Čo dokáže a nedokáže tyčový mixér + súťaž

Tyčový mixér bamix

Veľa strojov v kuchyni nemám, ale sú dva, bez ktorých sa nezaobídem. Kuter a tyčový mixér. Na ten druhý menovaný mám dlhšie smolu. Jeden vydržal niekoľko rokov a druhý nevydržal ani do konca záruky.

A možno je problém vo mne, mixér používam prakticky denne. Ráno si napríklad zvyknem robiť zeleninové pyré, polievky zahusťujem tiež mixérom, inokedy zasa potrebujem v riedkom ceste rozsekať ovocie.

Mixér TefalPri takomto nasadení to človeka zvádza vybrať si kovový a so silným motorom. Preto som si ako prvý stroj vybral Tefal. Mal kovovú nohu, príkon 600W a stál okolo 60€. Noha sa dala odmontovať a opláchnuť. Nebol zlý, ale pokrivkával s tvarom sekacej hlavy. Večne tam zostávali potraviny a bránili voľnému prúdeniu pri mixovaní. Nakoniec na ňom odišlo tesnenie tesne pod nožom a stroj začal vydávať kvílivé zvuky. Na počudovanie vydržal takmer 6 rokov.

Electrolux ESTM 4400Pri druhom stroji som si už dával pozor. Tiež som vyberal kovovú nohu, ale už som si dával pozor na tvar noža aj sekacej hlavy. Od voľajakého opravára som počul, že Electrolux si ako jediná značka vyrába sama elektromotory. Neviem, čo je na tom pravdy, ale v časoch skladačiek a tvrdej Číny sa mi to zdalo ako zaujímavá informácia k rozhodovaniu. Navyše, kým iné mixéry majú len bežné dva nože, tento mal ešte aj dva menšie prídavné, vyhnuté smerom hore. Mali pomáhať v rýchlejšom mixovaní. Kúpil som model ESTM 4400 s príkonom 500W, stál okolo 44€.

Urobil presne čo sľúbil. Sekacia hlava mala lepší tvar, takže v nej natoľko nezostávali zvyšky mixovaných potravín. Opracovanie kovu ale nebolo dostatočné, hrany hlavy boli ostré a škriabali pri mixovaní nádoby, v ktorých sa mixovalo. Stroj bol dostatočne výkonný, aby posekal surovú mrkvu. Chyba dizajnu bola opäť v tesnení. Electrolux ho nemal pod nožom, ale na okraji kovovej hlavy. Úplne nepochopiteľne sa pod neho niekedy dostávalo tekuté jedlo, ktoré po opláchutí a odložení pomaly vytekalo von. Po pol roku sa tesnenie vyvlieklo a skončili sme. Mixér som zaniesol predajcovi a ten mi po týždni vrátil peniaze. Nie, nekúpil som ďalší mixér, zobral som radšej niečo iné.

Vytočený som začal hľadať ďalší mixér, ale tentoraz už na stránkach pre reštaurácie a gastrozariadenia. Väčšina strojov bola buď príliš ozrutná, alebo príliš drahá. Nakoniec som, ešte pre naším partnerstvom s Potten & Pannen, natrafil na švajčiarsky bamix Mono. Videl som predvádzačku na veľtrhu gastronómie. Cena bola mastná (maloobchodná je 163 €), ale veľa vecí hovorilo zato, aby som ho vyskúšal.

Tyčový mixér nie je až taký univerzálny

Nepomleté kúsky v hráškovom krémeTyčový mixér sa zvykne predávať ako univerzálny stroj, univerzálny však nie je. Ukázalo sa to, keď som robil hráškový krém. Hrach som rozvaril, pridal aj slnečnicové semienka a pokúsil sa to celé rozmixovať na hladkú masu. Nešlo to. Ani nožovým nádstavcom, ani iným nie. Vždy po mixovaní zostali na hladine plávať kúsky. Ak by som na začiatku povyberal všetky pevné časti polievky do úzkej šlahacej nádoby, som si istý, že by hladkú masu spavili. Potom to ale popiera hlavnú výhodu tyčového mixéra – možnosť urobiť všetko v jedinom hrnci. Nehovorím, že je to vina bamixu. Skôr je to základná charakteristika mixéra s otvorenou hlavou. Nato, aby jedlo rozšlahal najemno, si musí pomôcť úzkou nádobou. Rovnaký hráškový krém mi teda lepšie vyšlahali stroje s uzavretou hlavou.

Na druhej strane bamix si poradí lepšie s mixovaním malých množstiev. Ako lepšie to vyskúšať, ako s dieťaťom. Malému už robíme prvé príkrmy, zje jednu malú mrkvu. Mixér s uzavretou hlavou by aj v úzkej nádobe jedlo rozstriekal von a po sekunde by bežal naprázdno. Bamix to urobí tiež, ale nemá hlavu, ktorá by bránila návratu jedla pod nože.

Ďalšiu výhodu som otestoval pri výrobe domáceho arašidového masla. Nalúpal som arašidy, hodil ich do úzkej nádoby, pridal trocha soli a za lyžicu oleja. Mixér sa zo začiatku trochu trápil, ale po chvílke vrtenia nohou sa z arašidov začala tvoriť hladká masa. Nádhera. Mixér s uzavretou hlavou by nazbieral oriešky pod nože a ďalej by sa nedostal. (Celý recept na arašidové maslo + kombinácie uverejníme na budúci týždeň.)

Arašidové maslo

Čistenie

Čistenie je vecou pohľadu. Pre niekoho je nepraktické, pre iného výborné. Ja osobne oceňujem, že stroj je z jedného kusa. Akonáhle sa niečo demontuje, tak je to náchylné na ulomenie a zatečenie. Bamix môžete ponoriť do jedla až po gombíky, je kompletne utesnený. Tesnenia sú vraj dvojité a schované vnútri. Oplachovanie mixéra je teda o niečo komplikovanejšie, pretože pri umývaní narábate s celým strojom a musíte teda dávať pozor, aby sa voda nedostala ku gombíkom a elektrike. Najideálnejšie je napustiť si do pohára čistú vodu, ponoriť do nej nohu mixéra a popreplachovať. Ide to pomerne jednoducho. Naozaj ale treba však dávať pozor nato, aby ste pri umývaní mixér nenahli tak, že voda bude stekať smerom ku gombíkom. Vtedy by sa mohla dostať dnu a narobiť zlotu.

Všetky 4 nádstavce

Aj keď má bamix pevnú konštrukciu, nože a nádstavce sa dajú vymienať. Áno, písal som, že čokoľvek pohyblivé a otváracie má tendenciu sa pokaziť. Bamix to má našťastie ošetrené. Systém výmeny nožov je maximálne jednoduchý a nikdy sa napríklad nestretávajú kovové s plastovými súčiastkami. A čím jednoduchšia konštrukcia, tým odolnejšie riešenie. Ak by nože používaním stratili schopnosť udržať sa na hlave mixéra, aj bežný užívateľ si vie pomôcť kombinačkami a vrátiť všetko do pôvodného stavu. Tento spôsob uvádza priamo výrobca vo svojom návode.

Bamix vyrába mixéry aj pre profi použitie, volajú sa Gastro. Majú vyšší príkon, ale aj dlhšiu nohu – na hlboké hrnce. Plus gombíky majú gumené, takže by tam pri oplachovaní nemala natiecť voda.

Aj najlacnejší a najslabší model vie presvedčiť

Celkový pohľadK tomuto musím doplniť, že na testovanie som mal zapožičaný stroj, ktorý koluje kade-tade. Čakal som naň viac ako mesiac, pretože stále ho mal zapožičaný niekto iný. Ďalšia vec je, že som testoval úplne najzákladnejší a najslabší model bamix Mono. Napriek dlhodobému používaniu a kolovaniu z ruky do ruky fungoval bezchybne a všetko držalo na svojom mieste ako malo. To je definitívne dobrá správa.

K mixéru sa predávajú aj doplnky, tie som však netestoval, pretože nie som fanúšik ďalších rárohov v kuchyni. Stačia 4 maličké nádstavce, ktoré zvládnu väčšinu úkonov, na ostatné mám kuter. Praktické mi prídu úzke šlahacie nádoby, ktorá majú veko. Takto môžete hotové jedlo pohodlne uskladniť priamo v nádobe. Keď si budem kupovať bamix, učite si jeden set nádob prikúpim. Aj keď mám doma účinné náhradné riešenie – vysoký termohrnček na kávu. Svojou šírkou presne pasuje na hlavu bamixu a má uzatvárateľné veko. A navyše je izolovaný.

Moje raňajky - mixované jablko, mrkva, vláknina a ľanové semiačka

Čo je vlastne bamix

Bamix je praotec všetkých tyčových mixérov. Doslova. Vymyslel ho Švajčiar Roger Perrinjaquet v roku 1950 a o 4 roky neskôr svoj patent predal firme ESGE. Tá ho začala v roku 1954 predávať ako prvý tyčový mixér na svete. Firma sa hrdí tým, že ako jediná svoje stroje vyrába a montuje u seba v Európe a používa spoľahlivé AC motory. Toto marketingové tvrdenie sa dá ľahko overiť.

Drvivá väčšina tyčových mixérov používa motory s vysokým príkonom, cez 500W. Napriek tomu majú všetky v návodoch napísané, že sa smú púšťať najdlhšie 30 sekúnd až minútu. Najslabší testovaný bamix má príkon smiešnych 140W, ale dokáže podľa výrobcu bežať 5 minút. Až po tomto čase si vyžaduje oddych. Ako bonus – je mimoriadne tichý. Opäť test dieťaťom, môžem mixovať kedykoľvek a nezobudím pol domu. Preklepol som si pre istotu tucty recenzii užívateľov na internete, mnohí ho používajú aspoň jedno desaťročie.

V rámci pátrania po údajoch som natrafil na kópiu bamixu pod značkou Zepter. Zistil som, že napríklad mixér Mixsy je kópiou a nie licencovaným výrobkom v inom ošatení. Zepter ju vyrába vo vlastnej réžii, „prepožičal“ si ale dizajn hlavy.

Záver

Aj napriek niektorým nevýhodám sa zrejme rozhodnem pre bamix. Presvedčila ma kvalita spracovania, nízky hluk a v otvorenej hlave vidím viac výhod ako nevýhod. So štvoricou malých nádstavcov zvládne väčšinu úkonov, samozrejme niekedy s kompromisom zašpinenia viacerých nádob. Veľmi praktické sú uzatvárateľné šlahacie nádoby a malá veľkosť prídavných nožov (v porovnaní napríklad so šlahacími metličkami).

Mixér Mono od bamix sme dostali zapožičaný od výhradného dovozcu Potten & Pannen Staněk s.r.o. – www.vasekuchyne.sk. Firma nijakým spôsobom nevstupovala do našej recenzie ani tohoto textu. Venovala nám tiež jeden mixér bamix Mono ako cenu do súťaže, ja si svoj mixér kúpim za vlastné peniaze. Súťaž vyhlásime už tento víkend.

www.bamix.com

Doplnenie po rokoch používania (9. mája 2014)

Chcete vedieť, či tento stroj medzičasom skončil na smetisku alebo ďalej slúži? Napísal som o tom novú recenziu, tu si ju môžete prečítať.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (18)

  1. ahoj
    ja pouzivam tycovy mixer len na bananove koktejly, na vsetko ostatne nie som lenivy preliat veci do food processora.
    ak by som mixoval tycovym, urcite by som to potom este precedil, takze spinaveho riadu habadej, neviem to s nim spravit uplne dohladka, vzdy nieco zostane.
    btw. znama znicila tycovy mixer znamym receptom – zmrznute banany, jogurt, med. asi tomu ten jogurt nejako nesadol :-)

    ps: aku zeleninu mixujes na ranajky?

    1. Zalezi od toho, co chces robit. Vacsinu casu netrvam na tom, aby bola masa hladka. Tycovy mixer pouzivam na zahustovanie polievok. Namiesto zaprazky odoberiem cast polievky (stavy aj zeleniny), rozmixujem a vlejem naspat.
      Neviem si predstavit hentak znicit mixer. Robim podobne veci a problem som nemal. Mrazene cucoriedky, jogurt, med. Ze odisli tesnenia sa urcite nestalo kvoli jogurtu.

      Na ranajky tam zvyknem hodit jablko, mrkvu, oriesky, lanove semienka a trochu olivoveho oleja. Plus prihodim dalsie ovocie, co aktualne mam. Kiwi, cucoriedky, atd. Inokedy zasa pomixujem grep s jogurtom.

  2. Viktor, mohol by si niekedy tie raňajky trochu rozviesť (napr. v článku :-))? V našej domácnosti robím raňajky ja a hoci som raňajkový maniak, v poslednej dobe je to buď chlieb s maslom, syrom a nejakou zeleninou alebo ovsená kaša s jablkom a škoricou. Chcelo by to niečo nové.

    Inak tyčový mixér používam aj ja, tiež hlavne na polievky (napr. táto je úplne skvelá http://www.youtube.com/watch?v=Mvc8Au4YO60 ) a miešané nápoje. Zatiaľ však držia.

    1. Dobry napad, clanok o ranajkach! Taky vyber roznych variaci, aj netradicnych, nieco vymyslim

  3. Tycovy mixer je naozaj dobry pomocnik, hlavne ked si nan clovek zvykne.
    My sme dostali nieco podobne tomuto, tiez ETA ale pred dakymi 12 rokmi a slape dodnes. Nie sice kazdy den ale spolahlivo urobi co ma.
    http://www.eta.sk/rucni-slehace/rucni-slehac-se-stojanem-fresco-eta-104790010
    Kupit dnes nieco v normalnej cene a z kvalitnych materialov s dlhou vydrzou je nieco ako sci-fi.
    To ale bohuzial plati pre cele spektrum vyrobkov.
    Niekedy mi to pripada ako ze sa vyraba pre odpadovu skladku a nie pre dlhodobe pouzivanie.

    Nasi stary a prastary rodicia zvyknuty pouzivat jednu osvedcenu vec aj niekolko desatroci by sa velmi divili dnestnej „obchodnej logike“ o znecisteni a mrhani surovinami ani nehovorim.

  4. Katka1221

    Ano, ano, ranajky! Ja v poslednom case ranajkujem alebo v aute, alebo v praci, takze by to chcelo nieco ako take-away. A na sutaz sa velmi tesim.

    Ja pouzivam tycovy mixer Marie od Moulinexu, plastovy, mam ho asi 5 rokov a stale funguje. Pouzivam ho na vylucne na polievky, na kokteily pouzivam nastavec k robotu. Ked som malemu varila kasicky, tak som na mixovanie pouzivala mini-mixer (taky pridavny modul ku kombinovanemu domacemu robotu, tiez od moulinexu) – je vyborny na male mnozstva (akurat za tanierik), robim na nom aj domacu nutellu, sekam orechy, mandlovu pastu…

    1. To je to, ze bezny mixer, ak sa pouziva len na polievky, tak vydrzi. Problem je, ked ho nasadis na viac roznych prac a pravidelne…

  5. nas prvy a stale fungujuci tycovy mixer Braun sme dostali pred 8 rokmi. Zazrak to nie je a navyse ma plastovu pracovnu cast, ale zatial nesklamal. Pouzivam ho na mixovanie polievok, omacok a spol. Pred tromi rokmi k nam do domacnosti pribudol mixer Kitchen Aid a s tym sa hra ovela lepsie.
    Pozerala som Bamix, nepises aky model presne si skusal a tak nemozem celkom objektivne porovnat ceny,ale povedzme,ze zakladny model som nasla za v prepocte 116 eur. Stale mi to pride dost, ale menej ako 163,ktore uvadzas ty.

    1. Moja chyba, model som uviedol az na konci – je to Mono, upravim to. Ta cena je odporucana cena dovozcu, cize mozno sa da zohnat niekde aj lacnejsie.

  6. ja som nasla tento
    http://www.wupti.com/Produkter/Husholdning/Koekkenudstyr/102087/Bamix-M140-lysegraa.html
    je to internetovy obchod bez kamennych pobociek, ale su autorizovanym predajcom Bamixu.
    Podla mna je to zaujimavy vyrobok a dakujem za dobru recenziu,ale vsetkym pripadnym zaujemcom by som odporucila porovnat ceny vybraneho produktu u susedov v EU, z takeho Nemecka alebo UK posielaju velmi rychlo a za celkom normalne postovne.

    1. ale ked objednas z UK, ako to je so zastrckou a el. napatim – nie je potreba robit nejaku redukciu?

    2. andrea: pristroje dnes robia tak, ze dokazu fungovat s napatim v rozmedzi 110 az 240V, cize nie je potrebne ziadne prepinanie. Rozdiel je potom uz len v redukcii, kedze maju ine konektory.

  7. Tiež „poškuľujem“ po Bamixe, ale neviem, či to nie je príliš veľká investícia na bežné varenie… A Zepter je ešte drahší, to ma prekvapilo, že je to vlastne kópia bamixu.
    Mám ten prvý testovaný – tefal a úplne rovnaký problém s tesnením. Môj prvý tyčový mixér bol moulinex s plastovou nohou, ale ten neprežil mixovanie horúcich polievok.

  8. Díky za recenzi, náš mixér přestal fungovat předevčírem, o Bamixu silně uvažuju, díky za podobný vhled plusů a mínusů. Tyčák u nás jede taky skoro denně.

  9. […] tejto chuťovke som sa dostal náhodou. Testoval som tyčový mixér a jedna z jeho bojových úloh bola rozmixovať arašidy. Kvôli diéte som si hotové maslo […]

  10. Takže zhodou náhod som sa stala majiteľkou tyčového mixéru eta spesso, testujem ho statočne a budem Vás informovať. Zatiaľ len toľko – príkon má 700W, je poriadne ťažký (ale zvykám si), ako príslušenstvo má nadstavec na šľahanie – s tým sa mi zoznamuje ťažko, ale aspoň som poriadne vyčistila kuchyňu, keď sme s ním v mise skúšali vyšľahať bielkový sneh (sekací nadstavec má vo výbave vyšší model, či sa dá dokúpiť netuším). Orientačná cena je cca 40 €. Veľké plus oproti predchádzajúcim tyčovým mixérom je pogumované viečko na nádobu, ktoré sa dá použiť ako protišmyková podložka.

    1. herczegh

      Mám 2 roky Bamix M 160 s príslušenstvom,použivam na výrobu zmrzliny/mrazene ovocie mixujem zo smotanou/ovocne mlieka, mletie maku,výborny pomocník ľahko sa udržuje,ľahky,tichy,kvalita za primeranu cenu.Porovnať výrobky eta je ako porovnať Trabant s Mercedesom.

    2. herczegh, robila som aj s bamixom, je naozaj dobrý, v živote som nevyšľahala zemiakové pyré tak ako týmto mixérom, ale aj tá eta má svoje plusy – napr. ostrejší nôž, ktorý bamixu (aj zepteru) chýba. Cena je oproti bamixu štvrtinová, takže pre začínajúce rodiny prípadne pre domácnosť, kde je tyčový mixér doplnkom kuchynského robota bohate postačuje.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *