Omrvinky: o víne, novom festivale aj pomôcke ku kváskovému chlebu

Možno posledné tohtoročné Omrvinky rozoberú víno aj pár predvianočných tipov.

Pravda je vraj vo víne…

Už dlhšie tu rozoberáme prídavné látky v jedlách, ale pomerne málo sa zatiaľ hovorí o prídavných látkach vo víne. Dobrý známy mi poslal malý nástrel toho, čo všetko môže byť vo víne a ako ho môže meniť. Zaujímavé čítanie to začne byť asi od polovice článku, ale aj info predtým stoja za prečítanie.

http://www.ovine.cz/web/structure/o-vecech-okolo-14.html?do[loadData]=1&itemKey=cz_534

Zhodou okolností sa mi dostala do rúk fľaška ružového svätovavrineckého od Repa Winery. Pozerám na etiketu a aha, celkom slušná porcia informácii, aj o prídavných látkach. Poznáte vinára, ktorý uvádza toľko informácii? Hoďte mená do komentárov.

Celkom slušné info na etikete

...a dokonca aj info o prídavných látkach

Sú aj mini vianočné trhy

Vianočným trhom som sa tento rok úspešne vyhol. Možno aj preto, že viac vypekám doma. A že sa s priateľmi stretávame u nás pri víne. Pár vecí som nakúpil na Farmárskych trhoch v Nitre a dopočul som sa, že jeden malý trh je schovaný v bratislavskej Cocopinde na Ferienčíkovej. Volá sa to Vianopinda, bolo to piatok a bude to znovu v piatok.

http://www.facebook.com/vianopinda

Food festival v zime?

Áno, aj to bude. Organizuje ho Gurmán Club, teda ten istý, ktorý robí letný festival jedla v bratislavskej Medickej záhrade. Zimný festival jedla bude iný. Nebudú stánky, ale bude sa cestovať po Slovensku a po konkrétnych reštauráciách. Viac info nájdete na stránke festivalu.

www.zimnyfestivaljedla.sk

Ešte jeden o jedle…

Martu Černú netreba nejako extra predstavovať. Urobili s ňou rozhovor, celkom slušná porcia je venovaná samozrejme jedlu. Zaujímavé čítanie.

http://zivot.azet.sk/clanok/12609/marta-cerna-takto-z-ludi-vytahovat-peniaze-je-svinstvo.html

Ťahák ku kváskovému chlebu

Cuketkovi s Maškrtnicou musím zatlieskať, podarilo sa im urobiť výborný návod, ako vybabrať s kváskom. Môžem potvrdiť, že trojstupňové vedenie kvásku nie je žiadna sranda. Ako malé bábo, ktoré treba stále kontrolvať, prebaľovať a ofukovať. A to som robím z domu, takže mám na podobné veci relatívne čas. Bežne pracujúci človek – nepredstaviteľné.

Môj vlastný kvások časom začal chytať alkoholové arómy, ale aj vďaka tomuto návodu sa mi ho podarilo dostať do formy. Vonia znova príjemne až ovocne, väčšinu času vegetuje v chladničke, ale po nakŕmení sa vždy rozbehne a chleba sa darí ako má.

Silno uvažujem, že v novom roku urobíme niečo podobné, ako Cuketkove tohtovíkendové rozdávanie kvásku. Mali by ste záujem? Alebo si to chcete odmakať so zakladaním kvásku sami?

http://www.cuketka.cz/?p=11261

Pár tipov na darčeky

Takto tesne pred sviatkami som našiel pár tipov, ako vyrobiť darčeky z kuchynských vecí. Hlavne číslo 2 je zaujímavý, koláč rozložený na jednotlivé suroviny, zbalené vo fľaši od mlieka. A recept nalepený ako etiketa.

http://www.buzzfeed.com/peggy/38-ways-to-give-the-gift-of-food-this-season

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (10)

  1. Mám rovnakú skúsenosť s kváskom, aj môj už bol taký čudný, ale po cuketkovom návode je opäť OK. Díky za zdieľanie. Záujem o kváskové posedenie by u mňa bol možno z toho hľadiska, žeby som si porovnala cudzí kvások so svojim :D

  2. Podobne podrobne info na etikete ma Botris od Macika, ale myslim ze to tak nerobi u vsetkych vin (trebars na Versusoch nie su – aspon nie na tych co som mala ja)

    1. Keby ste vedeli, čo všetko Macíkovci miešajú do vína, tak by ste ho nikdy nepili! Oni v Maďarsku nakúpia spodky po 0,30 – 0,35 €/l v objeme cisterna 24 tis. l., doma to rozdelia do nádrží a urobia samostatne Lipovinu, Muškát, Furmint atď.. Potom na degustácii viac hovoria o všetkom možnom, len nie o víne, lebo neni o čom! Opýtajte sa ich, kde nakupujú hrozno! Z čoho robia „TOKAJSKÉ“ vína!

  3. Dakujem za zaujimave linky, hlavne na tu o zimnom festivale, rada by som sa sla pozriet do Afrodity.

  4. Ján Rendek

    Kvások: Vidím správne, že na začiatku kvásku sú kvasnice? Ak áno, výsledok nebude kvások v zmysle http://en.wikipedia.org/wiki/Sourdough#Starter.
    Že to je jedno? Nie je – moderné kvasnice, ktoré dnes dostať v obchodoch, fungujú na alkoholovom kvasení, skutočný kvások funguje na symbióze baktérií rodu Lactobacillus a prirodzene sa vyskytujúcich kvasníc.

    1. Nevidite spravne, na zaciatku je samozrejme kvasok. Autor pise o tom, ze si ho treba od niekoho vyskemrat alebo sa ho pokusit zalozit sam. Clanok ale riesi skor dlhodobe vedenie kvasku ako jeho zakladanie.

  5. Ján Rendek

    Som skutočne úprimne rád, že som sa mýlil :-)

  6. Ak chcete prave vino a nie (v tychto casoch uz tradicny) aromatizovany a zafarbeny napoj (eticky nekorektne nazvany vino, co je vacsina „vin“), tu su nejake tipy od biodynamikov (a dokonca aj bez siry):

    http://www.jizni-svah.cz/2012/12/trikrat-bez-siry-dokonce-s-bublinami.html

  7. Dobry den,
    to rozdavanie kvasku by nebolo na skodu. skusila som zalozit svoj, ale som uplny zaciatocnik, a este ako pisete, krmit kvasok pri plnom pracovnom vytazeni je skoro nemozne… mozno je aj pouzitelny, ale kedze s tym nemam skusenost, a neviem, ako by to malo spravne vyzerat/vonat, asi by bolo lepsie zacat s hotovym.

  8. Rozdávanie kvásku je fajn nápad. A kto by sa nemohol dostaviť, pozrite Cuketkovu kváskovú mapu. Pekne sa zapĺňa, je celkom možné, že máte funkčný kvások nablízku, len o tom neviete.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *