Črevo je vraj šarmantné, recenzia knihy (+ súťaž)

Od Slovartu sa ku mne dostala kniha Taktne o tráviacom trakte od Giulie Enders, mladej nemeckej lekárky. Žltý obal a kopa takmer detských kresieb, nevedel som, čo čakať.

Taktne o tráviacom trakte, Giulia Enders

Giulia pracuje toho času na Ústave mikrobiológie na Univerzite Johanna Wolfganga Goetheho vo Frankfurte nad Mohanom. Tam zároveň pracuje na doktorandskom výskume o baktérii Acinetobacter baumannii. Knihu vydala až po ponuke, ktorú dostala po výhre v niekoľkých kolách súťaže Science Slam v roku 2012. Súťaž má podporovať schopnosť mladých vedcov vysvetliť ťažké vedecké témy zrozumiteľným jazykom. Giulie sa to podarilo takto:

Určite si všimnete ilustrácie, ktoré sprevádzajú prednášku aj knihu samotnú. Kreslila ich jej staršia sestra Jill a v knihe našťastie neplnia iba okrasno-vtipnú funkciu. Často zobrazujú zjednodušenou formou anatomické obrázky. Prvá kapitola začína odľahčeným tónom a zároveň z ostra. Je o vyprázdňovaní a všetkom, čo k nemu patrí. Neskôr sa téma presunie na opačný koniec tráviaceho traktu a tam znovu rieši vyprázdňovanie. Kniha nie je samoúčelná, len začína všeobecne zrozumiteľnými témami. Na záchod chodí každý, takže zbytočná hanba. Keď čítate ďalej, témy sa postupne zahusťujú informáciami. Napríklad o tom, ako črevná mikroflóra ovplyvňuje naše nálady alebo o tom, že tráviaci trakt funguje bez centrálneho riadiaceho systému, pretože má svoj vlastný „mozog“. Našťastie sa Giulia nesnaží šokovať za každú cenu a na každej strane. Nepreháňa to ani s vtipnými odbočkami, takže čítanie ide hladko. Ku koncu knihy sa začnú častejšie objavovať latinské názvy aj vážnejšie témy. Nakoniec to celé vyústi do niekoľkých strán bibiografických zdrojov a odkazov na všetky spomínané štúdie. Mnohé z nich sú datované okolo roku 2012, autorka sa teda zaoberá najnovšími zisteniami. Zároveň nezabúda dodať, že je to len začiatok a o čreve vieme smiešne málo. Ale aj to málo spracované v knihe stačí na dobré a poučné čítanie. Zhltol som za týždeň.

Taktne o tráviacom trakte, Giulia Enders, Slovart 2015, v eshope za 12,95€.

Súťaž

Recenzovaný výtlačok dám rád do súťaže, môže ho vyhrať jeden z vás. Stačí ak odpoviete na súťažnú otázku a vyberieme vás. Otázka znie, ktorá vypestovaná prospešná črevná baktéria má meno po japonskom vedcovi? Malá pomôcka, používa sa v jogurtoch.
Správne odpovede posielajte iba emailom na adresu delikatesy (zatočenýznak) klimo bodka net, najneskôr do piatku 13. februára polnoci. Jediného víťaza ohlásim nasledujúci deň, teda v sobotu 14. februára v tomto článku.

Vyhodnotenie

Črevá nie sú tak populárna téma ako povedzme talianska kuchyňa, ale milo ma prekvapilo, koľko odpovedí som od vás dostal. Správna odpoveď znela Lactobacillus casei Shirota, podľa Minoru Shirota. Spolu prišlo 29 odpovední, iba dve boli nesprávne. So správnych sme vybrali jednu, je od Jozefa Misanerka. Gratulujem a posielam cenu.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *