Omrvinky: automat na mlieko a súťaž o karí

Po nedávnom intenzívnom cestovaní po Slovensku som nadobudol silný pocit, že do každej poriadnej slovenskej dediny nutne patrí aspoň jedna pizzéria. Istá poľská firma to chce potiahnuť ešte ďalej a pizzu chce nacpať aj do automatov. Fuj, brr, hapčí…

Čerstvé mlieko v Nitre

Nie je však automat ako automat. V Nitre nedávno Slovenská poľnohospodárska univerzita otvorila vlastný stánok s automatom na čerstvé mlieko. Pochádza, ako inak, od dojníc, ktoré má škola na družstve v Oponiciach. Automat je umiestnený oproti študentskému internátu Bernolák, v drevenej búdke. Kto si zabudne priniesť vlastnú fľašu, môže si ju tiež kúpiť na mieste.

Súťaž o karí z Indie

Vianoce ku mne dorazili o trochu skôr. Na stole sa mi natrúsilo zopár drobností, s ktorými sa chcem s vami podeliť. Od Zuzky Žabčíkovej som dostal karí korenie priamo z Indie (na úvodnej fotke hore). Darovala mi ho s tým, že ho dostala veľa a nestihne ho minúť, tak nechce, aby jej vypáchlo. Odsypala mi za vrecko a o pár dní som dostal poštu. S varovaním, aby som si po varení s ním moc nešpáral v očiach. Rada bola na mieste, pretože karí bolo voňavé a parádne štipľavé. Keď som z neho ochutnal len tak, na špičku noža, až sa mi pustilo z nosa… Toto karí citíť aj cez sáčok! Skrátka ekrazit.

Balíček to síce nie je veľký, ale rád sa s ním podelím. A na porovnanie pribalím aj slovenskú vzorku. Stačí odpovedať na súťažnú otázku a čakať, či vyhráš:

Hlavnou zložkou karí korenia je kurkuma, tiež zvaná turmeric alebo aj žltý ďumbier. Toto korenie sa používa v potravinách ako prídavok, napríklad na ochranu pred slnečným žiarením alebo ako farbivo. V potravinách je značené ako É-čko. Napíš mi jeho číslo.

Už minimálne viete, že nie všetky éčka sú zlé. A kto vie aj správnu odpoved, ten ju tradične pošle len emailom na delikatesy zatočenýznak klimo bodka net, najneskôr do soboty polnoci, 12. decembra 2009. Jedného víťaza uverejníme nasledujúci deň, teda v nedeľu 13. decembra 2009.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (18)

  1. pozeram ze vsetky tie mliekomaty vyzeraju rovnako, uz je ich otvorenych cca 15, aj ceny su pravdepodobne vdaka dotacii vsade rovnake na tych 50 centoch, ja som o nom podrobnejsie pisal u mna

  2. Aan – doplnim ta – toto cerstve mlieko ma nie 3,5% ale 4 % tuku. A ano, automaty su dotovane, cena je 50c.

  3. odkial je ta informacia ze ma styri percenta? to maju nejake onakvejsie kravy? lebo od plnotucneho uz plnotucnejsie byt nemoze a plnotucne je 3,5-3,6 percent vo vacsine pripadov a v tych mliekomatoch je surove neupravovane nepasterizovane kravske mlieko, takze jediny rozdiel moze byt naozaj v krave

  4. Mam to od farmara. Viac ako 3.5% predavaju aj bezne v obchodov napriklad vo Francuzsku, spominal som to, ked som pisal o Korzike.

  5. jeeeej, som rada,ze v poriadku dorazilo a prezilo slovensku postu :-)

  6. pojdem este skontrolovat na wikipediu, ale mam podozrenie, ze hlavnou zlozkou kari budu kari listky :-)
    inac kari je velmi vela druhov, idem pozriet ci maju vobec nieco spolocne

  7. Curry is a generic term, and although there is no one specific attribute that marks a dish as „curry“, some distinctive spices used in many, though certainly not all, curry dishes include turmeric, cumin, coriander, fenugreek, and red pepper.

    tak mas recht…

  8. Peter Ondrejka

    Zuzka, mas este? ochotne zan aj zaplatim :)

  9. K tym Eckam… mojim oblubenym protiargumentom pre fanatickych anti-Eckarov je E1510, ked nahodou maju aspon tolko zvedavosti v sebe, ze sa spytaju, co je to zac, tak sa dozvedia, ze… :-)

  10. Peter Ondrejka

    :D

    E1510 Etanol Alkohol. Používa sa pri výrobe zmrzliny, mrazených krémov a náplní do dezertov, rôznych alkohol obsahujúcich štiav a pod. V niektorých krajinách ako Austrália sa nepoužíva ako potravinové aditívum ale skôr v mediciíne, pri výrobe parfumov, ústnych vôd, lakov na vlasy, alkoholickyňých nápojov a iných. Odporúča sa vyhnúť jeho konzumácii. Uvádza sa možnosť rizika neurotopxického vplyvu na človeka, predovšetkým na ľudí trpiacich alergiami.

    Doktore, napi se, nebo te vymnenim :D

  11. no hlavne ze to neni nejaky tetra metyl butyl… :-)

  12. Peto, je mi luto, ale nechala som si uz len pre interne potreby…

  13. tak ja pouzivam kari len na vnutornu potrebu ;-)

  14. Peter Ondrejka

    :) nevadi, mozno vyhram v sutazi :)

  15. Ruziklan: alebo take E300 a E330. Brutalne Ecka ;-)

  16. no neviem, aj podla wikipedie ma mlieko v priemere obsah tuku 3,6% takze fakt musia mat nejake specialne kravy alebo umelo pridavat tuk co je vsak uz upravovane mlieko a v tych mliekomatoch by malo byt surove nepasterizovane

  17. Aan: wiki je fajn vec, ale odtial-potial. Obsah tuku standardizovaneho plnotucneho mlieka je MIN 3,5%. A ze moze byt aj 4, na to sa pozri sem http://www.rokovania.sk/appl/material.nsf/0/F7F77F565FAD22BCC1256D80003C4941/$FILE/pr%C3%ADloha_7.rtf

    Ked sme pri mlieku. Skusal z vas uz niekto pouzit toto nepasterizovane mlieko na pripravu cappuccina? Ak ano, ako sa s nim robilo a aku penu spravilo?

  18. toto je mimo temy- wikipedia nie je prilis hodnoverny zdroj informacii- ano, najdete tam vela, ale je to otvorena stranka, kazdy tam moze zverejnit svoje znalosti a vedomosti, preto je potrebne ju brat s rezervou….

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *