Kávoviny – veľký test

Ľudia začali pražiť a piť najrôznejšie obilniny už dávnejšie, ale cigorke a melte „pomohla“ najviac vojna, počas ktorej skrátka nebola káva aj mnohé ďalšie potraviny. Obiľné kávy si teda pamätajú naši starí rodičia, ale v dnešných časoch ju pijú aj ľudia, ktorí z akýchkoľvek dôvodov nemôžu kávu a napriek tomu obľubujú jej chuť. Podobne som k týmto kávovinám pristupoval aj ja sám. Denne vypijem niekoľko espresso a zbožňujem jeho chuť. Všetko má však svoje hranice, maximum káv denne mám niekde pri čísle tri. Hľadal som teda nápoj, ktorý by mal chuť kávy, ale mohol by som ho piť aj nad rámec mojich bežných espresso. Kolega Miro chce zasa úplne prestať s kávou a prejsť na jej alternatívy, Marek z nitrianskeho Zicco Café je skrátka len zvedavý, rovnako ako kolegyňa Lucia. Výherkyňa účasti na ochutnávke žiaľ nemohla prísť, preto sme jej ako kompenzáciu poslali jedno balenie čistej talianskej jačmennej kávy z Lino’s Coffee Shop.

V pondelok 5. mája sme teda v Café 002 na Dunajskej ulici v Bratislave uskutočnili ochutnávku. Vybral som 9 rôznych druhov kávovín a zvolil štyri rôzne postupy prípravy. Samozrejme, takýchto nápojov je omnoho viac, ale na zoznam sme nakoniec zaradili skôr lokálne značky a menej známe produkty. Niektoré z produktov, ktoré nie sú vo výbere, mali tiež príliš podobné zloženie, ako tie, ktoré sme nakoniec testovali. Pre úplnosť, vo výbere nie je ani Ricoré, pretože obsahuje istý podiel kávy, a teda nie je čistou kávovinou. Čo sa týka samotnej ochutnávky, používali sme receptúry presne podľa návodov výrobcov, nápoje sme nesladili ani nedopĺňali mliekom (samozrejme pokiaľ nebolo mlieko a cukor základnou súčasťou nápoja ako pri frappé). Niektoré z nápojov sme dodatočne dochucovali, aby sme zistili, ako zmenia svoj charakter. Tu je teda prehľad.

Testované kávoviny

1. Orzo Espresso
čistý pražený jačmeň
pomleté pre použitie v espresso alebo moka
vzorka poskytnutá od www.bialetti.sk, dá sa zakúpiť aj v Lino’s Coffee Shop v Nitre, 500g za 150 Sk

2. Orzo Parma Noce Moscato
pražený jačmeň dochutený muškátovým orieškom
pomleté pre použitie v espresso alebo moka
k dostaniu v Lino’s Coffee Shop v Nitre, 500g za 150 Sk

3. Orzo Parma Mint
pražený jačmeň dochutený sušenou mätou
pomleté pre použitie v espresso alebo moka
k dostaniu v Lino’s Coffee Shop v Nitre, 500g za 150 Sk

4. Melta
pražený jačmeň, cukrová repa, žito a čakanka
pomleté na zalievanú
k dostaniu v supermarketoch, 500g za 31 Sk

5. Cigória
pražený čakankový koreň
pomleté na zalievanú
k dostaniu napríklad v Hypernove, 250g za 12,90 Sk

6. Špaldová s cigorkou
pražená špaldová pšenica s prídavkom čakankového koreňa
v instantnej forme
k dostaniu v Metro, 250g za 118 Sk

7. Špaldová
pražená špaldová pšenica
v instantnej forme
k dostaniu v bio-obchodoch , 50g za 67 – 89 Sk

8. Vitakáva
pražený jačmeň, žito a čakanka
v instantnej forme
k dostaniu v supermarketoch, 100g za 35,50 Sk

9. Sójová kávovina
pražená sója a kávová aróma
v instantnej forme
k dostaniu v bio-obchodoch, 220g za 36 Sk

Poďme pripravovať

Samotná príprava v mnohom zavisí od spracovania a pomletí kávovín, našťastie výber je široký.

Moka
Bialetti vyvinul hliníkový moka prístroj Orzo Express, špeciálne určený pre jačmenné kávoviny. Má menší filter ako kávové moka v rovnakej veľkosti a tiež v hornej nádobke jemné sitko proti usadeninám, aby nebolo treba nápoj dodatočne cediť. Orzo Express sa vyrába v dvoch veľkostiach, na 2 a 4 porcie. Prístroj bol zakúpený vo www.bialetti.sk, cena okolo 1.450 Sk.

Podmienky pri príprave neboli úplne ideálne, k dispozícii bol len elektrický varič, na ktorom sa horšie reguluje teplota ako na plynovom horáku. Nebola to však zásadná prekážka (moku viem uvariť aj na sklokeramike), a tak som cez prístroj prehnal niekoľko dávok nanečisto. Jednak preto, aby som ho zabehol a tiež aby som sa s ním zoznámil. Jačmenná káva sa v tomto prístroji pripravuje takmer rovnako ako káva v bežnom moka. S trochou cviku by sa možno orzo dalo naložiť hádam aj do bežnej moky. V Orzo Express sme pripravili obe jačmenné ochutené kávy, jedna bola s muškátovým orieškom, druhá s mätou. Prvá verzia chutila možno až príliš prepražená a chuť muškátového orieška zanikala, ale napriek tomu bol výsledný nápoj celkom chutný. Naopak ta druhá, ochutená mätou, sa ocitla v hodnotení hlboko na poslednom mieste. Prívlastky ako žihľavový čaj, nepitné, nezlučiteľné chute, odvar z lekárne hovoria za všetko. Predstavte si, že si pripravíte kávu aj mätový čaj a tieto dva nápoje zlúčite v jeden. Fuj, brr, hapči…

Espresso
Čisté alebo ochutené jačmenné kávoviny sa dajú pripravovať aj v espresso stroji, niektoré kroky sú však iné ako pri káve. Jačmenná kávovina je pripravené z relatívne veľkých kusov zŕn a ďalej sa nemelie. Do filtra treba dať viac zmesy ako na espresso pripravované z kávy, resp. koľko sa do filtra zmestí. Potom treba krátko na nezasadený filter odpustiť trocha horúcej vody a až potom zasadiť. Od tohoto momentu je už príprava rovnaká ako pri káve, podložiť šálku a pustiť stroj.

Osobne som bol najviac skeptický práve pri tomto spôsobe prípravy, najmä kvôli veľkosti zŕn. Krátke namočenie zmesy pred založením filtra však funguje spoľahlivo a aj keď výsledný nápoj nateká do šálky omnoho rýchlejšie ako káva, je výsledok viac než povzbudzujúci. Zvláštne je, že jačmeň produkuje aj slabú penu, ktorá má zvláštnu šedastú farbu a po vypití nezostáva na stenách šálky. Celkovo zhodnotené, toto je určite cesta, ako sa čo najviac priblížiť chuti kávy. Určite favorit celej ochutnávky. (Podobným spôsobom sa dá samozrejme pripraviť aj ochutená jačmenná káva, len prosím vás, nie tá s mätou…)

Lúhovanie
Niektoré z testovaných kávovín sa svojim spracovaním nehodili na prípravu v moka alebo espresso, preto sme ich pripravovali tradičnou metódou lúhovania. Pri tomto spôsobe nie je nad čím špekulovať. Do šálky nasypať kávovinovú zmes, zaliať horúcou vodou, nechať vylúhovať a následne zcediť.

Vzali sme teda Meltu a Cigóriu a použili postup uvedený na ich obaloch. Výsledok nebol vôbec presvedčivý, dokonca ani po dosladení a doliatí mlieka. Po ďalšom pátraní som bol konfrontovaný s úplne iným postupom prípravy týchto káv, kde sa surovina najprv varí, potom sa do nej pridáva lyžička studenej vody, celý proces sa zopakuje 3x a hotová kávovina sa potom vlieva do samostatne ohriateho mlieka. Tento nápoj ľudovo nazývajú bielou kávou, robieval sa doslova na kýble a popíjal celý deň. Úprimne verím, že v takomto prevedení by to bol možno aj víťaz celého testu, s predpísanou receptúrou sa žiaľ ocitol na chvoste hodnotenia.

Osobitnou kapitolou bola sójová kávovina. Objavil som ju v niektorom z bio-obchodov, obal prezradil len praženú sóju a kávovú arómu. Vôňa čistej zmesy bola príjemná, ale hotový nápoj už menej. Najviac sme špekulovali, čo sa ukrýva pod označením kávová aróma. Chutila až príliš po ovocí. Po marhuliach konkrétne. „Po marhuľových kôstkach!“ ktosi zrazu vykríkol. Neviem, či sme uhádli mysteriózne zloženie, ale tento nápoj sa viac ako na pitie hodí na pečenie. Všade tam, kde sa napríklad necháva piškótové cesto nasiaknuť kávou. Ak vás napadne nejaké iné využitie, dajte nám vedieť.

Frappé
Mnohé z kávovinových zmesí sa predávajú v rozpustnej forme, ako jemnučký prášok, čo ich samozrejme vyraďuje z použitia v moka alebo espresso prístroji. Po predošlej skúsenosti s Meltou a Cigóriou sme nechceli nechať nič na náhodu a skúsili radšej frappé. Vystriedali sme Špaldovú, Špaldovú ochutenú cigorkou a Vitakávu. Aj napriek mojej mamutej snahe a dovozovému gréckemu plastovému shakeru sa mi nepodarilo z týchto kávovín vytrieskať schopnejšiu penu. Naopak, odmenili nás výbornou chuťou a všetci sme sa zhodli na tom, že ochotne zameníme instantné Nescafé napríklad za jednoznačne zdravšiu Vitakávu, ktorá sa týmto zároveň stala aj víťazom celého testu. Má takmer totožné zloženie ako Melta, ale chuť a aróma je vyvážená. Ideálna je aj na prípravu bielej kávy. Ostatné dve testované (špaldová a špaldová s cigorkou) mali slabšiu a menej výraznú chuť, stále však boli obstojné a zostali medzi favoritmi celej ochutnávky.

Záverečné hodnotenie

Nech sa už rozhodnete pre akúkoľvek kávovinu alebo spôsob prípravy, máte pomerne veľa možností, ako piť skutočne lahodný nápoj a zároveň tak spraviť aj niečo pre svoje zdravie. Niektoré zo surovín, z ktorých sa kávoviny vyrábajú, obsahujú prospešné látky, podporujú trávenie a vylučovanie žlče. Jedna z najvýznamnejších prísad, koreň z čakanky dokonca obsahuje polysacharid inulin, ktorý využíva napríklad ako výživa pre diabetikov. Mnohé z kávovín majú špecifickú chuť a treba ich brať skôr ako samostatnú skupinu nápojov, než ako náhradu za kávu samotnú.

Naše osobné hodnotenie:

  • Miro zhodnotil, že by pokojne prestal s kávou a začal piť jačmennú, prípadne Vitakávu.
  • Pre Luciu je Vitakáva jedný kandidát, ktorého by zamenila za kávu.
  • Marek nenašiel jedinú kávovinu, ktorá by sa chuťou priblížila káve, no napriek tomu označil Vitakávu a čistú jačmennú za najchutnejšie.
  • Viktor sa tiež nevzdá obľúbeného espressa v prospech kávovín, ale Vitakávu, prípadne jačmennú v moka kávovare si určite čas od času spraví.

Vaše komentáre a postrehy s inými kávovinami sú samozrejme vítané, napíšte nám ich do komentárov. Zároveň ďakujeme Tomášovi z Café 002 za poskytnutie priestoru, ako aj ďalším priateľom, ktorí pomáhali zháňať suroviny.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (12)

  1. viktorko

    pekny clanok, fotky potesili, osobne ja som kavovinu asi nikdy nepil, spominam si ze v skolke nam daavno pradavno davali nieco ako bielu kavu, tak neviem ci to bolo robene z melty alebo coho..alebo to bolo mozno nieco uplne ine :DDD
    ja pijem vacsinou pravidelne espresso ale mozno niekedy vyskusam a kupim tu Vitakavu, a to frappe sa robi z teplej alebo studenej vody?
    a dakujeme za clanok..

  2. povedal by som, ze zo studenej, ale ide jej tam tak malo (len na napenenie), ze by to kludne mohla byt aj teplejsia – rychlejsie sa rozpusti kavovina aj cukor. Aj tak sa to cele nakoniec doleje studenym mliekom, pripadne doplni kockou ladu. Na napenenie by vsak teplota nemala mat zasadny vplyv a aj pri studenej vode sa po poriadnom pretrepani vsetko rozpusti.

    kavovinu po tejto ochutnave beriem ako samostatnu ligu, nie ako nahradu za nieco ine. Rovnako ako vegetarianske jedlo neberiem ako nahradu za masitu verziu, ale ako samostatne a specificke jedlo.

  3. Shira313

    Oceňujem tento test a odvahu na toľké degustovanie :o))
    V lete sa teším na chladné frappé bez kofeinu.
    Dík a už sa teším na ďalšie testíky.

  4. dakujem za clanok. tiez skusim zohnat vitakavu na letne frappe ,)

  5. Fajn článok, dobrá práca, práve niečo také som hľadal. Škoda že tých produktov v neinstantnej podobe je strašne málo na trhu.
    Ak by som mohol mať prosbu na autora článku, nepodarilo sa mi vygógliť žiadny kontakt na ten shop v Nitre, či by nebol láskavý a nevedel poskytnút nejaký kontakt.
    Chcel by som tú vyskúšať tú taliansku Orzo.
    Dík.

  6. Som rad, ze sa clanok pacil.

    ta kaviaren je Lino’s Cafe na Mostnej

  7. Cyril Duvač

    Škoda,že sa jednotlivé kávoviny nedajú kúpiť v Dubnici a okolí /cigória a pod…/

  8. čoby sa nedali, tiež som v BA pátral kde by sa dali kúpiť iné ako tie od Nestle a našiel som ich v Kauflande (máte ho aj v Dubnici) – konkrétne Cigóriu ktorej príprava aj chuť ma odradili od ďalšieho používania; potom som tam objavil ich instantnú Breakfast Grande (jačmeň+žito) ktorá je úplne vhodná aj chuťovo aj rýchlosťou prípravy (s vodou či mliekom). Inak som normálny kávičkár 2x denne presso, káva arabica zrnková (rôzne zdroje, odrody či značky), a tieto kávoviny som hľadal len pre občasné spestrenie.

  9. […] keď sme pripravovali veľký test kávovín, som kdesi čítal, že z pražených šípkových zrniečok sa dá pripraviť výborný nápoj. […]

  10. Odporúčam vyskúšať Meltu top (okrem spomínaných topinamburov je zložená z raže, jačmeňa a čakankového koreňa). Samozrejme, opäť je to niečo iné ako káva, ale po mojich skúsenostiach s kávovinami môžem povedať, že chutí aspoň tak dobre ako Vitakáva, ak nie aj lepšie.

  11. Inak, veľmi pekný článok. Vďaka!

  12. Výborný článok i fotky!
    Príjemne ma prekvapilo, že si niekto našiel čas a priestor dať sa „výskum“ kávovín a ešte chuť sa takto pekne s nami podeliť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *