Tokaj, pýcha Slovenska

Tokajská pivnica

Vínu sa venujem od svojich 19 rokov. Strávil som nejaký ten čas v zahraničí a pochodil som kúsok sveta. A o ten kúsok zážitkov z domova a zo sveta sa chcem s vami podeliť. Dnes vám napíšem zopár riadkov o tak výnimočnom a zároveň zatracovanom vine s názvom Tokaj.

Tokaj,tokaj….ach

Slovo, ktoré nám zaváňa teplom, vášňou, sladkým domovom tohto prenádherného moku. Azda samotný citát vám napovie viac „Vinum regum, rex vinorum“ (Víno kráľov, kráľ vín).

Trošku z histórie

Pestovanie v tejto oblasti sa datuje už od čias Rímskej ríše. Neskôr túto oblasť zušlachťovali Slovania. Slovo “tokaj“ je odvodené od slova Stokaj – sútok dvoch riek Bodrog a Tisa.

Po vpáde Tatárov sa tokajská oblasť dlho spamätávala. Veľkú zásluhu na jej rozmachu mal kráľ Bela IV. Oblasť obsadil talianskými vinármi oblasti Formini, ktorí priniesli nielen bohaté skúsenosti, ale i odrodu Furmint. Tá až doteraz je nosnou odrodou Tokaja.

Cibéby

Prvé zmienky o tokajských výberoch sa datujú niečo okolo roku 1560. Tu sa stretávame i s prvým názvom cibéby. Sú to vlastne scvrknuté bobuľky hrozna, ktoré sú napadnuté ušlachtilou plesňou Botrytis cinerea Persoon.

V roku 1655 bol vydaný prvý zákon o tokajskej oblasti, v ktorom sa nariaďovalo povinné vyberanie cibéb zo strapcov hrozna. Tým bol aj z právneho hľadiska položený základný kameň výroby tokajských výberových vín. Z toho vyplýva výsledok, že podstata výroby tokajských vín spočíva v technológii, klimatických a pôdnych podmienok. V roku 1893 bol vydaný prvý zákon na ochranu tokajských vín.

Tokajské hrozno

Tokajská oblasť

Tokajská vinohradnícka oblasť je najmenšou vinohradníckou oblasťou nielen na Slovensku, ale i na svete. Leží v Trebišovskom okrese, konkrétnejšie v 7 obciach. Viničky, Malá a Veľká Tŕňa, Čerhov, Černochov, Bara, Slovenské Nové Mesto. Na výrobu a tvorbu vína sú povolené tri odrody: furmint, lipovina a muškát žltý, zatiaľ čo v Maďarsku ich majú šesť: Furmint, Lipovina, Muškát žltý, Zeta (Furmint x Bouvierovo hrozno), Kabar (lipovina x Bouvierovo hrozno) a Tučné hrozno (Kövér Szölö)

Víno vyrobené v Tokajskej vinohradníckej oblasti rozdeľujeme na akostné víno pochádzajúce z vinohradníckej oblasti Tokaj a tokajské víno.

Sudy

Mašláž, forditáž…

Tokajský mášláž
víno vyrobené alkoholovým kvasením naliateho muštu alebo vína totožného ročníka, pochádzajúceho z vinohradníckej oblasti Tokaj, na kvasničné kaly tokajského samorodného alebo tokajského výberu. Dozrieva najmenej dva roky, z toho aspoň jeden rok v drevenom sude.

Tokajský fordítáš
víno vyrobené alkoholovým kvasením naliateho muštu alebo vína totožného ročníka, pochádzajúceho z vinohradníckej oblasti Tokaj, na matolinové výlisky z cibéb. Dozrieva najmenej dva roky, z toho aspoň jeden rok v drevenom sude.

Tokajský výber 3, 4, 5, 6-putňový
vyrábajú sa alkoholovým kvasením po zaliatí cibéb muštom s cukornatosťou najmenej 21° NM z vinohradníckej oblasti Tokaj, alebo vínom rovnakej kvality a rovnakého ročníka pochádzajúceho z vinohradníckej oblasti Tokaj. Podľa množstva pridaných cibéb sa tokajský výber člení na trojputňový až šesťputňový. Tokajské výbery vyzrievajú najmenej tri roky, z toho najmenej dva roky v drevených sudoch.

Tokajská výberová esencia
víno získané alkoholovým kvasením cibéb. Pri zbere sa vyberajú zvlášť bobule hrozna, ktoré sa hneď po spracovaní zalejú muštom, pochádzajúcim z definovaného vinohradu vinohradníckej oblasti Tokaj alebo tokajským vínom totožného ročníka, ktoré obsahuje aspoň 180 g/l prírodného cukru a 45 g/l bezcukorného extraktu. Dozrieva najmenej tri roky, z toho aspoň dva roky v drevenom sude.

Z osobnej skúsenosti viem, že mnoho ľudí pristupuje k tokajským vínam s obrovkým dešpektom. Hovoria, že to víno sa nesnúbi s jedlom. Chcel by som ich navždy vyviesť z tohto omylu. Každá odroda či víno má svoje čaro. Je niečím špecifické, je niečím výnimočné. Tým viac tokaj.

Vinárstvo MacikKuchyňa je nevyhnutný partner k vínam. Preto ak sa zameriame na putňové výbery, tie sú skôr vhodné k foie gras s karamelizovanými jabĺčkami, prípadne s figou. Skúste tiež klasický domáci perník, či mousse au chocolat. Pre pánov by som doporučoval kohibu, či niečo z hondurasu, prípadne belgickú čokoládu s minimálnym obsahom kakaa 75%.

Skúste napísať, aké mate skúsenosti s tokajom, prípadne snúbenie jedla s týmto úžasným mokom.

Salute Amici!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (12)

  1. Peter Ondrejka

    Dobra cohiba, vyzreta nestudena Niva a poharik tokajskeho vyberu :) pekna bodka za slavnostnym menu :)

  2. dobry 5 putnovy tokaj a k tomu dobre vyzrety roquefort. Nie je nic lepsie.

    Ale vcera som pila podobne vino, akurat z talianska a kraaaasne vonalo po orieskoch, musim priznat, ze mi viac chutil ako tokaj :)

  3. Hocijaky dobry zakusok a tokaj, prijemne ukoncenie jedla. Ja mam tokaj rada, a nevidim dovod, preco ho zatracovat. Diky za pekny clanok. Mozno ho na Vianoce skusime k tomu foie gras.
    ps: nepise sa mouse chocolate (to je cokoladova mys), ale bud ‘mousse au chocolat’, alebo (americky) ‘chocolate mousse’.

  4. Matus Hamara

    ondrej dobre hovoris :-D Katka vdaka,nevsimol som si to :-D
    PS : Soni,co to bolo za vino?

  5. Matus Hamara

    Soni Marsala,ci mistela?

  6. Oľga Pogányová

    Ja nie som odborník na vína ale k tomuto vínu mám citový vzťah po dlhšej dobe sme na tieto Vianoce popíjali Tokaji szamorodni édes a aj Tokaj iný ako aperitív to nie je víno na opitie ale na zážitok

  7. ivan novak

    pekný plagiat! Všetko opísané z knihy. Nič nové som sa nedozvedel.
    Čo tak keby sa k tokaju vyjadroval niekto kto tomu nazaj rozumie….. Ostrožovič, Macík a pod. ozaj aký je to somelier?? V evidencii ludí ktorý absolvovali somelierske skušky som ho nenašiel. Další samozvaný odborník?

    1. Nic nove si sa nedozvedel?

      Nuz za poslednych par stoviek rokov sa o Tokaji popisalo tolko, ze by som sa skor divil keby si sa nieco nove dozvedel.
      Ak teda neratam sudne saskovanie okolo moznosti pouzivat nazov Tokaj a podobne hluposti zo strany madarov.

      „Samozvany odbornik?“

      Koho mi len ten tvoj styl pisania pripomina….?

  8. matúš

    Nie,priateľu… každý,kto je reprezentantom asociácie je sommeliér??? dovážame vina z francúzska,španielska,čile a kanada.samozrejme ľadové vína.strávil som nejaký ten čas v zahraničí.rakúsko,švajčiarsko,francúzsko s vímom,štúdiom okolo neho. momentalne sa snažím v prednaškach u wine culture , ktoré je akreditované ministerstvom školstva SR,ako sommeliérska škola. ďakujem za pochopenie…
    žial sommeliér nieje ten,kto má teoriu v hrsti,ale ten,kto dokáže ponúknuť klientovi víno,ktoré ho nadchne a očarí a ponúkne mu trošku iný pohľad a informácie.Ale ďakujem,som vďačný :-)

  9. matúš

    PS: rád sa s tebou stretnem a pokecám,myslím v dobrom,ďakujem / teda,ak môžen tykať :-) /

  10. matúš

    PS: Jarko mcík mi posiel fotky k textu ;-)
    Jarda zdar na tokaji :-)

  11. Richard

    Pohľad na slovensko-maďarský spor o Tokaj nájdete tu: http://svihura.blog.sme.sk/c/281571/Slovensko-madarsky-spor-o-Tokaj.html

    Foto z vinárskych akcií na Tokaji: http://www.facebook.com/groups/42960772049/photos/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *