Kurz pečenia kváskového chleba a koláčov

Bojíte sa založiť vlastný kvások? Alebo ste to skúšali a pokazil sa? Nevadí, naučíme vás prevoňať domov čerstvo upečeným pecňom alebo koláčom.

Kurz kváskového chleba

Kde, čo, kedy a kto

Sýpke u Ludvíka, ktorú nájdete v Bábe. Dá sa k nej dostať po rýchlostnej ceste R1, stačí odbočiť pri pumpe Jurki. Sýpka ponúka tradičnejšie jedlá a snaží sa používať suroviny od miestnych dodávateľov. Majú chlebovú pec a neboja sa ju používať. Zmestí sa do nej 6 väčších pecňov chleba. A to najdôležitejšie, majiteľ vie ťahať štrúdle.

Naučím vás piecť chlieb aj koláče z prírodného kvásku, ražného aj pšeničného. A nielen to. Naučím vás viesť kvások aj si rozplánovať pečenie počas hektického dňa. Naštartovať kysnutie, rozbehnúť ho aj spomaliť. A ak sa náhodou niečo nepodarí, naučím vás identifikovať problémy aj zachrániť cesto. Budeme spolu piecť klasický pšenično-ražný chlieb, ale rovnako si môžeme ukázať aj jeho variácie (biely, špaldový, atď). Naučím vás aj klasické sedliacke koláče. Môžeme si ukázať ovocný s mrveničkou alebo závin. Vyberieme si na mieste a hlasovaním. Ak výjde čas, možno pridáme aj pečivo.

Kurz bude 15. augusta 2015, v sobotu od 10:00. Trvať bude cca 3-4 hodiny. Ak bude dobrá nálada a kvások divoký, možno aj o trochu dlhšie.

Kurz bude viesť Viktor Klimo, foodblogger a vášnivý domáci pekár. Prinesie so sebou svoje brezové korýtko aj kopu kvásku, takže si budete môcť zobrať nadomov.

Do kurzu je ešte ďaleko, ale spolu so Sýpkou testujeme pec, aby sme mali všetko dobre vyladené. Toto sme piekli pred týždňom, ražný chlieb a kváskový koláč so slivkami a mrveničkou.

Chlebová pec v Sýpke

Peceň chleba

Kváskový koláč so slivkami a mrveničkou

Kurz kváskového chleba a koláčov

Chcete sa zúčastniť kurzu? Stačí poslať potvrdzujúci email na delikatesy@klimo.net, s predmetom Kurz pecenia chleba. Všetky ostatné inštrukcie pošlem obratom v odpovedi. Suma za kurz/osobu je 20 eur a platí sa vopred prevodom na účet združenia Delikatesy.

Minimálny počet účastníkov je 8, maximálny 15. Spodnú hranicu sme už dosiahli.

P.S.

Ak sa chcete prihlásiť na kurz a už pečiete vlastný chlieb (akýkoľvek), prineste ho so sebou! Skúste si to naplánovať tak, aby vám nakysol akurát keď dorazíte na miesto, môže ísť rovno do pece.

Komentáre (27)

  1. chcela by som sa naucit piect dobry kvaskovy chlieb v peci. Pec mam

    1. Dobry den,
      ak sa chcete prihlasit na kurz tuto sobotu, treba napisat email podla instrukcii, ktore su uvedene v tomto clanku. dakujem

  2. Dobry den, je nejaka sanca, ze sa kurz bude opakovat? Dakujem

    1. Sanca je, uvazujem o tom, ze by sa mohol zopakovat zaciatkom novembra, bol by ale zamerany viac na vianocne sviatky (domaca vianocka, mazanec atd)

      1. Martina

        Dobry den,

        mali by sme zaujem o dve miesta na kurze v pripade, ze sa bude robit aj kvaskovy chlebik. Strasne radi by sme sa to naucili. Bude prosim vas este nejaky kurz do konca roka?
        Mata

      2. Ahoj Martina,

        zatial su v hre dva terminy, 14. alebo 21. novembra, uvidim, ktory bude sediet aj Sypke. Co sa kurzu tyka, bude mat dve hlavne temy – chlieb a vianocku (kedze sa blizia sviatky). Ked budem vediet viac, napisem do clanku aj s info o prihlaskach.

    2. Ahoj Zuzana,

      vid moju odpoved Martine, zatial zvazujeme dva terminy – 14. alebo 21., uvidime ktory z tych dvoch bude v Sypke priestor.

  3. Eva Chylová

    Dobrý deň, chcem sa opýtať či pekávate aj z bezlepkovej múky som celiatička
    Ďakujem Chylová

    1. Dobry den Eva, zatial som z bezlepkovej muky este nepiekol. Sem tam prisypem cicerovu, ale vzdy tam mam aspon psenicu.

  4. Dobry den, bude kurz aj v januari / februari 2016? dakujem

    1. Myslim, ze to bude prilis chladno. Ono je to uzavrety priestor, ale nie prilis zaizolovany, takze budeme musiet pockat, kym bude aspon 12 stupnov vonku.

  5. Dobry den.
    Chcela by som sa informovat kedy začinate kurz.
    Dali by ste mi prosim vediet? Dakujem.

    1. Dobry den, pytali sa ma uz viaceri. Zacnu sa hned, ako bude trochu teplejsie. Viem, ze uz aj teraz je relativne teplo, nato ze je februar, ale kedze je pec a vsetko ostatne vonku, musime pockat na jar a aspon 15 stupnov. Odhadujem april, info bude urcite na stranke a tym co sa ozvali priamo napisem.

  6. Daniela, 0948 238 100

    Dakujem p.Klimo.
    Budem čakat, ja už teraz skušam,ale nedari sa mi. Pekny den. Daniela

    1. To je v poriadku, ani mne sa na zaciatku nedarilo ;-)

    2. Inak, skusali ste chladnickove kysnutie? Staci nechat v chladnicke, a ked cesto zdvojnasobi svoj objem rovno vyklopit do vyhriatej rury a upiect. Tak som zacinal s nemiesenym chlebom.

  7. Katarínka

    Dobrý podvečer, práve som objavila Vaše kurzy pečenia, kedy na jar v roku 2016 chystáte ďalší ?Rada by som sa s manželom prihlásila. Ja pečiem jednoduchý chlieb špaldový so sušeným droždím, no na chalupe mám pec,
    tak by som sa rada naučila aj tento starodávny:) vďaka K. vopred vďaka za odpoveď

    1. Dobry den, prvy tohtorocny termin bude v aprili, nasledujuci potom v júni. Keď budem vedieť presne, vypíšem dátumy.

  8. Dobrý deň. Neviete náhodou ešte ten aprílový termín? Ďakujem.

    1. Dobry den, dalsi kurz bude tuto sobotu, 16. aprila a medzicasom je plny. Ak by niekto na poslednu chvilu odskocil, mozem dat vediet.

  9. Dobrý večer , teším sa na kurz a isto si nájdem čas aby som sa zúčastnila :D pekávam tzv obyčajný s kvasnicami ale nie je to ono. Rada by som si osvojila technológiu kváskového chleba a ako ostatným začínajúcim aj mne sa prvý pokus o domáci kvások nevydaril :(

  10. Miroslava

    Dobrý deň, teraz som našla Váš kurz, žiaľ aprílové pečenie som už asi prepásla. prosím o info o ďalšom kurze, staviame si doma pec, tak by som bola rada pripravená. ďakujem pekne

    1. Dobry den, najblizsie nebude kurz, ale minifestival chleba na rovnakom mieste. Dalsi kurz potom bude az niekedy v mesiacoch jun alebo jul.

  11. Dobrý deň, chcem sa spýtať, kedy bude kurz kváskového pečenia na jar 2017? Chcela by som kurz venovať ako darček, ponúkate darčekové poukazy? Ďakujem

    1. Žiaľ, darčekové poukazy zatiaľ neponúkame, ale na jar začnú kurzy znova.

  12. Marcela Královičová

    Dobrý deň
    Mala by som záujem o kurz pečenia kvaskoveho chleba v roku 2017.
    Poprosim o info konania ďalšieho kurzu Ďakujem

    1. Dobry den, dalsi termin este nemame stanoveny, ale zacnu akonahle to umozni pocasie. Odhadujem to na april a info o tom bude zverejnena na stranke. Pokusim sa Vass kontaktovat.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *