Byvolie a kozie maslo sú biele ako vosk

Prečo som ich vlastne kupoval? Z obyčajnej zvedavosti. Bežné maslo je u nás doma veľká vec, tak som chcel skúsiť, aké sú rozdiely pri iných druhoch.

Byvolie mlieko je v našich končinách známe najviac cez syr mozzarella. Tradične sa totiž vyrába práve z tohoto mlieka. Občas som počul aj taký názor, že jej kravská verzia by sa ani nemala volať mozzarellou. Kto ochutnal a pozná rozdiel, možno dá za pravdu.

Taliansko je len malá smietka sveta, kde sa produkujú potraviny z byvolieho mlieka. Omnoho väčšia porcia sa robí v Indii a Ázii všeobecne. Byvolie mlieko je tučnejšie, hustejšie a sýtejšie, má viac kalórii, ale paradoxne obsahuje menej cholesterolu a je stráviteľnejšie.

Byvolie maslo

Byvolie maslo som kúpil v Metre, má minimálny obsah tuku 82%, 125g stálo 1,43€. Po rozbalení prekvapí biela farba, možno len malý náznak žltej farby. Vôňa neurčitá, ale chuť už bola oproti kravskému iná. Ťažko presne povedať aká, skrátka iná. Kto ochutnal tradičnú mozzarellu, tú chuť spozná.

Čo s ním? Najskôr sa asi vyberiem cestou ghee. To je proces, pri ktorom sa z masla odparí najprv voda a neskôr sa odstráni aj proteín. Na konci zostane čistý tuk. Ten už netreba skladovať v chladničke, vydrží relatívne dlho a stačí mu len vzduchotesná nádoba.

Natierať si byvolie maslo len tak na chlieb je podľa mňa zbytočný luxus. Jedine, že by ste mali alergiu na kravské mlieko. Byvolie sa vraj lepšie znáša, ale nie vždy. Ak by som toto maslo mal použiť na niečo iné, potom určite nie na tepelnú úpravu. To už skôr na dochutenie hotových omáčok, alebo by som ho nechal roztopiť na dusenej zelenine či pečených zemiakoch.

Ešte jedna vec, na obale ma prekvapili cvoky. Neviem, či na efekt. Možno sú tam kvôli tomu, že potraviny z byvola sa pančujú, lebo majú obvykle vyššiu cenovku. Tento obal nerozoberiete bez toho, aby ste ho neroztrhali.

Etiketa na masle z byvolieho mlieka

Byvolie maslo je tiež biele, len s malým náznakom žltej

Kozie maslo

Kozie mlieko

Keď som už bol v Metre, zobral som na skúšku aj kozie. Malo obsah tuku 80%,  bolo solené (1%) a 125g stálo 1,98€. Čakal som kozacinu a zostal som sklamaný. Farba bola hádam ešte belšia ako má byvolie maslo, vôňa takmer žiadna a chuť tiež. Len trochu slaná. Pripadal som si, že jem nejakú čudnú vazelínu.

Neviem si predstaviť iný ako zdravotný dôvod, prečo by som si ho mal kupovať pravidelnejšie.

Etiketa na kozom masle

Kozie maslo je výrazne biele, takmer ako vosk

Natrieť na domáce rožky...

Obe tieto maslá sú teda skôr o zdraví a funkčnej strave. Obsahujú viac mastných kyselín so stredne dlhým reťazcom, ktoré sa vedia rýchlo premeniť na energiu a neukladajú sa v tele. Navyše, byvol aj koza lepšie syntetizujú karotén na vitamín A, ten sa následne objavuje aj v mlieku. U niektorých ľudí pomáhajú tieto druhy mlieka v obmedzení kožných problémov.

Uvidíme ako dopadne ghee. A vôbec, chystám sa aj na domácu výrobu masla. Ale to bude na samostatný článok.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (9)

  1. Viktor, cvoky sú tam myslím jednoducho preto, aby sa to nerozlepovalo. Pred mesiacom som si zopár (slaných, nízkocholesterolových – čudné, dobrých smotanových) masiel z Talianska viezla – a v obchode boli aj tie najlacnejšie takto zaistené.
    Tiež som kozie maslo ochutnala a nejako ma nezaujalo, ale pripadá mi, že sa to dá ťažko takto rýchlo súdiť, je to ako s kravskými – od rôznych výrobcoch môžu chutiť, vyzerať a voňať diametrálne odlišne, niektoré chutia ako vosk, iné ako starý tuk, ďalšie ako sladká smotana. ..

    1. Nieco na tom bude s tou rozdielnou chutou masla. Dik za echo k tym cvockom.

  2. Cvoky su aj na beznych maslach, nielen na tychto vyberovych..ale neviem kvoli comu…naozaj velmi typicky prvok na talianskych vyrobkoch.

    1. Tiez som si to vsimol, napriklad na cestovinach

  3. Byvolie mlieko a vyrobky su vyborne. Kupovala som domace z dediny a vzdy malo straasne vela smotany (ak mi donho nefukli vodu). Robila som z neho maslo->ghee, paneer, tvaroh, vsetkeho vzdy bolo vela, nie ako ked som mala mlieko od kravky. Len mi byvolie trocha smrdi, ma iny zapach ako kravske. A este k tomu ghee, odporucam ho na oprazanie korenin, vyborna chut a uzasna vona.

  4. okrem toho kozieho masla – veľké sklamanie – som si kúpila aj kozí kefír. Hnus. Umelá ťahavá hmota. Nedá sa porovnať s týmto výrobkom:
    http://www.bio-info.cz/modules/bio-produkt/images/8594064900489.jpg

  5. Taky jsem zkoušela kozí máslo, jelikož kozí sýry (většinou jsme si je vozili z Francie) a kozí mléko (to zas bylo domácí), nám velmi chutnalo. Taky jsem čekala kozinu a…taky tam nebyla. Sice to bylo jiné máslo než na obrázku, ale bylo normálně ze supermarketu, takže záruka chuti tam nebyla. Tehdy jsem byla ohromně zklamaná :) Každopádně jsem zkusila máslo domácí – tedy to kravské. Po vyřešení malého problému, kdy mi hrouda nešla moc vytvarovat a já ji honila po kuchyňském pultu, jsme začali dělat docela pravidelně. A ghee – souhlasím s Michaelou – na opražení je skvělé – krásně se rozvoní.
    Ještě k buvolí mozzarelle – trochu se stydím, ale poprvé v životě jsem ji ochutnala teprv minulý týden, kdy ji začali nabízet u nás v sýrárně. Mozzarella jako taková (tedy ta kravská) mi nikdy moc nechutnala, byla na mě strašně fádní. Tahle je ale jediná, o které jsem schopná říct, že mi opravdu chutná.

  6. Ján Rendek

    A ja som ochutnal aj byvolie aj kozie. Zaujímavé chute, celkom som si ich vychutnal, len tak namazané na ražnom kváskovom chlebe. Ak nič iné, tak mám rozšírený obzor :-)

  7. Nicollass

    Kozie a buffalo maslo som našiel aj v Bille v Eurovei. Kozie mi neskutočne chuti aj kvôli mierne slanemu nadychu a bafalo ma uzasnu krémovú texturu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.