Omrvinky: školské bufety, kávové akcie a zopár správ

V hmle by sa jahody zle oberali, ale našťastie sme posledné obrali pred týždňom, takže jeseň môže začať. Sú tu veľké Omrvinky.

Odteraz žiadne sladkosti a nikdy inak

Je neuveriteľné, koľko nezmyslov sa dokázalo za krátky čas nabaliť na blud menom „bufetová novela“. Autorka mimo iného argumentovala, že zákon pomôže zmierniť dopady ruských sankcii. Ktorých presne? Dostanú decká údeniny z Mecomu? Alebo tavené syry Karička? Paštéty Hamé? Alebo zemiaky, ktoré sa pravidelne zaorávajú?

O výživu tu totiž príliš nejde. Keby išlo, už dávno by sa riešili napríklad školské jedálne, resp. dávno by štát začal vynucovať zákon o bufetoch, ktorý bol v platnosti doteraz. Niekto bude možno argumentovať, že decká to aspoň nebudú mať pod nosom. Dobre, skúsim na moment pripustiť, že rodič bude mať väčší prehľad o tom, čo dieťa zjedlo. Pretože tie sladkosti mu bude kupovať sám. Pár ľuďom možno trkne, že dnes sa im dieťa nacpalo len fúrou baleného pečiva. So staršími deckami si už ale neporadíte. Čo videli roky doma a čo ste ich nenaučili v detstve jednoducho nedobehnete. Lacný energeťák a balený croissant je už teraz norma, ak stretnem partiu detí v supermarkete. Po zrušení bufetov čakám, že ich počet narastie.

Nesystémové riešenie je to aj z iného dôvodu. Kompletný úpadok telesnej kultúry na školách. Až s nedostatkom pohybu (ideálne na vzduchu) sa cukor stáva obludný problém. Rovnako nesystémová je novela aj v samotnom začiatku, v materských škôlach. Doma máme čerstvého škôlkara a riešime, že im na chlieb mažú Delíčko, či ako sa tá ropa volá. Malý to odmieta, doma to naňho skúšala babka s Ramou a tiež ju poslal kade ľahšie. Vyriešili sme vlastným chlebom s maslom, resp. sme škôlke navrhli, že ak je problém cena, to maslo doplatíme a pre všetkých. Horšie je to so sladeným čajom. Žiadna karafa s čistou vodou, iba sladený čaj. Presne tam začína závislosť. Deti na to idú ako osy, vrátane nášho krpca. Takže, ak chceli úradníci riešiť cukor, mali v prvom rade začať na samotnom začiatku celého reťazca a ísť postupne vyššie. A nevynechať spomínaný pohyb.

Bude pár kávových akcii

7. – 9. novembra bude v bratislavskom hoteli Crown Plaza výstava Káva Čaj Čokoláda. Prvý deň má byť vyhradený pre odbornú verejnosť, zvyšné víkendové zasa pre verejnosť. Zoznam vystavovateľov je pestrý, som zvedavý na realitu. Jednodenná vstupenka stojí 4€.
www.kavacajcokolada.sk

15. – 16. novembra bude Prague Coffee Festival. Premiestni sa do Pražskej tržnice v Holešovicích, hala 40. Pražiarne aj kaviarne sa od minulého roku trochu premiešali, môže to byť zaujímavé. Jednodenná vstupenka vás vyjde na 180Kč.
coffeefest.cz

JOJka má nový program o varení

Myslel som, že tento koncept relácie sa po všetkých Oliveroch, Gordonoch, Pohlreichoch, Žídekoch a talianoch v kuchyniach postupne vyžil. Práve vtedy, keď varenie prebrali do svojich kampaní Lidl s Tescom. Zdá sa, že nie. Nový program sa volá 15min kuchár a vystupuje v ňom Gabo Kocák z reštaurácie Culinarium v Starom Smokovci. Recepty sú priamočiare a dokonca celkom vydarené. Veľmi som sa čudoval, keď sa podľa nich milovaná pustila do rýchleho risotta. Podarilo sa jej výnimočne dobre. Normálne sa začínam báť, že týmto tempom delikatesy.sk o chvíľu prebere… ;-)

Shtoor sa pozviechal

Stál na začiatku bratislavskej módy bistier, potom prišiel rozmach a nakoniec rozchod majiteľov. Následne útlm, ale zdá sa, že vietor sa obracia. Namiesto bojovania proti pretlaku podnikov v centre otvoril dávnejšie raňajkovú prevádzku Rannô ptáča blízko Hlavnej stanice na Štefanovičovej 6. Pred týždňom zasa spustil v priestoroch po bývalom St. Germain na Obchodnej nový koncept menom Ďjelňa. Opúšťa sendviče so šalátmi a ide variť normálne jedlá. Napríklad dusenú hovädzinu s cviklou. Nechám sa prekvapiť.

Spotrebiteľké recenzie krížené s marketingom značiek

Foodcult

Tak by sa v skratke dal nazvať Foodcult z dielne Bratilicious. Alebo inak povedané, zľavové kupóny s podmienkou, že sa stanete štamgastom vo vybraných podnikoch. Výber podnikov podlieha filtru a neobsahuje lacné menúčkárne. Čo projekt sledujem, pomaly prechádza z nadmerného používania slova naj-mega-namakané na trochu hĺbavejšie články o jednotlivých potravinách. Ako so všetkým, som zvedavý na ďalšie pokračovanie, projekt preverí len a len čas. Držím palce.
www.foodcult.sk

Martin Pyco Rausch krstil novú knihu

…a Foxford bude podľa nej variť. Kniha sa volá Moje jedlo 2, krstila sa včera a od pondelka budú vo Foxforde ponúkať každý týždeň jedno jedlo z knihy. Spojenie s týmto podnikom nie je náhodné, jedna debata o kuchárskych knihách v ňom bola práve o Martinovej predošlej knihe. Nápad s menu postaveným na receptoch z knihy je podarený, myslím, že pôjdem ochutnať.

Tekvicová akcia v Nitre

Piatok tekvicového v Nitre

Tento piatok bude na Kupeckej ulici druhý ročník akcie Piatok tekvicového. Akcia začne o 13:00 a bude pokračovať do večera. Minulý rok bol veľmi vydarený, tento rok vyzerá program podobne dobre. Budú foodbloggeri, tekvicové jedlá aj živá hudba.

Zmrzlina Koun túto sobotu na čas končí

Zmrzlina Koun v Bratislave

Ani som nestihol napísať recenziu na konečne dobrú zmrzku v Bratislave a zmrzlináreň včera ohlásila, že 1. novembra končí. A vraj znovu otvorí v novom roku. Čo je veľká škoda, lebo čo som zatiaľ ochutnal, stálo zato. Iba levanduľová bola na môj vkus príliš „mydlová“, ale stále to bola s prehľadom top zmrzlina v meste.

Zima pre zmrzlinára je štandardne čas spánku, hádam len Gio Caffé v Nitre dokazuje už niekoľko rokov, že prežiť sa dá. Nie je to vždy na vyskakovanie, ale sú na trhu už niekoľko rokov a vždy sa zapájajú do akcii.

P.S. Pekné sviatky

Jeseň, tekvica a zátišie

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (7)

  1. Matúš

    pekne si o tých bufetoch napísal. sladené čaje v škôlkách a školách a školách v prírode sú pliagou, ktorej nie a nie sa zbaviť. si myslia, že deti nezvládnu vypiť vodu?

    ale fascinuje ma, že syn tak jasne spozná/odlíši ropné pomazánky, a že to odmieta jesť. ešte som asi nestretol dieťa (hlavne tak malé), ktoré by to nejako riešilo/rozlišovalo. asi dobrá výchova ;)

    1. Maslo ma fakt v oblube, tak si ho skratka pozna. Ale ruzove to s detmi nie je asi nikdy. Napriklad na keksiky by bol schopny vrhnut sa. Nieco sa naucit podarilo, ine nie. Fakt jedine co mozes robit je osobny priklad. A potom tajne dufat, ze to na nieco bolo ;-)

  2. Rado Augustín

    Koun má pauzu, v texte to znie ako konečné uzatvorenie

    1. Vďaka Rado, pôvodne som to tam mal, ale tuším tá zmienka vypadla. Doplnil som.

  3. Presne, zacina to v skolke a dokonca si myslim, ze tam je ta strava najdolezitejsia, kedze tie deti tam ranajkuju, obeduju aj olovrantuju, cize vacsia cast ich stravy sa riesi v skolke. U skolaka uz to jedno jedlo nejako pretrpim a bohuzial najhorsie je to, ze viac menej nic sa nezmenilo za poslednych 30 rokov. Tak ako bola hrozna strava za sociku, taka je aj teraz.
    Pokial ide o sladkosti, vacsina rodicov casom narazi, jednoducho nie je jednoduche a uplne realne dodrziavat absolutne zdravu stravu. Ide potom o tu mieru, v com clovek spusti z predstav a neriesi, lebo zas zivot nema byt len o jedle a rieseni, co dieta ma a nema jest.
    Priklad rodicov je urcite hlavny, aj ked hlavne v case puberty nastane znacny odklon od idealu.

    1. Suhlasim a tiez sa snazim k tomu pristupovat takto. Hlavne nech ma pohyb a prirodu, doma varene jedlo ma stale a obcas sa podari aj nieco zdravsie, napr. rybi olej kazde rano. Nieco zasa musim prekusnut, ale sladeny caj to urcite nebude.

      Z vlastnej skusenosti si myslim, ze po puberte sa clovek nakoniec znovu vrati k tomu, co sa naucil v detstve. Ak nie po puberte, tak s vlastnymi detmi urcite. Dorazi kopa spomienok a clovek zacne vela veci brat skratka inak.

  4. Co sa sladenych napojov v skolke tyka: odporucam precitat vyhlasku Ministerstva skolstva a dozviete sa, ze v skolach vsetkych typov (teda aj skolkach) sa k) nápoj v podobe pitnej vody, minerálnej vody, mlieka, nesladených ovocných a tmavých čajov podáva ku každému hlavnému a doplnkovému jedlu. Zaujimave je napriklad aj to, ze vyprážané jedlá sa nepripravujú pre deti v materských školách T.j. ak mate chut, mozes skolku/jedalen mierne „challenge-ovat“ a ziadat, aby dodrziavali predpisy ministerstva. Moze sa vam ale stat rovnako ako mne, ze ked som toto otvoril na rodicovskom zdruzeni, mamicky ma skoro zozrali s tvrdenim, ze niekde predsa tie deti ten cukor ziskat musia.

    Myslim si kazdopadne, ze skolka si priamo netrufne ist proti vyhlaske a ak ich vyrazne poziadate o to, aby vasmu dietatu sladene napoje nepodavali, tak to robit nebudu…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *