Barista Junior 2011 – jednoznačné zlepšenie

Štýlovo prestreté...

Minulý štvrtok som po roku opäť vyrazil skoro ráno do SOŠ v Nových Zámkoch. Na súťaž Barista Junior 2011.

Scéna súťaže

Tretí ročník pripravila opäť škola, konkrétne p. Grácová, Stano Cibuľa ako odborný garant a pomohla aj Betka Borošová, napriek tomu, že na škole už neučí.

Počet súťažiacich sa rozrástol na 27 a to ešte niektoré školy nestihli poslať prihlášky v stanovenom termíne. Minulý rok boli dve degustačné poroty, tento rok rovno tri. Na veľké potešenie môjho žalúdka. Aj keď tento rok som ako porotca ochutnal omnoho lepšie nápoje ako minule. Ale k tomu sa ešte dostanem.

Degustačná porota hodnotí

Zloženie komisárov bolo pestré. Boli tu Roberto Trevisan a Štepánka Havrlíková (organizátori súťaže Barista Open), Marián Galuška (organizátor slovenských majstrovstiev baristov), Michal Fajín (riaditeľ hotela FIS), Peter Handzuš (vinár a someliér), Jozef Augustín (autor knihy Povídaní o kávě), Peter Ondrejka (barista vo Wellness Patince) a mnoho ďalších.

Po krátkych raňajkách a rozdelení komisárov do jednotlivých komisii sa išlo rovno na pľac. Rovno prvé espresso, ktoré som dostal na stôl bolo obstojné a vyslúžilo si dobré známky. Takých som počas celej súťaže nakoniec ochutnal viac.

ServírujemeS cappuccinom to už bolo trochu horšie. Veľká časť súťažiacich si najprv urobila espresso, potom ho nechala stáť a zatedy si napeňovala mlieko. Výsledok bol nedobrý, horúci, s čiernymi škvrnami na mliečnej pene. Ale! Zopár súťažiach sa pokúsili o latte art. Jeden to dokonca potiahol ešte ďalej a mlieko nalieval do šálok rovno pred očami porotcov, na ich stole. Škoda, že tréma spravila svoje a nápoje nedotiahol do dokonalosti.

Voľné nápoje sa veľmi zlepšili. Alkoholu v receptúrach ubudlo, rovnako tak presladenosti.

Ešte raz cappucino, tentoraz priamo na stole poroty

Voľné nápoje sa veľmi zlepšili. Alkoholu v receptúrach ubudlo, rovnako tak presladenosti. Istá prekombinovanosť tu stále bola, ale keď to spočítam, pil som tri veľmi dobré voľné nápoje. Prvý bol ako oriešková pralinka. Jednoduchý v zložení, o to lepší vo výslednej chuti. Druhý bol s použitím chili. Sekundovalo mu krásne naaranžovanie aj podanie súťažiacej. Dokonca myslela aj nato, že niekto si môže zjemniť pikantnosť smotanou. Jedným slovom Bravo!

Tretí drink bol rafinovaný. Súťažiaca urobila na pohári krustu z cukru. Plus mala na stole vyložené dva sladké sirupy. Na prvý pohľad to neveštilo nič dobré. Ako súčasť dekorácie bola pred nami položená odbalená Kofila. Puzle začalo do seba zapadať, keď sme k drinku dostali slamky (takže cukor na okraji sme obišli) a ochutnali výsledok. Ak by som zavrel oči, mohol by som odprisahať, že pijem Kofilu v tekutom stave. Opäť jednoduché a dobré, s výraznou chuťou espressa.

Najzvláštnejší nápoj bol ozdobený ihlicou s listom bazalky a olúpaným šampiňónom. Ten bol zároveň aj súčasťou drinku, ktorý mal vo výsledku, ako to povedať, chlebovú príchuť. Kto teraz čaká na zázrak, toho sklamem. Nie, tadeto cesta nevedie.

Zrod cappuccina...

Samé dobré správy

Celkovo sa zlepšila aj komunikácia súťažiacich. Sem tam na niečo zabudli, občas sa nechali zbytočne vyhecovať moderátorom, ale inak boli komunikatívnejší aj kreatívnejší. Videl som pekne nastreté stoly aj doslova šou. Napríklad Ivana Balošáková predviedla taký výkon, že jej vlastný fanúšikovia ju zabudli povzbudzovať a musela ich k tomu sama pobádať. A popri tom samozrejme robiť kávu, upratovať po sebe a servírovať na stôl porotcom. V našej degustačnej porote sme mali aj ženu, Janku Čerňanskú. Veľká väčšina súťažiacich si všimla aj tento fakt a patrične mu podriadila servírovanie jednotlivých nápojov.

Keď k tomu pripočítam výbornú atmosféru, potom sa súťaž tento rok zlepšila hádam vo všetkých ohľadoch. Osobne ma potešila ešte jedna podstatná vec. Že sa v porote stretli ľudia, ktorí majú možno rozdielne názory na kávu, ale napriek tomu prišli a podporili túto súťaž a venovali svoj čas študentom.

Zaujímavé bude pokračovanie. O mesiac sa totiž v Komárne budú konať oficiálne majstrovstvá Slovenska Barista 2011. Už teraz niekoľko juniorov avizovalo, že to chcú na nich skúsiť. Ak sa odvážia, ich súpermi budú práve komisári z juniorskej súťaže, Stano Cibuľa, Marián Galuška či Peťo Ondrejka. Bude to určite zaujímavé…

A víťazom sa stáva!

A víťazom sa stáva…

1. Ondrej Petrus, SOŠ Trenčín
2. Ivana Balošáková, SOŠ Banská Bystrica
3. Anna Kučerová, SHA Stará Turá
4. Nikol Habrdlová, SOU a SOŠ Znojmo /ČR/
5. Lucia Hrušková, HA Brezno
6. Barbora Krajčovičová, HA Mikovíniho Bratislava

Prvá trojka so Stanom Cibuľom

Najlepšie cappuccino
1. Anna Kučerová, SHA Stará Turá

Najlepšie technické prevedenie
1. Ondrej Petrus, SOŠ Trenčín
2. Lukáš Podbehlý, SOŠ Nové Zámky
3. Ivana Balošáková, SOŠ Banská Bystrica

Najlepší voľný nápoj v kategorii alko
1. Ivana Balošáková, SOŠ Banská Bystrica

Najlepší voľný nápoj v kategorii nealko
1. Barbora Benčíková, SOŠ Zvolen

Toto bude cappuccino, možno...

Gratulujem víťazom a všetkým zúčastneným. Že našli odvahu súťažiť, aj že ukázali zlepšenie. Už teraz sa teším na ďalší ročník. Keď to takto pôjde ďalej, hádam budeme v kaviarňach piť lepšiu kávu než doteraz.

Ak chcete vedieť, ako vyzeral minulý ročník súťaže, pozrite tento obsiahli report – Barista Junior 2010.

Boli ste na súťaži? Ako sa vám páčilo? Napíšte do komentárov!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (7)

  1. Vyzerá to super, náhodou sa tu receptúry tých nápojov neobjavia? Či to sú tajomstvá?

  2. Viktor, super clanok, ako tradicne! :) ty si uz pomaly priprav zaludok na Komarno… :)

  3. Peto: hm, receptury tajomstva su aj nie su. Pri niektorych si pamatam zlozenie, ale zial nie pomery…
    Rami: ked su dobre kavy, netreba si nic chystat, staci len vychutnavat… ;-)

  4. Hmm, myslel som si. Ale ak to tu náhodou niektorý súťažiaci číta, bol by som rád za recept…

  5. oprav nadpis :)

  6. Dušan Selecký

    receptury by som mal dostat, hned ako ich budem mat ich mozem dat sem alebo poslat kazdemu kto ma zaujem

  7. barbora

    ja čítam len v komárne chcem urobiť len malú obmenu, tak zverejním potom :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *