Moka, hliníková alebo nerezová?

Väčšina ľudí, ktorí v mojej kuchyni zbadajú moka kávovary, sa ma automaticky opýtajú – šak to je hliníkové, nie je to škodlivé? Po komunistoch sme to vyhadzovali, že je to jedovaté… Druhá skupina, kávičkári, sa ma zasa zvyknú pýtať, či je lepšia hliníková moka alebo nerezová. Téma široká, lebo sa týka aj ostatných riadov používaných v kuchyni, ale tu zostanem pri moke, o hrncoch v druhej časti článku neskôr.

Takže, najprv k tej škodlivosti. V prvom rade, v moke nič nemiešaš ani ju nedrhneš, takže sa materiál nemá kde obrusovať. Navyše postupným používaním sa na stenách prístroja vytvorí kávový povlak, ktorý zabraňuje priamemu kontaktu hliníka s kávou. Ale bez ohľadu nato, kvalitný a čistý hliník je prípustný pre použitie v kuchyni a aj podľa potravinárskych zásad HACCP zdravotne nezávadný. Prirodzene, toto nemusela byť vždy pravda, najmä ak ku hliníku pridávali lacné olovo alebo iné prímesy. Spomeň si, voľakedy bývali aj vodovodné trubky v domoch z olova. Takéto „hliníkové“ riady sú samozrejme nebezpečné a zaslúžili si ísť do koša.

Hliník výborne a hlavne rovnomerne vedie teplo. Lepšia v tomto je už len meď. Nakoniec, aj profi kávovary majú bojler z medi (prípadne mosadze). Rovnako ako pri bežnom varení, aj pri príprave kávy je dôležité, aby var prebiehal plynule a rovnomerne. Napríklad pri moderných hrncoch to výrobcovia snažia napodobniť sendvičovým dnom, ale oceľ skrátka nikdy nebude mať takú tepelnú vodivosť ako hliník alebo meď.

Teraz nerez. V porovnaní s hliníkom horšie vedie teplo, čo pre mňa znamená, že káva tak môže rýchlejšie zhorieť. Hrubšie steny hliníka naproti tomu rovnomerne rozvedú teplo po prístroji. Nerez odoláva korózii odoláva rovnako a čo sa týka čistenia, dá sa síce vydrhnúť drátenkou, ale toto nemožno porovnávať, pretože hliník drhnúť skrátka netreba. Na nerezovej moke mi trochu vadí jemne kovová chuť, ktorú hliníková moka časom vďaka kávovým usadeninám stráca. Jedinú výhodu teda vidím v tom, že aj po dlhšom používaní sa dá parádne naleštiť. Neviem ako vy, ja sa ale nepotrebujem v moke oholiť, ja si ňou pripravujem kávu. ;-)

Samozrejme, viem si predstaviť dobrú kávu s nerezového moka kávovaru a rozdiel môže byť nakoniec menší než sa zdá, ale moku beriem ako vynález, ktorý funguje najlepšie tak, ako bol pôvodne Alfonzom Bialettim skonštruovaný.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (14)

  1. ulicnik24

    necistit hlinik octom a bude to OK,
    zvonku sa da aj hlinik pekne vylestit, na to su pripravky ale asi je to dobre len na zabijanie dlhych zimnych vecerov :-)

  2. nuž, Taliani pijú kávu z takýchto hliníkových nádob už večnosť, takže by museli byť načisto otrávení:) A oni sú zatiaľ otrávení len sami sebou.

  3. a co tak hlinikova nadobka na vodu a porcelanova konvicka na hotovu kavu?moja mama vlastni jednu takuto moku, madarskej vyroby. Je to celkom vtipne zariadenie, ako nevyhodu vidim,ze objem pripravenej kavy je naozaj len na dve malicke salky

  4. hlinikem, ze kteryho jsou kuchynsky potreby se nijak otravit nejde a nikdy neslo!..ani kdyz ho rozpustite v octu a vypijete to :o) Porad jde o Al3+, ktery lidsky organizmus nedokaze nijak zpracovat a neskodne telem projde..je to stejny jako by nekdo chtel zvysit prijem zeleza tim ze by chroustal hrebiky..;)

    ze jidlo muze z porusenejch hlinikovejch nadob chytnout divnou pachut je jina vec..

  5. ulicnik24

    Huggi,
    nepoznas recepty starych materi ze jablcko treba napichat klincami a po par tyzdnoch zjest?

  6. Buduci tyzden si idem zaobstarat Bialetti Brikka. Po vyskusani mnohych typov klasicky moka-kotyogo-kavovarov sa tesim, ze si vychutnam pravu cremu.
    Uvidime, aka bude, no arabica z dzezvy urobena na horucom piesku je pre mna stale favoritom.

  7. prava cream to urcite nebude, ta vznika iba pri vyssich tlakoch, ake moka ale nikdy nevyvinie. Ale mozno bude fungovat placebo efekt, ze ked uvidis tu penu, tak si budes myslet, ze to crema je ;-) vela zdaru

  8. mno, ci nerezova alebo hlinikova,ani jedna asi nie je blbuvzdorna:-(dnes rano som v praxi zazila, co sa stane ak napriek varovaniu vyrobcu do spodnej nadobky zabudnete dat vodu. Miesto vonavej kavy nam bytom zapachala guma z roztaveneho tesnenia. chuda moka sa cely den na dazdi vetrala a podvecer som sa ju pokusila vycistit. Sodou Bikarbonou, nic lepsie ma na hlinik nenapadlo. Vlozila som medzi nadobky nove tesnenie,ale bojim sa,ze zapach pripeceneho tesnenia a spalenej kavy tam uz zostane a moka nakoniec poleti.

  9. to je dost mozne, bohuzial, hlinik je dost porovity material, a tak sa mohlo stat, ze guma, navyse roztavena, mohla zajst do struktury materialu a zostat tam, odtial ju hadam len jemne odbrusit, prelestit, dat nove tesnenie, uvarit zopar kav naprazdno, resp. vyliat a potom skusit. pri zbruseni bacha, neprehnat to, inak zavit nemusi spravne dosadat
    hadam pomoze, drzim palce

  10. Pokus o vycistenie moky ukonceny:-( Cele vnutro som opakovane vydrhla pomocou sody a elektrickej zubnej kefky. Vysledok? Vnutro vyzera OK, stopy po nehode minimalne, ale kava je mizernej chuti aj po 5dnoch . Chuti tak nejako ostro, horko s akcentom gumoveho tesnenia v pozadi ako hovori polovicka. Tak sa s nou nakoniec budeme musiet rozlucit. je mi jej luto, elegantny dizajn nadobky, silikovove drzadlo proti popaleniu a donedavna vyborna kava.

  11. no ved to, guma sa zrejme dostala hlbsie do struktury hlinika a uz tam bude nafurt… skoda. Ale aspon bude radost z novej ;-)

  12. Bude. V sobotu odchadzame na tyzden do Talianska. Planovala som si doniest len olivovy olej,ale vyzera to, ze si privezieme aj novu moku na 3 salky kavy. polovicka chce tentoraz dat sancu nerezovej.tak uvidime.

  13. a to sa da? ist do Talianska a kupit len olej? ;-)
    potom zreferuj, co ste zohnali. stastnu cestu a uzite si to

  14. mno, kedze bezna danska kuchyna je dost podobna tej slovenskej:-) a v malych obchodikoch sa daju mnamky,ktore si Dani zamilovali pocas ciest po juznej Europe bezne zohnat vo velmi dobrej kvalite, nemam motivaciu tahat kufor jedla z Talianska. mam vsak slabost pre kvalitny olivovy olej a mam silne tusenie,ze pri“zdroji“ bude vacsi vyber.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *