Jesenné Omrvinky, tak trochu úradné

Údený syr

Dúfam, že ste sa príliš nezľakli nadpisu. Reč bude o úradníckych rozhodnutiach a veciach, ale chvalabohu, aspoň niektoré z nich sú pozitívne…

Údený syr. So štemplom Bruselu

Lepšie povedané, so štemplom Tradičná zaručená špecialita. Také označenie totiž čoskoro dostane náš slovenský údený syr. Lebo je z „horského“ mlieka a je údený tradičným spôsobom. Viac v tomto článku.

Klonované zvery do Európy. Ale bez označenia…

Tak trochu schizofrénia panuje okolo klonovaných zvierat. Na jednej strane zvažuje Brusel dočasný zákaz klonovania zvierat, najmä kvôli bezpečnostnému riziku. Klonované zvieratá trpia na poruchy, napríklad nadmerne zväčšené orgány. Na druhej strane, chce povoliť dovoz zvonka, aby to zbytočne nebránilo svetovému obchodu. To najlepšie na záver, dovezené klonované zvieratá nebudú označované. Čiže spotrebiteľ sa nedozvie…

Ostatné informácie nájdete v tomto článku.

Pozývajú nás, aby sme diskutovali o označovaní potravín

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre vo svojom kongresovom centre usporiada spolu s Európskym parlamentom verejnú diskusiu o označovaní potravín. Debaty sa zúčastnia europoslanci, ale aj zástupcovia výrobcov a kontrolných orgánov.

Akcia sa uskutoční 25. októbra od 9:00 do 12:00. Výborná príležitosť povedať im osobne, čo si myslíme o vyššie spomínanom neoznačovaní potravín.

Ak sa akcie nemôžete zúčastniť, ale napriek tomu máte otázku, ktorú by ste radi položili, napíšte nám ju do komentárov. Opýtame sa ju za vás.

Nový stánok v našej Tržnici

Ešte jedna oficialitka, tentoraz od nás. Vyzerá to tak, že v našej Tržnici otvoríme nový stánok. Tentoraz s medom. Mal by byť z oblasti Hornej Nitry a viac informácii pridáme, keď to bude na spadnutie.

Na záver jedna milá správa, ktorú som našiel na stránke včelárskeho zväzu. A v nej výzva, aby včelári napriek zlému roku odolali pokušeniu… Tak v tom im držíme palce!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *