Omrvinky: slovenský barman, rozhovor s Monikou Pálovou, Gastronaut a Bialetti

Tieto Omrvinky budú vyslovene sladko-kyslé, niektoré správy príjemné, iné zasa smutné.

Slovák Erik Lörincz najlepším barmanom sveta

Erik Lorincz

Erik je šéfbarman prestížneho American baru (Hotel Savoy) v Londýne. Iba nedávno bol vyhlásený za najlepšieho barmana sveta. Navyše, Savoy samotný bol vyhlásený aj za najlepší hotelový bar sveta. Cenu udeľuje Tales of the Coctail v New Orleans, je to niečo ako Oskar pre barmanov. V rozhovore po súťaži povedal Erik príjemnú vec. Že to nie je len jeho osobné víťazstvo, ale aj možnosť ukázať (dobrý príklad) ľudom doma. Len škoda, že Slovensko má toľko úspešných barmanov, ale od ľudí z branže počúvam, že v školách sa ešte stále učia dávno prežité veci.

Viac info o súťaži si prečítate tu: www.barovenoviny.cz/?p=4364

Bialetti sa potáca v problémoch

Bialetti Moka Express

Pôvodne malá firma, ktorá vznikla v roku 1919 a svoj prvý moka kávovar vyrobila v roku 1933, zrejme prerástla svoje možnosti. Ešte v roku 2009 musela zavrieť svoju fabriku v Indii, v roku 2010 zasa svoju fabriku v Taliansku. A teraz počúvam, že problémy majú aj v Číne, kam presunuli svoju výrobu. Čo to znamená pre vás? Že obchodníci na Slovensku majú momentálne len to, čo majú na sklade, nový tovar je v nedohľadne. Čo myslíte, bude z bialetiek o chvíľu zberateľská raritka?

Rozhovor s Monikou Pálovou, majsterkou baristkou

Novo-rozbiehajúca sa pražiareň Green Plantation urobila rozhovor s tohtoročnou víťazkou majstrovstiev baristov SR. Mimo iného aj o tom, čo sa stalo na majstrovstvách sveta, ale aj ďalších veciach.

Celý rozhovor si môžete prečítať tu: www.gpkava.sk/2011/08/rozhovor-s-monikou-palovou-baristickou-majsterkou-slovenska/

Ako sa darí slovenským foodblogom?

Po dlhšom čase som sa rozhliadol po svete slovenských blogov o jedle. Po bližšom zaostrení to vyzerá celkom dobre. Viacerí po tlačítku Pause prepli opäť na Play. Tu je malý prehľad:
germa-vari.blogspot.com
vikipapa.blogspot.com
zabcikova.blog.sme.sk
www.omacka.sk
cutleryfoodblog.blogspot.com
www.food4fun.sk
sweetlive-recepty.blogspot.com
ssalonis2.blogspot.com
polnekvety.blogspot.com

Hanba na mňa, tých blogov je násobne viac… Michaela ma upozornila na ďalšie, mrknite dole do komentárov.

Ako vidno, väčšina blogov je zameraná len na recepty. Narátal som iba tri blogy, ktoré idú o niečo ďalej a uverejňujú aj recenzie a reportáže:
www.natanieri.sk – pomaly klasika medzi slovenskými foodblogmi. Perfektný výber tém doplnený o stále lepšie fotky.
www.retazce.sk – blog primárne zameraný na obchody, služby a nákupné centrá. Nedávno sa im napríklad zadarilo celkom hĺbavé pátranie po kvalite zmrzliny.
www.varicdaniel.blogspot.com – Dano nepíše len recepty, často sú to aj reportáže z jeho výletov. Niekoľko článkov napísal aj tu, na delikatesy.sk.

Zabudol som na niekoho? Viete o slovenskom foodblogu, ktorý som nespomenul? Šupnite ho do komentárov pod článkom, doplníme ho do zoznamu.

Gastronaut.cz – nie bežný agregátor stránok o jedle

gastronaut.cz

Český web o jedle je už páradny strom košatý. Nedávno sa objavil nový výhonok, s podtitulom Rázcestie dobrých chutí. Nie, žiadna ďalšia receptová stránka. Nájdete tu jednak podrobný kalendár gastro-akcii, ale aj zoznam všetkého, čo nejakým spôsobom súvisí s gastronómiou. Od kaviarní a reštaurácii, cez školy varenia až po stránky a časopisy o jedle. Zopár milých detailov – napríklad kalendár akcii je doplnený o predpoveď počasia pre daný deň. Uvidíme, ako sa projekt bude vyvíjať.

www.gastronaut.cz

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (19)

    1. Toľkoto veľa blogov mi ušlo? Hneď doplním, dakujem Michaela

    1. no teraz sa uz uplne hanbim ;-)

  1. He he, toto je aká telepatia :-) Akurát včera som rozmýšľala nad tým, že by si mohol dať nejaký prehľad aktuálnej slovenskej foodblog scény. A večer kliknem k tebe, čítam a ono je to tu ;)
    Chcela som ešte nejake doplniť, ale Miška svojimi komentármi pokryla zrejme celú scénu, teda, žiadne ďalšie nepoznám. Inak, celkom zaujímavá je aj česká foodblog scéna, na ukážku aspoň moje dva najobľúbenejšie:
    http://luciedvorakova.blogspot.com/
    http://catalinapece.blogspot.com/

  2. pride mi docela trapne od dotycnych blogerov ze 100% stranok uverejnenych v komentaroch su na blogspot.com ako keby na svete neexistovalo viac sluzieb ci bola domena a hosting take drahe pre niekoho, kvoli Germe som este ochotny pouzit proxy, ale inak mi to pride ignorantstvo asi ako ked si bloggeri na SME myslia ze inde slovenske blogy neexistuju

    z tych niekde inde – omacka.sk je mrtvy (posledne clanky spred 1.5 roka), food4fun vyzera OK (fajn recepty a jedla a OK fotky, ale dizajn tragedia z roku raz dva), na Gastronaut som nenasiel ziadny agregator stranok/blogov len dalsiu obycajnu stranku o jedle a na to ze to posobi ako velky web maju tych clankov dost malo za mesiac (este menej ak ratam pre mna zaujimave, vzdy vsak lepsie nez Cuketka kde som prestal chodit davnejsie po tom co sa to tam zahltilo reklamnymi clankami a kratkymi uputavkami na clanky inde a regulerny normalny clanok tam clovek najde mozno 1 z 10, Cuketka to mal radsej zabalit nez pokracovat takto a pisat radsej len normalne clanky pre velke weby), takze ze by boli nejake nove objavy (oproti mojim Linkom, vid odkaz na moj blog k tomuto prispevku) sa povedat neda, skoda toho food4fun s katastrofalnym dizajnom kde sa snad neda zalinkovat ani konkretny clanok a vyzera to ze snad nepouzivaju CMS a maju staticke stranky (pekny sadomasochizmus pre obe strany)

    1. Nebol by som taky tvrdy. Nie kazdy je css dizajner…

    2. ja tiez nie (ad food4fun), ale instalaciu CMS dnes musi naozaj zvladnut kazdy uzivatel Win a detto maju aj sablony ktore budu lepsie ako nic a aspon sa budu dat clanky zalinkovat, bude to mat normalne archivy a ine samozrejmosti, na druhu stranu budem citat radsej f4f s mizernym dizajnom ako krasny predizajnovany Cuketka kde je okrem reklam a uputaviek na clanky inde prd a chalan zije uz len zo svojho mena z minulosti a obdivovatelov v komentaroch ktori ak by sa prebrali konecne, tak mu to tam skape

    3. Markoff: nesuhlasim. Robim ako webdesigner a ludia to vazne nevedia. Co nie je ich hanba, ale obycajne konstatovanie faktu. Ludia chcu len pisat, nechcu si platit hosting, domeny, instalovat veci. V jednom mas pravdu, da sa zaregistrovat na wordpress.com a tam si vytvorit blog. A ked prerastie do niecoho vaznejsieho, da sa prekonvertovat na vlastny hosting. Ale ako vravim, vacsina ludi pise len pre svoje potesenie. A tak to ma byt.

  3. Okrem slovenskych blogov pisanych po slovensky su aj slovenky, ktore pisu v inych jazykoch:

    http://chocorroldevainilla.blogspot.com/
    http://zoomyummy.com/
    http://in-spired-me.blogspot.com/

    Nechapem, co je trapne na pouzivani sluzieb blogger. Je jednoduche ich pouzivat a kedze ide o blogovanie a nie o komercne stranky, myslim ze vsetkym blogerom celkom postacia na vytvorenie pekneho blogu.

  4. Petulli

    Klobuk dole k tomu zoznamu, uz sa neviem dockat kedy budem mat cas si to vsetko poctivo pretukat :)

    A k tomu Bialettimu mam jednu otazocku, kupovala som nedavno moka kavovar, ale bohuzial som sa tejto znacke vyhla prave kvoli tymto spravam a obavam z toho, ze potom nebudem vediet zohnat ci uz tesnenie a pod. Je mozne, ze bude problem zohnat nahradne diely v buducnosti do tychto kavovarov, alebo sa daju nahradit aj inou znackou? Dakujem

    1. Petulli: strach o nahradne diely by som nemal. Tesnenie sa da zohnat aj mimo beznych predajcov tejto znacky. Na moku pasuju napriklad tesnenia z kuchynskych robotov ETA. Staci si odlozit stare tesnenie a zobrat ho so sebou do domacich potrieb alebo „1000 drobnosti“. Neviem co ide by sa mohlo pokazit. Mozte si do zasoby kupit napriklad sitko a jednu rucku (keby vam nahodou zhorela na prilis velkom plameni), ale inak fakt neviem, co by sa tam mohlo pokafrat.
      Ine znacky moka kavovarov su vacsinou z tensieho hlinika, alebo jednotlive diely nezapadaju presne do seba, potom to netesni.

  5. tak ak sa jedna o slovako pisucich po anglicky tak ti tam chyba http://www.emperorscrumbs.com :)))

  6. teraz som vdaka Alianovi objavil docela nadupany slovensky foodblog http://www.foodissimo.eu/ rozhodne odporucam omrknut, otazne je ako dlho im to pociatocne nadsenie s frekvenciou publikovania clankov vydrzi, co sa tyka dizajnu a fotiek, ale patria okamzite k slovenskej spicke

    1. Jednoznačne. Chalan žije v Prahe, takže gastro-vesmír má holt o niečo bohatčí… ;-)

  7. […] nedávno som spisoval zoznam všetkých slovenských foodblogov. Tesne po vydaní sa zrodil som našiel jeden čerstvý, ktorý […]

  8. Pre Markoffa: neda mi nereagovat na tento komentar: „pride mi docela trapne od dotycnych blogerov ze 100% stranok uverejnenych v komentaroch su na blogspot.com ako keby na svete neexistovalo viac sluzieb ci bola domena a hosting take drahe pre niekoho“. tak mily Markoff aj aj som jednou pre teba z tych trapnych blogerov. Ja som vsak pysna nato, ze ako uplny amater som za vydatnej pomoci mojho manzela ( tiez absolutneho amatera) vytvorila to, co som vytvorila. Ja nejdem do ziadnej sutaze foodblogerov ani nic podobne. Skusala som aj ine (Blog.cz , Web… uz ani nepamatam vsetky), ale Blogger najviac vyhovoval mojim potrebam. Robim to ako svoje hobby ( necitim potrebu mat financne naklady za domenu, ci hosting, ci co ja viem co:) )a ma to sluzit sirokej verejnosti. Pre mna osobne ako zbierka mnou odskusanych pre mna top receptov. To, ze moj blog splna ucel, pre ktory som sa rozhodla ho viest je kladna odozva od mojich navstevnikov, priatelov, znamych. A pre mna je toto najdolezitejsie. Ja nie som profesional webdesigner ani profesinolny kuchar, ci cukrar. Ja robim len to, co ma nesmierne bavi a mam z toho potesenie. Ak niekoho viem aj inspirovat, tak radost dvojnasobna. Mimochodom som nakukla aj k tebe a neodpadla som od uzasu. Po tejto tvojej dost tvrdej kritike som cakala omnoho viac:(. Pekny den zelam. Ada

  9. Bohunka

    Definitívne jeden z mojich naj je MASOPLANET ! dvaja pohodaci s láskou k jedlu a kvalitne nafotené! Šarmantný blog : )

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *