Akú kávu robí Elektra Micro Casa Semiautomatica – 1. časť

Elektra Microcasa Semiautomatica

Dostal som od známeho echo, že má vo svojej internetovej agentúre zaujímavý stroj. Elektra Micro Casa Semiautomatica. Služobne najstarší domáci semiprofesionálny stroj s výmenníkom tepla na trhu. Strávili sme s ním jedno krátke piatkové popoludnie, aj to sme nestihli popri obdivovaní jeho krásneho dizajnu vyskúšať všetky jeho funkcie.

Ako vlastne robia stroje espresso

Naposledy sme tu rozoberali malý domáci stroj od La Pavoni. Konštrukcia týchto strojov je jednoduchá. Bojler zohrieva vodu priamo a je napojený na hlavu, kam sa zakladá páka s filtrom. Svoju robotu si tu robia aj čerpadlo a trojcestný ventil. Nevýhodou je, že ak chcete napeňovať mlieko, musíte čakať. Nie ani tak kvôli malej veľkosti bojlera, ale kvôli tomu, že na kávu potrebujete vodu a na speňovanie paru. Obe naraz v jednom bojleri mať nemôžete. Zdanlivá nevýhoda má aj svoju pozitívnu stránku – stroje s týmto systémom sú lacné, takže si ich môže dovoliť širší okruh nadšencov kávy.

Stroje s výmenníkom tepla môžu mať všetko a naraz. Konštrukcia je zdanlivo rovnaká. Tiež je tu jeden bojler, čerpadlo a trojcestný ventil. Cesta, akou ide voda v útrobách kávovaru, je však iná. Bojler zohrieva paru a cez neho prechádza trubka s prívodom vody. Prichádzajúca voda sa nepriamo ohrieva v tele bojlera a je ďalej odvádzaná priamo do hlavy, kde je založený filter s kávou. Čiže máte k dispozícii oboje naraz – vodu aj paru. Nielen to. Oproti vyššie popisovanému systému na vodu nečakáte, takže môžete súkať jedno espresso za druhým. Každá výhoda niečo stojí, preto sú tieto stroje 2-3 krát drahšie, ako predošlé popisovnané.

V poslednom čase sa s rozmachom kávičkovej kultúry objavili na trhu väčšie, drahšie a štýlovejšie stroje na domáce použitie. Niektoré sú vyslovene o módnom trende a snobizme, ale určite nie Elektra. V tejto podobe ju vyrábajú už od roku 1982, čo ju zároveň robí najstaršie vyrábaným domácim kávovarom na princípe výmenníka tepla.

O čo je lepšia Elektra

Stroj a mlynček

Priznám sa, keď som videl Microcasa prvý krát, bol som skeptický. Pretože len málokedy sa nádherný dizajn spája s rovnako vynikajúcou funkčnosťou. Bál som sa aj toho, že tento stroj má hlavu vyvedenú mimo telo stroja. Viem, že na niektorých podobných strojoch to môže byť problém. Hlava vystrčená von sa môže ochladzovať a ak stroj nemá dostatočnú kapacitu, tak môže strácať kvalita kávy práve na kolísajúcej teplote jednotlivých častí stroja. Spomínate si, ako som vám dávnejšie rozprával, že káva je citlivka?

Elektra Microcasa stabilitu tepla doviedla zrejme do dokonalosti. Všetko, čo na prvý pohľad vyzerá dizajnovo, má v podstate praktickú funkciu. Stroj je vystavaný vertikálne a má len minimum kapotáže. V strede tela je bojler, ktorý je zabudovaný na výšku. Nad ním veľký zásobník s vodou, na ktorého veku tróni orlica z roztiahnutými krídlami. Určite dáva pozor na kvalitou espressa… Teraz si spomeňte na fyziku – ktorým smerom ide teplo? Áno, úžasné teplo, ktoré generuje bojler, stúpa prirodzene hore a tým zohrieva zásobník s vodou. Čiže voda ide do systému už predohriata a nie studená.

S úspornou kapotážou a konceptom výmeny tepla v rôznych častiach prístroja toto nie je mašina, ktorú budete doma hladkať.

Odhalené trubky

Týmto sa dostávam k prvej nevýhode stroja. S úspornou kapotážou a konceptom výmeny tepla v rôznych častiach prístroja toto nie je mašina, ktorú budete doma hladkať. Stroj ale môžno poteší úsporných ľudí, keďže by sa ním dalo celkom úspešne prikurovať. Menej však poteší deti, ktoré chcú objavovať a všetko chytať. Takmer všetko, ešte aj trubky, sú obnažené na vonkajšej strane stroja. A horúce jak fras…

Pokračovanie článku – kliknite na ďalšiu stránku

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *