorej navyše sekundovalo aj pustené rádio, fenomenálnaja kombinácija, ako vraví Dadan z Kusturicu. Našťastie, duchaprítomný čašník po chvíli sám uznal, že jedno z médii musí ustúpiť, a tak zmĺkla aspoň Markíza. Bol to ten istý čašník, ako pri mojej predošlej recenzii.

Milá slečna nám priniesla jedálne lístky, na letmé pozretie sa v nich veľa zmien neudialo. Väčšinou slovenské špeciality, len tu a tam presakujú novotvary vo forme „šalátu z mozzarelli a rajčín“. Nebudeme robiť caviky a dnes sa cez to preniesieme. Z predošlej návštevy som si pamätal chutnú lokšu s kuracou pečienkou, hneď som si ju objednal. Ako hlavné jedlo zasa halušky so syrom a krúžkami opečenej cibule. K tomu kapustový a miešaný šalát. Manželka si dala svoju „slovenskú klasiku“ – vyprážaný encián s brusnicovou omáčkou a lokšami.

Lokša tak akurát, chute zladené, akurát spoza oblohy sa na mňa nesmelo vykukuje akýsi šalátový list.

Netrvalo dlho a predjedlo bolo na stole. Na útlom tanieri z hnedej keramiky bola jedna lokša, na nej kuracia pečienka na cibuľke a trochu oblohy. Lokša tak akurát, chute zladené, akurát spoza oblohy sa na mňa nesmelo vykukuje akýsi šalátový list. Valeriánka! Možno sa to niekomu bude zdať smiešne, ale nestáva sa často, aby kuchyne salašnícko-slovenského typu používali podobné suroviny. Osveta asi predsa funguje a ľudia sa učia. Bod pre podnik. Prišlo hlavné jedlo. Enciánu manželka nemohla vytknúť nič, bol tiež pekne naaranžovaný a opäť potešila valeriánka. K nemu boli dve zemiakové placky, možno trochu viac opečené, ale mali v sebe všetky tie chute, ktoré takéto jedlo má mať. Nemám rád také tie paušálne jedlá, ktoré na konci chutia bezpohlavne, len aby chutili každému. Toto chutilo po cesnaku, bola tam aj rasca, skrátka, „plnotučná“ placka.

Moje halušky prišli, ako sa na slovenský salaš patrí, v drevenej miske s veľkou drevenou lyžicou. Navrchu cibuľové krúžky, ani zhorené ani mastné. Halušky boli mäkkučké a napriek tomu, že by som si ich prial viac zemiakové než múčne, nedalo sa im vytknúť nič. Syrová omáčka nebola vonkoncom z kategórie ťažkých, bol tu aj petržlen. Zamrzel ma akurát kapustový šalát, ktorý bol zrejme kupovaný, lebo som v ňom cítil umelé sladidlo. Tým viac zbytočné, keď má kapusta práve sezónu a šikovný kuchár si ju môže kľudne pripraviť sám.

Neviem, čím to je, že nám tak chutilo. Možno je to tým, že sme stavili na slovenskú klasiku a neriskovali s jedlami, ktoré by tu podľa mňa ani nemali byť. V každom prípade sa posledná návšteva, až na niekoľko zbytočných prehreškov, vydarila a odchádzali sme spokojní.

cena za skonzumované: cca 350 Sk (bez nápojov)
web: www.penzionelefant.sk

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (5)

  1. mysacinka

    velmi prijemne citanie:-) s loksou si ma inspiroval, v piatok vecer cakame navstevu, tak toto by mohlo byt celkom originalne predjedlo.

  2. ked spominas lokse, ked som bol par rokov dozadu v Stockholme, chystali sme sa tiez pripravit nejaku specialitu, kupili sme kacku a ako sme tak bludili po supermarkete, bingo, hotove balene lokse, made in Norway… chutili takmer slovensky, aj ked napis skor hlasal nieco v zmysle psenicnych placiek. Celkom sme sa na tom pobavili.

  3. Miroslav

    No bol som v spominanom Penzione este v lete a mozem povedat, ze katastrofa. Penzion poloprazdny i ked servirka vravela, ze maju obsadene. Manzelka si dala uz neviem presne ake jedlo ale malo to byt s opekanymi zemiakmi ale casnicka doniesla hranolky s tym, ze na zemiaky by sme dlho cakali. Ani to nedopovedala a usla prec, nemohli sme sa ani stazovat. Ja som si dal klasicky rezen, lebo ako sa vravi na tomto sa neda nic pokazit, ale asi to nie je pravda, lebo rezen bol mastny a zapachal po cesnaku. Nikde som nevidel rezen v trjobale aby pachol po cesnaku iba ak…… je mäso pokazene, ze? Obsluha minus bodov, lepsie povedane to nebola casnicka, ale nejaka miestna devy, ktora evidentne nemala s tymto remeslom nic spolocne. Zaver : Nikdy sa uz v spominanom penzione nezastavim a budem to odporucat aj znamym a poviem, ze lepsie je byt hladny ako lezat na infekcnom odd.

  4. Miro, dakujem za tvoj postreh.
    Ako sa zda, kolisava kvalita je asi najhorsi problem. Velke vykyvy, raz velmi zle, inokedy velmi dobre, nepoviem, drobne zavahania tu a tam, ok, ale toto nie.

    Inak, po cesnaku to mohlo smrdiet aj preto, ze si kuchar jednoducho nevzal cistu panvicu, ak mali malo hosti, asi si nechcel spinit riady, aby nemusel na konci sichty tolko umyvat. Ale mozne je to, co si napisal.

  5. tiez som mal smolu ze som tam prvoposledny krat jedol tiez loksu ktora bola sucha od staroby aspon ze casnicka priznala ze ich kupuju hotove v metre manzelka si dala kurac. spiz ten bol pripraveny vo friteze spolu s´americ.zemiakmy takze to smrdelo rovnako po oleji vo friteze sice tam davaju porcie velke jak pre prasiatka ale stacilo uz sa neoje…m

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *