Husacie hody a cigánska muzika

Takmer denne chodievame v Nitre okolo reštaurácie a vinárne Buganka. Na plote sa nedávno objavil veľký žltý pútač s nápisom Husacie hody. Doma zašumelo, že čo keby sme sa tam šli pozrieť. Tak sme sa včera schytili a vyrazili.

Starí Nitrania si túto vináreň pamätajú od skončenia vojny, teraz je to len mierne inovovaný podnik, ktorý to hrá skôr na tradíciu, ako na modernú dobu. Vošli sme dnu, podnik prázdy, v rohu hrá cigánska kapela. Sadáme ku stolu a prichádza čašník. Stará škola, úctivý, ochotne dá našim drahým polovičkám prednášku o svalovine husí a kačiek. Voľakto z partie v ňom spoznáva bývalého čašníka z Vendela (zaniknutý nitriansky podnik). Oživujú sa spomienky, kedy ako študáci prezývali Vendela sekretariát, výborné ako krycie meno pre učiteľov… Objednávame si z každého trocha, hus, kačku, kapustu, lokše aj burčák. Aj čierne pivo, len škoda, že nie je čapované. Hudba je nevtieravá, počuť basu, dvojo husličiek a ťahaciu harmoniku. Je streda večer, v podniku sme úplne sami, ak nerátam majiteľovu partiu pri jednom stole.

Chvíľu sa spamätávame z toho, kde sa sa to vôbec ocitli, niektorí z nás sme tu po prvý krát v živote. Nič proti podniku samotnému, ale je to možno ten typ podniku, do ktorého treba dorásť, aby mu človek prišiel na chuť. Napriek začiatočnému ostychu si začíname viac uvedomovať celú atmosféru, aj hudba sa zdá byť akási iná. Hlavne keď clivo spustia pesničku z filmu Szomorú vasárnap (Smutná nedeľa). Pre tých, ktorý nevedia, je to pieseň, pri ktorej bolo v Maďarsku spáchaných najviac samovrážd. V podaní tejto cigánskej kapely a harmoniky však získala nádych francúzskeho šansónu. Keď husacie hody, tak aj hudba na husiu kožu…

Priniesli nám jedlo, opatrne chutnáme kapustu. Vydarila sa. Lokše sme si objednali omastené a omastené prišli riadne, inak nám chutili. Hus aj kačka našťastie neboli usušené, mäsko bolo mäkké a chutné. Ako vravím, jediná výhrada v ten večer bolo fľaškové pivo a trochu mastnejšie lokše, ale holt, na husacích hodoch sa to bez mastnoty skrátka nezaobíde. To všetko však kráľovsky prepáčime vďaka fajn večeru, ochotnému personálu a vydarenému jedlu.

Dávame sa do reči s primášom. V rodine budeme mať šesťdesiatku, jubilant je navyše muzikant, tak špekulujeme zavolať kapelu na oslavu. Po krátkej chvíli sme už dohodnutí, ďalších pár pesničiek zahrajú pri našom stole, príjemnejšie to ani nemohlo skončiť.

ceny: hody pre 4 ľudí za cca 1.400 Sk

web: www.buganka.sk

P.S. predsalen ešte jedna výhrada – ale skôr všeobecná pre veľa podnikov: Televízor v reštaurácii. Určite nie, odmontovať a vyhodiť! Aj keby malo Slovensko bojovať naraz o 10 zlatých medailí. Vilko ani Modré z neba určite nepomáha pokojnému tráveniu.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (12)

  1. Jaj no uz sa tesim na husacinovu sezonu v Grobe a foie gras :)

  2. mysacinka

    jaaj, dala by som si. S malym poharom cerveneho vina:-) Hm, vonku v restauracii to asi nebude, ale ak ma cez vikend chut neopusti, pobeham masiarstva v meste a popytam sa ci nahodou nejaku tu mladu husku na pecenie nemaju.

  3. mysacinka, neviem odkial si, ale v BA na centralnom trhovisku maju solidne cerstve husy.

  4. tie televízory by som povyhadzovala aj ja – ale ja som prišla na to, prečo ich majú! Aby sa personál rozptýlil, keď je tam prázdno :)
    Inakšie nájsť v rámci tých ,za posledné roky po celom SK veľmi rozšírených husacích hodov, reštauráciu so skutočne dobrou husacinou a kapustou, ktorá nemá konzistenciu blata, je veľké umenie.

  5. germa: trafila si to uplne presne, vacsinou ich najviac sleduje personal. Ale v tom pripade mi to uz vobec nejde do hlavy, ktori majitel ma zaujem na tom, aby jeho zamestnanci pozerali v sluzbe telku a este im ju tam aj kupi??? Nechcem znevazovat kohokovek pracu, ale niekedy mi to v podniku pride, ze polovica zamestnancov je tam zbytocne a mohli radsej zostat doma. Lenze asi tym, ze je to vacsinou nekvalifikovana pracovna sila (cize nevyuceni), tak ich tam potrebuju viac.

    Kvalita husaciny – svagrovci porovnavali nasu vtedajsiu navstevu s inou v Grobe spred par rokov: vraj ta v Grobe bola horsia ako ta co sme zazili tu.

  6. mysacinka

    ad.Mato. do BA na centralne trhovisko je to z Kodane, kde zijem, trosku daleko:-)preto ta nostalgia. v supermarketoch maju velmi slusny vyber cerstveho masa, ale co sa tyka husi a kaciek,zatial som videla predavat len jednotlivo balene kacacie prsia a stehna. Netusim, co robia so zvysnymi castami operencov…

  7. No v Grobe su jednoznacne najlepsi Jajcayovci – U zlatej husy. Predminuly rok sme boli v Zelenom dvore a teda to som este dlho rozdychaval, priserne.

  8. takze je to pravda, neni Grob jako Grob… ;-)

  9. ach ty „stary nitrania“ mi trhaju zily, inak web ma dost casto vypadky ze je uplne nedostupny a dodnes ten clanok casnicke historky nefunguje

  10. stari su opraveni

    vypadky – stranka bola migrovana na iny server a admin akosi pozabudol zmenit niektore nastavenia, ktore som potom ja pracne musel vysledovat, kde to robi chybu. Casnicke historky bola moja chyba, doplietol sa tam kod z Wordu, ako som pastoval text. Toto sa uz nezopakuje, pretoze ostatne texty pisem v inom textovom editore. Dajte vediet, ci clanok naozaj ide aj vam.

  11. hej uz to ide, precital som si to konecne

  12. Práve sa chystáme budúci týžden s 20 člennou partiou na husacie hody do Grobu k p. Ševčíkovej /viď.webstránku/ . No po čítaní týchto úvah som trocha neistý či máme správnu adresu na prijemné posedenie. Kto tam bol,alebo má nejaké doporučenie odpovie!?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *