Omrvinky: pár prehier, jedna schovávačka a finta na filter

Optimista by povedal, že svet je predsalen na dobrej ceste a ľudia sa prebúdzajú. Aspoň takto to vyzerá podľa čísel predajnosti sáčkových polievok aj margarínov. 

Vitana už nevarí za vás

Presnejšie povedané, už varí menej, a preto je na predaj. A vraj to nie je len prípad Vitany. Celý trh so sušenými potravinami v Čechách sa postupne prepadáva.

www.teraz.sk/ekonomika/vitana-polievky-predaj-cesko/70895-clanok.html

Margarín vs. maslo

Podobne sa v zatiaľ v USA prepadáva predaj margarínu, zatiaľčo predaj masla stúpa. Plus Unilever začal do Ramy dávať skutočné maslo. U nás som nedávno videl reklamu na nejaký nový nadýchaný margarín. To si ľudia môžu prskať na chleba rovno rastlinú akože-šľahačku, načo robiť nový produkt. Súdiac podľa tejto reklamy, zúfalstvo z klesajúceho predaja margarínov sa možno šíri už aj k nám.

qz.com/168276/the-war-against-butter-is-over-butter-won/

Robustová schovávačka

Na druhej strane sa nájde stále pár ľudí, ktorí si pomáhajú premenovávaním surovín, aby ich z nejakého dôvodu zamaskovali. Táto čisto marketingová taktika je už aj v káve, robustu premenovali na canephorhu, čo je jej latinský názov. Hneď to znie tak nejak honosnejšie, že? Zmes arabiky a canephory. Našťastie ešte stále máme ústa a chute nevnímame čítaním.

Finta na filtrovanú kávu

Zakončíme to niečím pozitívnym. Austrálčan Matt Perger je barista, pražiar a mimo iného skóroval aj na niekoľkých majstrovstvách sveta baristov. Pracuje ako konzultant v Sensory Lab v Melbourne. Skrátka, je to ten typ chlapíka, ktorý varí kávu s pomocou refraktometra. Načo mu to je? Zisťuje, koľko vo vode rozpustných látok dokázal vydolovať zo zrniek. Zjednodušene, koľko chute vyextrahoval.

A znova, načo je to dobré? Ak dostanete zo zŕn len zlomok ich potenciálu, ovplyvní to chuť. Káva bude mať napríklad horkasté zakončenie. Na opačnom konci, ak vyždímate zo zŕn maximum, chuť bude prevážne sladká. Áno sladká, správne upražená a pripravená káva je skutočne sladká. Nie kyslá, ani horká.

Ako si pomôcť. Vprvom rade zlepšením extrakcie. Má to samozrejme háčik, zároveň tým zvýrazníte všetky chute, ktoré daná káva má. Aj tie zlé. Kto z vás si robí doma kávu alternatívnymi metódami, mrknite na toto video. Všetky kroky v ňom smerujú k zvýšeniu extrakcie.

www.mattperger.com/V60-Pour-Over-Method#.Ut9k-vY1hFQ
www.mattperger.com/Extract-More-Better

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (2)

  1. ahoj Viktor, mas skusenosti s mechanickymi presso propravovacmi ?
    pozri : http://www.rokkitchentools.com/
    co si o tom myslis?

  2. Jozef Kundlák

    Pozitívne správy! My sme na maslo doma prešli už dávno, margaríny nemôžem ani cítiť (v ničom). Rovnako všetky tie „tuky na pečenie a polevy“. Sušené polievky sú na tom podobne, aj keď je pravda, že raz za uhorský rok som donedávna nejaký ten Vifon dal – ale tiež som hľadal niečo bez glutamanu a podobných záležitostí… Ale nepamätám si, kedy to bolo naposledy :)

    Len tak ďalej, spotrebitelia!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *